Poradźcie co lepiej wybrać???
Z góry Dzięki!!![]()
Poradźcie co lepiej wybrać???
Z góry Dzięki!!![]()
Ostatnio kupuje tylko Canona - zarówno obiektywy jak i całą resztę - niestety Canon prowadzi walkę z alternatywnymi i zdarza się, że kupiony w rewelacyjnej cenie obiektyw czy lampa Sigmy czy Metza nie zawsze działa tak jak działać powinien... Nie wiem czy dalej tak jest, ale z tego co pamiętam starsze lampy w Ettlu przepalały niektóre sceny (chyba z małych odległości jeśli mnie pamięć nie myli...) a tak w ogóle, to jak masz możliwość, to poczekaj na cash-back i kup 580EX II![]()
5DII, 5D, 24L, 85L + dodatki.
Maciek Toliński
tez mialem ten dylemat.. i kupilem 420 ex + jasną stałke![]()
mam taki sam problem. posiadam 450d kit 50mm f1,8 i teraz zdecydowanie przydałaby się lampa (potem przyjdzie czas na zmiane kita bądź coś stałoogniskowego ok24/35mm)
Tak samo jak w temacie co byście wybrali??
Słyszałem że wcześniejsze lampy Metza miały jakieś problemy z kompatybilnością ale 48 AF-1 ma w gamie model dedykowany do Canona i ponoć wszelkie problemy zniknęły.
Jest również nieco mocniejszy i tańszy.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Jeszcze jedna sprawa przy kupnie lampy mam zamiar kupić odrazu kabel OC-E3
wziąś Canona czy jakiś zamiennik
Zamiennik oczywiście jest dużo tańczy i 3 razy dłuższy (60cm/180cm)
Ostatnio edytowane przez patric89 ; 14-11-2008 o 19:59 Powód: Automerged Doublepost
5d II | 6d | S14 2.8 | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EXII x2
a nie lepiej wziasc 580EXII ? Na ebayu w UK mozna wyrwac bardzo tanio w cenie "polskiej" 430EXIIJesli tylko masz znajomego ktory by ci kupil i przyslal lub przywiozl to nawet bym sie nie zastanawial. Jak cos moge podac namiary na sprzedawce - pewna sprawa - sam ostatnio kupowalem. Jesli nie 580 to ja bym bral wlasnie Canona czyli 430EXII i basta
Zawsze lepiej miec osprzet dedykowany jak wczesniej wspominano.
5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
Crazy Apple Fanboy
Ex Linux User
no wtedywyszloby najtaniej. Nie wiem czy wysyla do polski, w tym problem. 580EX II za 250 funtow czyli 1000zl okolo. 300zl taniej niz na allegro.
5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
Crazy Apple Fanboy
Ex Linux User
dziekuje za pomoc. poszukam po ebayu podzwownie po znajomych a jak sie nie uda -kupie 430ex
5d II | 6d | S14 2.8 | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EXII x2
Udał mi się kupić na allegro za 700 - 430 EXII i myślę, że w UK za taką kasę 580 nie dostaniesz - a ja jestem z niej zadowolony!!
Nie wiem czy warto szukać na allegro za 700 (trafia sie często prywatny import z US)jeśli np. w e-cyfrowe można kupić za 740 z gwarancja Canon Polska. Sam taki zakup poczyniłem i jestem bardzo zadowolony. Polecam 430EX-II