Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 16 z 16

Wątek: Ostrośc na "nieskończenie"

Początki nałogu Awatar talarczyk
    Miasto
    Poznan

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JBP Zobacz posta
    Ustaw więc ostrość minimalnie przed samym końcem (według Talarczyka). Wtedy powinien być na nieskończoność
    Wg. mnie najpewniej jest zrobić tak jak pisałem nie czyli nie kręcić samemu pierścieniem, a zasłonić obiektyw czymkolwiek i wtedy próbować ustawić ostrość. Aparat nie będzie w stanie ustawić ostrości więc przekręci pierścień do pozycji "nieskończoność" i si

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez talarczyk Zobacz posta
    Nie do końca. Nie wiem jak w innych obiektywach ale w kicie nieskończoność nie jest "na końcu" pierścienia, a minimalnie przed nim.....
    W żadnym obiektywie nie jest "na końcu". Zawsze jest zapas na rozszerzalność termiczną.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Pełne uzależnienie Awatar Slider

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    W żadnym obiektywie nie jest "na końcu". Zawsze jest zapas na rozszerzalność termiczną.
    Tak, racja. Przy okazji Talarczyk też dobrze powiedział; aparat sam ustawi na nieskończoność, jesli nie będzie potrafił ustawić ostrości, a to mozna zrobić poprzez przyłożenie obiektu zbyt blisko przedniej soczewki.
    Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez talarczyk Zobacz posta
    Nie do końca. Nie wiem jak w innych obiektywach ale w kicie nieskończoność nie jest "na końcu" pierścienia, a minimalnie przed nim.
    Najlepiej zasłonić obiektyw ręką, wcisnąć do połowy spust migawki, a obiektyw przeleci cały zakres AF i ustawi się na nieskończoność. U mnie działa
    Tak.W żadnym obiektywie nie jest "do końca" poprawka na temperaturę powoduje tą mała różnicę.Pozdrawiam.
    edit.
    No Janusz zawsze mnie wyprzedzi.:-)

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Dawno nie trzymałem żadnego AFa w ręce, ale wydaje mi się że zakres "zanieskończoności" jest nieco większy niż jedynie poprawka na zmiany temperatury.

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bagnet007 Zobacz posta
    Dawno nie trzymałem żadnego AFa w ręce, ale wydaje mi się że zakres "zanieskończoności" jest nieco większy niż jedynie poprawka na zmiany temperatury.
    Noooo... musi być większy niż wynikało by to z temperatur u nas o tej porze roku. Obiektyw może być używany i na Mount Everest i w Death Valley więc "zakres" pracy musi być dużo większy niżby to wynikało z samej dokumentacji i "instrukcji obsługi"

Tak apropo's to ostrzyć "na nieskończoność" wcale nie trzeba (chyba, że jakoś szczególnie zależy nam na bardzo małej głębi ostrości) - znacznie lepiej jest ostrzyć na hiperfolakną bo i tak wszystko "do nieskończoności" pozostaje ostre a zyskujemy na GO "z przodu" od hiperfokalnej.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów