Pokaż wyniki od 1 do 10 z 25

Wątek: szklo do portretu - szeroko czy wasko?

Widok wątkowy

Uzależniony
    Miasto
    fafa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez p13ka
    To nie jest przesada. Wiem, że to nie jest typowo portretowe szkło dlatego napisałem "niczego sobie". Ale zgadzam się z tym stwierdzeniem, zamieszczonym TU:
    "Some people like to use wide angle lenses for portrait photography. I am not one of those people. If you are somewhat close to your subject, a wide angle lens exaggerates all of the features most people want to have minimized. I would rather use something at or above 85mm to get nice subject feature compression. When used at the longer end (40mm), the 17-40 is not a bad portrait lens - just not my preference."
    taaaak, tylko trzeba pamiętać o zniekształceniach jakie daje to (i każde szerokie szkło + dodatkowo zniekształcenia zooma) szkło. jeżeli jest to efekt zamierzony, w sensie zniekształceń, jakiegoś szerszego kąta przy portrecie np. zwierzaka to ok. fisheye też może służyć do portretu. dość specyficznego :-) rzecz jasna. generalnie jakość szkła 17-40L bardzo polecam. ja się nie zawiodłem.

dalej podtrzymuję, że posiadanie nawet 50mm/1.8 daje lepszy "klasyczny" strzał portretowy. tymbardziej, że w cyfrze 50x1.6 daje już milszą kompensację obrazu niż 50mm w analogu.

ja ze swoich planów to chyba będę powoli celował w 85/1.2L
    Ostatnio edytowane przez bebop ; 18-06-2005 o 12:27
    gra i buczy bebop

Uprawnienia umieszczania postów