Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 34

Wątek: lustrzanka + obiektywy za 3 tys ?

Początki nałogu Awatar adikPL
    Miasto
    Będzin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    ja bym w miejsce tego Tamrona tez wolal 70-200/4, ale wolec a moc przy suficie 3000zl to duza roznica.
    Sigma w wersji nie-APO zaczyna sie od 550zl, ww. Canon od 800zl, gdzie Tamron kosztuje 380zl i nie dosc, ze pod wzgledem jakosci jest wystarczajacy, to jeszcze do tego jest najlzejszy i najmniejszy. owszem, cena za to jest przerazajacej jakosci uklad AF, ale wszystkiego miec nie mozna
    oczywiscie chodzilo mi o wersje APO, jesli bez to lepszym bo tanszym wyjsciem jest tamron niewiele (wogole?) mu ustepujacy...
    www.adriankordas.blogspot.com
    -------------------------------
    [SIGPIC][/SIGPIC]

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adikPL Zobacz posta
    oczywiscie chodzilo mi o wersje APO, jesli bez to lepszym bo tanszym wyjsciem jest tamron niewiele (wogole?) mu ustepujacy...
    nie no... mialem tego Tamrona i to byl, za ta cene, bardzo rozsadny sloiczek, ale L-ki to z niego nie robmy mechanicznie to jednak kaszanka, AF z gatunku "ficzer folderowy", bo w praktyce okrutnie nieefektywny, a bokeh tego szkla miesci sie na samym dnie rankingu tego co w zyciu widzialem no niemniej... za 380zl nie mam zawyzonych wymagan
    Sigma mechanicznie jest duzo solidniejsza, a miedzy 200mm a 300mm tez troche jest
    www albo tez flickr

Domyślnie

dobrze kombinujesz
    40D
    http://www.fotoset.pl/?p=productsMore&iProduct=493

ef 17-85 is usm

http://fotojulia.aplus.pl/product_in...products_id=84

p.s. wiem ze obiektyw malo ambitny ale dobrego światła nie kupisz do tysiąca, a ten ma stabilizacje więc będzie jako tako dorównywał ..

pozdrawiam
    www.fotoadam.eu
    FF | 40D | s 50 1.4 | ef 24-105L 4IS | 2x430ex | 550R |

Początki nałogu
    Miasto
    Białoruś

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk
    no bylo. tanio i sensownie: 50/1.8.
    rozsadna propozycja jest tez 85/1.8 jesli lubisz dluzsze ogniskowe
    50 na cropie to 85, a 85 to ponad 135 mm, ale to tak dla uściślenia. Pod względem portretowym - full wypas (dzięki "sztuczce" zmieniamy bokeh na okrągły...).
    Biorąc pod uwagę wybór tele z tych tańszych - wszystkie będą dobre (jeśli bierze się pod uwagę cenę, a nie jakość). I można ich używać do portretów - na ok. 200 mm bardzo ładnie rozmywają tło - ale oprócz Sigmy (brzydki). W Tamronach jest całkiem ok - w wizjerze tego nie widać, bo zawsze pokazuje "mniejszy" bokeh", dopiero na zdjęciu wyłazi szydło z worka).

Interesuje mnie glownie portret, ale czesto tez wyjezdzam i chcialabym tez miec cos szerszego
    Możesz kupić zwykłego kita, bez stabilizacji. Pewnie i tak będziesz robić jakieś widoczki, gdzie światełko jest porządne i będzie można przymknąć do f 8. Jakby nie było oszczędzasz połowę (kit - 150 zł).

Cytat Zamieszczone przez akustyk
    450D, 18-55IS, 50/1.8, Tamron 55-200, torba lub plecak, zapasowy akumulator, jakis nieduzy statyw, karta pamieci 8GB
    18-55, Tamron/Sigma 70-300 i dodatki - dzięki temu nie pokrywają Ci się zakresy kita i tele (jakby to było z Tamronem 55-200).

Jeśli Ci się nie spieszy, to kup coś na giełdzie (forumowej) - używanego, ale zawsze. Można trafić tanie 30D lub 40D do 1500 zł. A różnica między takim xxxD a xxD jest spora i inwestujesz w przyszłość ;-).

