Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: DSLR do fotografii przyrody

JBP
    Guest

Domyślnie DSLR do fotografii przyrody

Witam!

Piszę w imieniu mojego znajomego. Zamierza on właśnie przesiąść się na jakiś lepszy sprzęt. Do tej pory posiadał 20d. Zestaw ma służyć do fotografii ptaków i samolotów. Wybór obiektywu padł na 100-400 L. Pozostało mu 5 tys. na korpus. W grę wchodzą: nowy 50d (3500 zł: http://www.fotoceny.pl/tow/14156_a.html) lub używany 1d mark II od kolegi. Stan bardzo dobry, przebieg 20 000 zdjęć, cena 4200zł. Ewentualnie używany 5d na allegro. Co wybrać?

Pełne uzależnienie Awatar wojkij
    Miasto
    Meksyk Europy

Domyślnie

Potrzebujesz uszczelnien - 1d mk2, jesli nie potrzebujesz: 40/50d. Ja bym bral to pierwsze bo 1500zl doplaty do 50d jest wg mnie bez sensu.

No i podpobnych tematow sa setki, badz laskaw troche poszukac...

Uzależniony Awatar Blindseeker
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JBP Zobacz posta
    Witam!

Piszę w imieniu mojego znajomego. Zamierza on właśnie przesiąść się na jakiś lepszy sprzęt. Do tej pory posiadał 20d. Zestaw ma służyć do fotografii ptaków i samolotów. Wybór obiektywu padł na 100-400 L. Pozostało mu 5 tys. na korpus. W grę wchodzą: nowy 50d (3500 zł: http://www.fotoceny.pl/tow/14156_a.html) lub używany 1d mark II od kolegi. Stan bardzo dobry, przebieg 20 000 zdjęć, cena 4200zł. Ewentualnie używany 5d na allegro. Co wybrać?
    Ja bym brał albo jedynkę, albo 40d.
    A może zamiast 100-400, stałkę 400mm 5.6L?

JBP
    Guest

Domyślnie

Znajomy zdecydował się na 1d, a nad obiektywem jeszcze pomyśli. Jak zachowuje się 400 5.6L do 100-400L pod względem autofocusa? Czy do w/w obiektywów warto dokładać konwerter 1.4x ?

Pełne uzależnienie Awatar koraf
    Miasto
    Legnica

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JBP Zobacz posta
    Znajomy zdecydował się na 1d, a nad obiektywem jeszcze pomyśli. Jak zachowuje się 400 5.6L do 100-400L pod względem autofocusa? Czy do w/w obiektywów warto dokładać konwerter 1.4x ?
    Puszka wybrana znakomicie , sam użytkuję i tylko polecam , co do obiektywu to jest pewny antagonizm miedzy samolotami ( preferowany 100-400L jako bardziej uniwersalny) a ptakami ( preferowana stałka ) wg mnie 400/5.6L nada się ale przy podpięciu konwertera 1.4xL będzie ciemno ale powinien działać z jedynką , osobiscie używałem 300/4L IS + 1.4x i to świetny zestaw szczególnie z AF 1dmkII .

Pełne uzależnienie

Domyślnie

A ten znajomy to niepiśmienny?
    Oki, wiem, ptaki, bagna, te sprawy. Zero kompa i internetu. Plecak pamięci i kontakt ze swiatem raz na rok.
    W tych warunkach, to 5DII. Chociaż na monitorku fotki sobie z przyjemnością pooglada

Uzależniony Awatar Blindseeker
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    A ten znajomy to niepiśmienny?
    Oki, wiem, ptaki, bagna, te sprawy. Zero kompa i internetu. Plecak pamięci i kontakt ze swiatem raz na rok.
    W tych warunkach, to 5DII. Chociaż na monitorku fotki sobie z przyjemnością pooglada
    To może lepiej 50d?

Taniej, monitorek ten sam, a zawsze ogniskowa x1,6 :-)

Początki nałogu

Domyślnie

Kolega Kubaman chyba lubi ptaszki fotografować a kolega Muflon samoloty więc proponuje zapytać bezpośrednio, na pewno ich wiedza w zakresie sprzętu przeznaczonego do tego typu fotografii będzie bardzo pomocna
    CANON Laik

JBP
    Guest

Domyślnie

Ok, dzięki za opinie, przekaże znajomemu

Uprawnienia umieszczania postów