ale sa wskazowka dla mniej wiedzacych...
ale sa wskazowka dla mniej wiedzacych...
Na co niby ma ta wskazówka wskazywać? Bez podania kontekstu jest to informacja zupełnie bezużyteczna. Zależy od wszystkiego - pory dnia, obiektu, tematu, obiektywu.
650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0
Widze, ze mocno przymykacie.. Ja korzystam ze wszystkich przyslon, wszystkich czasow i wszystkich ISO- w zaleznosci od potrzeb i tego, co fotografuje, w jakich warunkach itd.
![]()
Ejże Panowie, o spokój apeluję. Istotnie podanie parametrów ekspozycji bez dopowiedzenia co się w ten sposób fotografuje jest mało wartościową informacją, niemniej nawet tak ogólnie postawione pytanie mieści się w konwencji "Hydeparku".
Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj
To ja się spytam inaczej - jak fotografujecie ruch to jakie czasy ustawiacie dla poszczególnych tematów? Np. ile potrzeba typowo dla biegnącego człowieka, ile dla samochodu, psa, konia? Rzadko strzelam akcje, ale jak coś się już trafi, to nie wiem, gdzie szukać optimum. Jest może jakaś ogólna zasada wiążąca czas naświetlania (np. graniczny potrzebny do zamrożenia) z prędkością obiektu, coś jak 1/f dla unikania poruszeń z ręki?
Body, stałki, zoomik
Oj boze pytanie padlo od tak po prostu, nie dla zadnego przepisu, bo chyba kazdy wie, ze slubni uzywaja wysokie iso, niską liczbe przeslony.
landszafty bardzo przymknieta dziura
studyjni okolice 1/60 - 1/250 .
Nie wiem co tak panikujecie. Przecież to hydepark. Dla mnie nic te informacje nie wnosza, a jest to formą ciekawostki.
ABJ ... Parametry dokładnie takie same jak ja, wiec chyba w tej samej kategorii focimy .
A jak zwykle najwiecej wzburzenie wykazuja osoby, co ani galerii, ani nici, tylko plucie po monitorze. :/
Ostatnio edytowane przez kucza21 ; 20-10-2008 o 21:20
miasto: f/8 1/125s iso-200
ślub: f/1,4 1/125 iso-1600
portret: f/2,8 1/250 iso-100
co wygrałem?
64-125ISO, f/22-45 i czasy jak tam wyjdą...
Jeśli komuś to pomoże (pejzaż), to dlaczego nie.