Pokaż wyniki od 1 do 10 z 53

Wątek: fotografia w centrach handlowych

Widok wątkowy

Pełne uzależnienie Awatar m_o_b_y
    Miasto
    Wa-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez VRx Zobacz posta
    Rozmawiałem z kilkoma osobami, które troszkę są obyte z przepisami.
    Teren prywatny ok. Niech sobie mają regulaminy i wymagają/zabraniają.
    Ale z tego co mi znajomy powiedział to nie ma w Polsce żadnego przepisu, który by dawał możliwość wyciągnięcia konsekwencji prawnych z fotografowania i jako przykład dał taką historię, jak to kilku typków wpadło sobie na pewne lotnisko (czynne) swoim samochodem i postanowili sobie porobić zdjęcia przy samolocie rządowym. Morał z tej historii był taki, że spędzili noc na izbie wytrzeźwień i odpowiadali za wtargnięcie na lotnisko bez ważnego biletu/pozwolenia właściciela, a za zdjęcia nie mógł im nikt nic zrobić.
    Nie mówię, ze wolno wszystko oczywiście, ale de facto jak właściciel wezwie Policję to jedyne o co może ich poprosić to wyprowadzenie z ich terenu prywatnego. Ochrona też może wyprosić za niby złamanie regulaminu, ale nie bardzo mogą zrobić cokolwiek więcej.

I przy okazji witam wszystkich (dziewiczy post na forum już za mną)
    Fotografowanie obiektów, a fotografowanie osób, to dwie różne sprawy.
    W zasadzie bez zgody właściciela, nie wolno fotografować jego własności.
    (Przerobiłem to w praktyce dwukrotnie, gdy ochrona zakazała mi fotografować hipermarketu bez pisemnego zezwolenia: MM + REAL)
    Nie bez powodu w TV zamazują tablice rejestracyjne fotografowanych samochodów.
    I nie można portretować kogoś, kto sobie tego nie życzy.
    Jeśli kogoś sportretujesz i ten portret opublikujesz bez pisemnej zgody zainteresowanego, to możesz mieć kłopoty.
    A jeśli z tej publikacji uzyskasz dochody, to możesz zostać zmuszony do podzielenia się z portretowanym.
    Nie ma lekko.
    Pozdrówka
    Ostatnio edytowane przez m_o_b_y ; 21-10-2008 o 23:27
    m_o_b_y
    --------------------------------------------------------
    Poszedłem w lewo, chociaż mogłem pójść i w prawo.
    Witold Gombrowicz

Uprawnienia umieszczania postów