Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 34

Wątek: filmy BW

Uzależniony
    Miasto
    fafa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czacha
    dwa to Tri-X, a dwa HP5 chyba.. i dla mnie tajemnica nie jest na czym robie - ale w watku o konkursie mialem na mysli innych ktorzy moga nie chciec podawac takich rzeczy..
    wiesz, mnie to akurat ciekawi jaki film etc., bo zajarałem się ostatnim moim nabytkiem czyli Mamiya C330 Pro... mam tylko problem z wywoływaniem, bo niebardzo laby koło mnie przyjmują filmy 120. żeby nie było warszafka - jestem po prostu leniwy - mam Profilab w WolaPark całkiem koło mnie, ale 120-ek nie przyjmują (ciekawe czemu - inne punkty przyjmują, tylko odsyłają dalej do głównego labu). chyba do centrum muszę się kopnąć...

no chyba, że się zmuszę do wywoływania samodzielnie (ponoć dzad-piad'-rokownia), co kusi mnie przede wszystkim terminami. tak żeby było weselej - punkt FotoJoker'a do którego zajrzałem zaoferował się*wywołać mi filmy... w dwa tygodnie.

w każdym razie a propos negatywów cz-b - co sądzisz o ILFORD DELTA?
    gra i buczy bebop

Uzależniony
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

bebop - wstydź się - ja mieszkam 300km od Warszawy i wiem gdzie w Wa-wie dać do wołania b&w hehehe.
    Spójrz na tą stronkę - http://www.czarno-biale.pl/sklep
    A najlepiej i tak wołać samodzielnie
    Ilford delta jak dla mnie np. - cool !

Pełne uzależnienie Awatar adamek
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

No, Delta jest fajna, ale droga. :/
    Ja (tylko że w małym obrazku) używam Apxa Agfy.
    A co najważniejsze - chwyć jeden, dwa negatywy, jeden wywoływacz i próbuj na tych kombinacjach. Inaczej nei ma sensu, bo nie wiele się nauczysz co i dlaczego tak działa.

A B&W tylko samemu moim zdaniem. Wtey wiesz jak będzie wyglądać naprawdę.
    Miłego dnia
    adam jastrzębowski
    cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
    tu tu

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bebop
    ostatnim moim nabytkiem czyli Mamiya C330 Pro... mam tylko problem z wywoływaniem, bo niebardzo laby koło mnie przyjmują filmy 120. żeby nie było warszafka - jestem po prostu leniwy - mam Profilab w WolaPark całkiem koło mnie, ale 120-ek nie przyjmują (ciekawe czemu - inne punkty przyjmują, tylko odsyłają dalej do głównego labu). chyba do centrum muszę się kopnąć...
    Masz na Wolskiej prawdziwy Profilab, następny na Dzikiej... Ja tam wołam szerokie filmy... Z kolei wywołania w procesach czarno-białych (nie C41 / E6) i tak odsyłają na Pl. Mirowski...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

ja delty nie lubie - IMO HP5 to najlepszy material Ilforda.. a poza tym to ostatnio zachwycam sie Kodakiem TRI-X'em.. bardzo mi odpowiada.. a i cenowo super.

a wywolywac zacznij sobie sam - film z plukaniem, przerywaniem itp wolasz w godzine... to ni etak dlugo, a potrzebujesz tylko koreksu ktory pomiesci ci 120'tke..

Uzależniony
    Miasto
    fafa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Auwo
    bebop - wstydź się - ja mieszkam 300km od Warszawy i wiem gdzie w Wa-wie dać do wołania b&w hehehe.
    Spójrz na tą stronkę - http://www.czarno-biale.pl/sklep
    A najlepiej i tak wołać samodzielnie
    Ilford delta jak dla mnie np. - cool !
    ja leń jestem po prostu i tyle. na dzikiej było dzisiaj nieczynne, byłem w dwóch labach, jeden out, drugi nie chciał wziąść, that's warszafka man :-(

właśnie zmierzam ku wołaniu samodzielnie, narazie wołam o pomoc :-) ale mamiya jest czad! narazie tłukę negatywy cz-b, potem będę męczył slajdy.
    gra i buczy bebop

Uzależniony
    Miasto
    fafa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzychu
    Masz na Wolskiej prawdziwy Profilab, następny na Dzikiej... Ja tam wołam szerokie filmy... Z kolei wywołania w procesach czarno-białych (nie C41 / E6) i tak odsyłają na Pl. Mirowski...
    Na Dziką się wybieram, ale ciśnienie mnie dopadło i chciałem dzisiaj już oddać. Z tego co piszesz i tak najlepiej na plac Mirowski (14)... Dzięki za wskazówkę...
    gra i buczy bebop

Uzależniony
    Miasto
    fafa

Domyślnie

ja delty nie lubie - IMO HP5 to najlepszy material Ilforda.. a poza tym to ostatnio zachwycam sie Kodakiem TRI-X'em.. bardzo mi odpowiada.. a i cenowo super.
    jestem na etapie obczajania różnic, póki co wypstrykałem DELTE, HP5 PLUS, w kolejce czeka ILFORD PANF, tyle że ISO 50, więc jakiś pseudo statyw (nie mam przejściówki gwintu z Mamiya) i na pola na Lazurowej :-)

a wywolywac zacznij sobie sam - film z plukaniem, przerywaniem itp wolasz w godzine... to ni etak dlugo, a potrzebujesz tylko koreksu ktory pomiesci ci 120'tke..
    do tego zmierzam, tym bardziej że dwa miechy temu w PP był (oprócz że tematem numeru była fotografia cz-b) tutorial jak sobie wołać film w domu. a teraz szukam koreksu... nie będzie łatwo z tym rozmiarem na 120tkę.
    gra i buczy bebop

Pełne uzależnienie Awatar adamek
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Większość koreksów ma możliwość wołania 120-ek. Ja się tylko przypominam, że lepiej pracować na tylko jednym negatywie na początku a nie na różnych... i nauczyć się go rzeczywiście i opanować i wiedzieć jak on działa w jakim wywoływaczu; co się stanie gdy skrócimy czas wołania, a co się stanie gdy będziemy mniej machać koreksem...
    Miłego dnia
    adam jastrzębowski
    cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
    tu tu

Uzależniony
    Miasto
    fafa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adamek
    No, Delta jest fajna, ale droga. :/
    kupiłem w Stodole po bodajże 12-14 zł (ISO400), inne (HP5, PANF) też mniej więcej tyle. patrzyłem teraz na ceny sklepowe i generalnie pułap leci do 35 zł za rolkę filmu... a na niej mam 12 klatek... zostanę narazie przy ILFORDzie, znajomy polecał, HASELem siecze zawodowo, więc mu zaufałem. z czasem pewnie będę miał własne zdanie. jak możesz polecić coś o tym wywoływaniu (książka, net) to byłbym zobowiązany, bo właśnie będę uzupełniał "mój zestaw" o chemię i menzurki :-)
    gra i buczy bebop

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów