Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 53

Wątek: fotografia w centrach handlowych

Mieszany widok

Domyślnie

to ja juz nic nie rozumiem, wczoraj bylem w galerii zobaczyc bolidy F1...
    milion fotografujacych, od komorek, po 1D, D3ki i kamery...
    Ochrona nawet nie zwraca uwagi...a jak sie wyjdzie na dach, na parking i zacznie fotografowac samochod (wlasny) lub modelke/dziewczyne, to w ciagu 5 minut sie pojawia ochrona...

Początki nałogu Awatar DonBolano
    Miasto
    Ostrów Wielkopolski

Domyślnie

Heh Wlasnie mi sie przypomnialo jeszcze jedno.

Siedzialem w gmachu glownym biblioteki uniwersyteckiej we Wroclawiu. Byla polgodzinna przerwa na wietrzenie sali. Nudzilo mi sie, wiec wyjalem kompatka izaczalem focic sufit i jakies tam elementy architektoniczne...

Po paru zdjeciach podeszla do mnie pani portierka i mi mowie, ze zeby fotografowac (obskurne moim zdaniem i bardzo zniszczone wnetrze) musze miec zgode kierownictwa..

Do tej pory sie zastanawiam, czy ta zgoda wymaga jakiejs oplaty, czy chca sie przed czyms chronic?? Nie rozumiem tego
    Na świat spoglądam przez armatę...

Domyślnie

dlatego przydala by sie jakas ustawa, zeby byla jasnosc co wolno a co nie...

Początki nałogu Awatar DonBolano
    Miasto
    Ostrów Wielkopolski

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ABJ Zobacz posta
    dlatego przydala by sie jakas ustawa, zeby byla jasnosc co wolno a co nie...
    No wlasnie.. Maly OT chcialem popelnic - fotografowanie ksiazek, gazet itp w niektorych bibliotekach...
    Jak mialem zajecia na prawie jeszcze, to profesor mowil, ze nie ma zakazu fotografowania ksiazek, gazet w czytelniach.. Ale wiadomo - jednak w wielu miejsc jest zakaz..

Tyle nawijaja o tym, ze jak sie ksiazke xeruje, to ksiazka sie niszczy.. Na moje pytania, w jakim stopniu zrobienie fotografii ksiazce, gazecie ja niszczy, jeszcze odpowiedzi nie uzyskalem...

Wiadomo.. Z xero maja marżę, a z fotek nie.. Bida z nyndza w naszej Polsce..
    Na świat spoglądam przez armatę...

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Proszę bardzo: http://www.forum.prawnikow.pl/topics...fotografowania
    Sam chciałem być pewny to i poszukałem
    trzy zoomy na krzyż

franek999
    Guest

Domyślnie

Witam wszystkich w moim pierwszym poście,
    tak sobie czytam o tych centrach handlowych i czegoś nie rozumie, piszecie ze w miejscach publicznych wolno fotografować a w sklepach nie bo są prywatne, a przecież jedno nie wyklucza drugiego, tzn parking na sklepie mimo iż prywatny jest w 100% miejscem publicznym, no to wolno czy nie wolno?

Początki nałogu Awatar TomekS
    Miasto
    Poland

Domyślnie

1. Wolno fotografować budynki i budynkach, o ile przebywasz tam legalnie (np w centrym handlowym). "Wizerunki budynków" nie podlegają ochronie, to nie ludzie :-) Autor "dzieła" pod nazwą "budynek" wystawia je "publicznie" co automatycznie daje innym możliwość dalszego publikowania tego utworu.
    2. Wolno fotografować każdą osobę, nawet bez jej zgody. Oczywiście bez jej zgody, w określonych sytuacjach, utrwalonego wizerunku nie wolno publikować
    3. Nie ma obowiązku uzyskiwania pozwolenia na fotografowanie w miejscach publicznych, którymi są m. in. publicznie dostepne centra handlowe, parkingi itp itd. Oczywiście pozwolenia wydaje się nie na "fotografowanie" a na "przebywanie w celu fotografowania", bo taki gość z aparatem, statywem i blendą w ocenie ochrony (a tym samym właściciela) może stwarzać jakiegoś-tam rodzaju niebezpieczeństwo dla innych przebywających tam osób. Zatem ochrona może kogoś wyrzucić, ale nie za fotografowanie a za stwarzanie zagrożenia. I, niestety, to ochrona podejmuje decyzje czy ktoś już stwarza zagrożenie czy jeszcze nie.

Acha, i oczywiście zdaję sobie sprawę że teoria a praktyka to dwie zupełnie inne dziedziny :-)
    5D MKII | EF 70-200 f4 L IS USM | EF 24-105 f4 L IS USM | EF 17-40 f4 L USM | EF 50 f1.8 |Speedlite 580 EX |
    Zdjęcia -> http://smolarek.info

Domyślnie

warto zwrócić uwagę iż przy wejściu do centrum handlowego , tzn przynajmniej w Rybniku widnieją tablice zakazujące fotografowania wewnątrz obiektu... Co innego gdy w centrum mają miejsce jakieś przedstawienia, pokazy itp.
    Generalnie bzdura i sam nie rozumię skąd te zakazy i po co.
    .

Początki nałogu Awatar TomekS
    Miasto
    Poland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Memoriz Zobacz posta
    warto zwrócić uwagę iż przy wejściu do centrum handlowego , tzn przynajmniej w Rybniku widnieją tablice zakazujące fotografowania wewnątrz obiektu... Co innego gdy w centrum mają miejsce jakieś przedstawienia, pokazy itp.
    Generalnie bzdura i sam nie rozumię skąd te zakazy i po co.
    Mają taką samą wartość zakazy wyprzedzania na moim podwórku (które drogą publiczną nie jest, więc KRD nie obowiązuje :-) )
    5D MKII | EF 70-200 f4 L IS USM | EF 24-105 f4 L IS USM | EF 17-40 f4 L USM | EF 50 f1.8 |Speedlite 580 EX |
    Zdjęcia -> http://smolarek.info

Początki nałogu
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Rozmawiałem na taki sam temat jakiś czas temu ze znajomym. I on mi powiedział, że Janusz Weiss z Radia Zet kiedyś zainteresował się bardzo podobną sprawą. Facet w hipermarkecie oglądał rowery - chciał kupić dla syna, na prezent. No i zaczął robić zdjęcia tych rowerów, żeby po powrocie do domu pokazać synkowi, czy tam skonsultować zakupy z małżonką. No i w tym momencie ochrona zakazała mu robienia zdjęć i zażądała usunięcia zrobionych zdjęć z karty pamięci. Facet oczywiście pyta dlaczego i jakim prawem, a oni że teren prywatny itp. itd. No generalnie sprawa się zakończyła na tym ze facet usunął zdjęcia i miał spokój. Pan Weiss zaczął drążyć temat, dzwonić do jakichś radców, czy też innych prawników, po czym okazało się, że pan, który robił zdjęcia robił je zupełnie legalnie i nie musiał ich usuwać. Dlaczego? Dlatego, że jeśli właściciel obiektu zezwala na jego publiczne użytkowanie to traktuje się obiekt jakby był publicznym, więc zdjęcia można w nim legalnie robić.

Natomiast nie wiem jak ma się sprawa dot. regulaminów i w nich zawartych zakazów. Niestety audycji nie miałem okazji wysłuchać i znam tylko relację znajomego.
    Bądź co bądź jak była wystawa bolidów F1 to tez nie miałem problemów z robieniem zdjęć.
    Podpisy kłamią

Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów