Ja swoja przygode z PS'em zaczynalem od wersji angielskiej. I tak juz zostalo. Mialem okazje przez pewien czas pracowac na wersji polskiej i bylo...co najmniej smiesznie![]()
POMYSŁY W GŁOWIE I KILKA ZABAWEK CANONA DO ICH REALIZACJI
Jeżeli nie potrzebujesz przetwarzania wsadowego, to całkowicie bezsensownym jest zakup CSa. To po prostu wyrzucona kasa. Polecam Adobe Elementsa, jako program wszystkomający dla każdego fotografa. Zwłaszcza po dodaniu darmowych pluginów (krzywe, maski, smart object, ...).
Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=
Doby fotograf poradzi sobie z Paint'em![]()
A wybitny z aparatem.....
Ale poważnie , nie łapałbym się na wszelkiego rodzaju okazje, bo tak faktycznie to ich nie ma, fora są zapelnione wątkami o tym jak "kupilem wersję taka a taką jako upgrade i nie darady jej zarejstrować/zainstalować"
Co najwyżej przy sporej dawce szczęścia można kupic "używaną" wersję od bankruta bądź osoby zmieniającej platforme sprzętową.
Piotr Talarczyk
1ds III 1d
Moze nie fotograf ale uzywa painta
http://www.youtube.com/watch?v=YvaSavaKyJI
http://www.youtube.com/watch?v=EV7JH...eature=related
Ostatnio edytowane przez yanovitz ; 18-11-2009 o 15:26
Jakoś nie zauważyłem. Na co dzień pracuję w CSie (pierwszym), a prywatnie zdjęciami bawię się właśnie w Elementsie. Nie przeczę, że pod względem kompozycyjnym, to jest przepaść, ale do obróbki zdjęć???
Tak więc podtrzymuje swoje zdanie, że dla fotografa pełna wersja Shopa jest absurdalnym wydatkiem.
Donośnie zastąpienia poprzez Gimpa - nie bardzo. Mi przynajmniej chodzi o szybkość pracy z dużymi plikami.
Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=
nie bawiłem się nigdy Elementsem ale jak Janusz mówi brak batcha, którego używam conajmnie 2 razy w tygodniu do setek zdjęć już go dyskwalifikuje.
Brak nagrywania własnych akcji - nie dla mnie takie coś.
No i ponoć nie obsługuje RAW, w tym wypadku dla mnie są to pieniądze wywalone w błoto. Co tam jeszcze ...głębia kolorów, maskowanie.
Dla mnie to byłby program do poprawiania zdjęć z wakacji.
sprawne lewe oko i trochę gratów ułatwiających życie
niewiele piszę, więcej czytam, jeszcze więcej myślę
Fotograf ślubny