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kinski Zobacz posta
    50 na cropie to 85, a 85 to ponad 135 mm, ale to tak dla uściślenia.
    50 to 50 a 85 to 85, niezaleznie od tego czy to jest pelna klatka czy crop.
    rozni sie wycinek kadru, ale nie zmieniaja wlasnosci optyczne

18-55, Tamron/Sigma 70-300 i dodatki - dzięki temu nie pokrywają Ci się zakresy kita i tele (jakby to było z Tamronem 55-200).
    ano wlasnie nic takiego nie mialoby miejsca z Tamronem. kit sie konczy na 55mm, Tamron sie na 55mm zaczyna. to sa fizyczne ogniskowe obiektywow i tu fakt, czy szklo jest czy nie jest projektowane czy podpinane do cropa nie ma zadnego znaczenia
    www albo tez flickr

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Jeśli Ci się nie spieszy, to kup coś na giełdzie (forumowej) - używanego, ale zawsze. Można trafić tanie 30D lub 40D do 1500 zł. A różnica między takim xxxD a xxD jest spora i inwestujesz w przyszłość ;-).
    Używane body to jednak ryzyko - trzeba dobrze przetestować przed zakupemi i poznać historię, a to nie zawsze jest możliwe. Co do inwestowania w przyszłość to dość dyskusyjna sprawa co dla kogo jest przyszłością 8). Akurat dla niektóych może być nią 450D 8).
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Coś już napisał
    Miasto
    węgierska górka

Domyślnie

Ja polecam body 450d + Tamrona 17-50 f/2,8 albo Sigme 17-70 oba szkła bdb

Pełne uzależnienie Awatar gadget_zary
    Miasto
    Żary/Wrocław

Domyślnie

ja na twoim miejscu poszukalbym czegoś (nie spieszać się) na forumowej gieldzie
    teraz aparaty takie jak 20/30/40d są coraz tańsze (ceny od 1000 do 1800)
    do tego wziąłbym Sigmę 17-70 i 70-300 + Canona 50 1.8 a resztę wydałbym na akcesoria -> szybsza kartę pamięci/czytnik kart/torbę bądź plecak/statyw/filtry a może jakąś lampę błyskowa ;] Jak dla mnie taki zestaw będzie ci służył dość długo, zważywszy ze jest to twoja pierwsza lustrzanka ;] tyle ode mnie

Początki nałogu
    Miasto
    Białoruś

Domyślnie

A w ogóle to musi to być obowiązkowo canon :rolleyes: ?
    Mając teraz do dyspozycji 3 tys. zł wybrałbym raczej coś innego np. - Fuji S5 Pro i 50 mm. Jest też system Sigmy D i jej szeroki wybór obiektywów (odpadają problemy z focusem).

Poza tym macie rację, ale byłem w podobnej sytuacji i trochę żałuję. Wystarczyło poczekać na okazję. Polecałbym (prócz powyższego zestawu, do którego mam sentyment) 30D/40D (używane można kupić do 1300 zł), coś szerokiego (wybór jest spory - 1 szkło do 1500 zł można kupić w przedziale od 10 do 24 mm) i 50 mm.
    Jednak 40D jest np. 2 razy cięższy niż 450D - w przypadku kobiecych dłoni i mięśni ma to znaczenie (szczególnie, jeśli przesiada się z kompakta).

Brak tele da się szybko we znaki, dlatego proponuję męczyć wszystkich znajomych datą swoich urodzin i sugestiami o zakupie takowego ;-).

Cytat Zamieszczone przez gadget_zary
    szybsza kartę pamięci/czytnik kart/torbę bądź plecak/statyw/filtry
    Szybka karta pamięci nie będzie Ci potrzebna, czytnik jak najbardziej się przyda, raczej plecak (torba jest nieporęczna), statyw można sobie odpuścić (albko kombinować jak z tele). W przypadku filtrów - polar i szara połówka są bardzo przydatne.

Tak naprawdę najczęściej będziesz używać szerokiego kąta i portretówki 50 mm (akustayk - masz rację). Później pewnie tele (do makro, portretów i zabaw z GO). Dlatego odpuściłbym sobie Tamrona 17-50 czy Sigmę 17-70 (poza tym nie są to jakieś wybitne obiektywy, a swoje kosztują - poza tym zakres od 20 do 35 mm raczej będzie rzadko wykorzystywany,a ultratele i 50 nauczą szybciej kadrowania i myślenia).
    Ostatnio edytowane przez Kinski ; 21-10-2008 o 13:58

Dopiero zaczyna Awatar popniunia

Domyślnie

hmmm uzywany aparat to ryzyko. myslalam o nikonie d80 ale chyba jednak wole canona. canon 450d i 40d to roznica spora. i fakt 40 jest duzo ciezsza. canon 40d cena 2290 i do tego jakies szkielko albo 450d i wiekszy zestaw szkielek.
    To możliwość spełniania marzeń sprawia, że życie jest tak fascynujące....
    popniunia

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów