Pokaż wyniki od 1 do 10 z 34

Wątek: lustrzanka + obiektywy za 3 tys ?

Mieszany widok

Początki nałogu
    Miasto
    Białoruś

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk
    no bylo. tanio i sensownie: 50/1.8.
    rozsadna propozycja jest tez 85/1.8 jesli lubisz dluzsze ogniskowe
    50 na cropie to 85, a 85 to ponad 135 mm, ale to tak dla uściślenia. Pod względem portretowym - full wypas (dzięki "sztuczce" zmieniamy bokeh na okrągły...).
    Biorąc pod uwagę wybór tele z tych tańszych - wszystkie będą dobre (jeśli bierze się pod uwagę cenę, a nie jakość). I można ich używać do portretów - na ok. 200 mm bardzo ładnie rozmywają tło - ale oprócz Sigmy (brzydki). W Tamronach jest całkiem ok - w wizjerze tego nie widać, bo zawsze pokazuje "mniejszy" bokeh", dopiero na zdjęciu wyłazi szydło z worka).

Interesuje mnie glownie portret, ale czesto tez wyjezdzam i chcialabym tez miec cos szerszego
    Możesz kupić zwykłego kita, bez stabilizacji. Pewnie i tak będziesz robić jakieś widoczki, gdzie światełko jest porządne i będzie można przymknąć do f 8. Jakby nie było oszczędzasz połowę (kit - 150 zł).

Cytat Zamieszczone przez akustyk
    450D, 18-55IS, 50/1.8, Tamron 55-200, torba lub plecak, zapasowy akumulator, jakis nieduzy statyw, karta pamieci 8GB
    18-55, Tamron/Sigma 70-300 i dodatki - dzięki temu nie pokrywają Ci się zakresy kita i tele (jakby to było z Tamronem 55-200).

Jeśli Ci się nie spieszy, to kup coś na giełdzie (forumowej) - używanego, ale zawsze. Można trafić tanie 30D lub 40D do 1500 zł. A różnica między takim xxxD a xxD jest spora i inwestujesz w przyszłość ;-).

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kinski Zobacz posta
    50 na cropie to 85, a 85 to ponad 135 mm, ale to tak dla uściślenia.
    50 to 50 a 85 to 85, niezaleznie od tego czy to jest pelna klatka czy crop.
    rozni sie wycinek kadru, ale nie zmieniaja wlasnosci optyczne

18-55, Tamron/Sigma 70-300 i dodatki - dzięki temu nie pokrywają Ci się zakresy kita i tele (jakby to było z Tamronem 55-200).
    ano wlasnie nic takiego nie mialoby miejsca z Tamronem. kit sie konczy na 55mm, Tamron sie na 55mm zaczyna. to sa fizyczne ogniskowe obiektywow i tu fakt, czy szklo jest czy nie jest projektowane czy podpinane do cropa nie ma zadnego znaczenia
    www albo tez flickr

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Jeśli Ci się nie spieszy, to kup coś na giełdzie (forumowej) - używanego, ale zawsze. Można trafić tanie 30D lub 40D do 1500 zł. A różnica między takim xxxD a xxD jest spora i inwestujesz w przyszłość ;-).
    Używane body to jednak ryzyko - trzeba dobrze przetestować przed zakupemi i poznać historię, a to nie zawsze jest możliwe. Co do inwestowania w przyszłość to dość dyskusyjna sprawa co dla kogo jest przyszłością 8). Akurat dla niektóych może być nią 450D 8).
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Uprawnienia umieszczania postów