Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 67

Wątek: EOS 40D wady i zalety

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Wygląda mi na to, że na Raw-y to też działa (mówimy o funkcji: High ISO speed noise reduction - C.FnII: 2). Zmniejsza się wtedy też znacząco bufor aparatu w Raw - to też o czymś świadczy.
    Z braku czasu nie robiłem jakichś szczegółowych testów tego ustawienia ale wydaje mi się że różnica jest wyraźna.
    Cytat Zamieszczone przez dr11
    Dziala na RAWy. A dokladniej na zaszytego w nich JPG. Wydaje mi sie, ze to jest powodem zmniejszenia sie dlugosci serii.
    Coś w tym jest.

Generalnie odszumione pliki *.jpg dla wysokich wartości ISO bardzo mi się podobają pod względem szumu i teraz zastanawiam się nad tym co zrobić żeby RAW'y były odszumiane wg tego samego algoytmu odszumiania.
    Czy ktoś ma jakieś pomysły?

MET
    Guest

Domyślnie

przede wszystkim wygodny, a to często decyduje o dobrym zdjęciu - tym kierowałem się przy wyborze. No i ceną, bo był cash back
    w aparatach typu np. 450d, d80 podczas robienia zdjęć w trybie M pokrętła okazują się być nieintuicyjne, nieergonomiczne, no i niewygodne
    nie mam dużych dłoni więc nie wiem jak trzeba mieć małe, żeby być zadowolonym z pracy np. na 450d

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MET Zobacz posta
    przede wszystkim wygodny, a to często decyduje o dobrym zdjęciu
    A ja myślałem, że do tego potrzebny jest talent i umiejętności fotografującego 8).
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

MET
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    A ja myślałem, że do tego potrzebny jest talent i umiejętności fotografującego 8).
    No pewnie. Myślę, że to nie trzeba myśleć - tak jest!
    Ale rozmawiamy o sprzęcie. O ISO, szumach, LCD.... statystykach i cyferkach. A przypomnę, że od n lat powstają piękne fotografie. I nikt nie skupiał się na wyścigu procesorów w puszkach. Tylko na fotografii.

Bywalec Awatar mssk
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

To że od lat powstają udane fotografie, zapewne wszyscy się zgodzą.
    PRawdą jest to, że nikt nie mówił o matrycach i ich rozdzielczości, bo ich nie było.
    Ale nie powiesz, że nie było wyścigu na "cyferki" i parametry.
    Pewnie nie, bo gość robił jakąś "1-ką". Wtedy też był wyścig - choćby na ilość pól AF jak w EOS3, lub ilość klatek/s jak w EOS1V.
    Wyobrażasz sobie fotoreportera w latach 90'tychy, robiącego zdjęcia na olimpiadzie EOS'em trzy lub co gorsze czterocyfrowym?
    Regulamin pkt 8.

Domyślnie

Fajny aparat, ostatnio nabyłem drugi - na zapas.

MET
    Guest

Domyślnie

wracając do tematu 40D
    POLECAM

SinkER
    Guest

Domyślnie 40D - jakosc i niezawodnosc?

Witam!
    Na poczatku chcialbym sie goraco przywitac! Prosze rowniez o pare informacji, ktor ulatwia mi zakup pierwszej lustrzanki. Obecnie korzystam z Canona S3IS.

Rozwazam zakup Canona 40D. Aparatu bede glownie uzywal do fotografowania rajdow, wyscigow samochodowych, ale rowniez (majac aparat) bede chcial robic jakies fotki pejzazowe, portrety. Najbardziej zalezy mi na ostrosci obrazu i dobrych kolorach. Co myslicie nad tym wyborem? Zastanawiam sie nad szklem 70-200f/4L. Aha, bogaczem nie jestem wiec od razu wszytkiego nie kupie, na poczatek myslalem o 50mmf/1,8 a L za jakis miesiac. Generalnie plan trzeba miec A jak wyglada wspolpraca z obiektywami np. Sigmy?

Przeszukalem troszke forum i niepokoi mnie ilosc bledow, ktorymi nowe aparaty sypia. Jak to na prawde z tym jest? Czy sa one awaryjne, jak czesto sie to zdarza i czy jest to mocno wkurzajace? Serwis tez nie grzeszy. A jak jest juz po naprawie? Dziala czy nadal sa problemy? Nie chcialbym wydac sporo gotowki, a potem narzekac i nie miec aparatu.

Generalnie rozwaza jeszcze Nikona D90, wiec wybor aparatu to tez wybor systemu.

Jeżeli chodzi o finanse to na dzień dzisiejszy mam ok ~3000~4000pln, czyli na body, jedno szkło, karte i duperele powinno wystarczyć. A reszta z czasem.

Pozdr.
    SinkER

Awatar Palmerus
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

posiadam canona 40D od czerwca, generalnie jestem zadowolony, na początku korzystałem z Kitowego obiektywu więc bez szału, potem był zakup Tamrona 17-50, 2.8 ale niestety nie ostrzył z puszką, więc po przejrzeniu kilku tychże tamronów w sklepie (żaden nie ostrzył z moją puszką) wymieniłem na sigme 18-50, 2.8 trochę droższa ale spisuje się dobrze. Z aparatu jestem zadowolony, jak do tej bez problemów, polecam
    Canon 40d + Sigma 18-50 f2.8, canon 50 f1.4 + canon 580EXII
    www.fotopalmer.pl

Pełne uzależnienie Awatar mate00sh
    Miasto
    Warszawa & Mysiadło

Domyślnie

Używam go już ponad rok na początku z Sigmą 17-70, teraz z Canonem 17-55. Brak jakichkowliek problemów. Dla mnie jedynym mankamentem tej puszki jest ekran LCD, ale z tym da się żyć.
    "Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston

Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów