Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 41

Wątek: jak ocenić swój obiektyw

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Hmmmm... korpus mierzy światło na w pełni otwartej przysłonie i zakłada, że w momencie zdjęcia przysłona zostanie przymknięta do ustawionej np. w Av wartości. Jak pstryknę na ustawieniu przysłony 5.6 a pomiar i zdjęcie zostanie wykonane na przysłonie f=4.0 bo się listki nie "przymkły" to zdjęcie będzie prześwietlone o 1 EV
    Dokładnie. Jak dla mnie działanie przysłony najłatwiej zdiagnozować używając podglądu głębi ostrości i zaglądając od przodu w obiektyw - to tak przy okazji....
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzychu Zobacz posta
    Dokładnie. Jak dla mnie działanie przysłony najłatwiej zdiagnozować używając podglądu głębi ostrości i zaglądając od przodu w obiektyw - to tak przy okazji....

No niebardzo. "Mechaniczny" przycisk podglądu przysłony może działać ale "elekstryka" od przymykania przysłony już niekoniecznie

EDIT: Sygnał przymknięcia wychodzi z komputerka więc nie jest to to samo źródło co w przypadku przycisku Najpewniejsze jest jednak zdjęcie w lustrze
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 19-10-2008 o 18:15

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Początki nałogu Awatar Pirx

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez brunerduschweine Zobacz posta
    4 miesiące temu kupiłem 24-105L Canona i ... ma skłonność do prześwietlania, właściwie ciągla muszę ustawiać korekcję ekspozycji w dół.
    Wprawdzie zdanie to brzmi niedorzecznie i na 99% przyczyną problemu założyciela wątku jest on sam, ale kiedy przypinam Tokinę 12-24, to z automatu wrzucam korektę ekspozycji +2/3EV, bo na tym obiektywie, przy pomiarze matrycowym mam niedoświetlenie.

Skąd się to bierze ? - Nie wiem. Może współpraca body z "obcym" szkłem szwankuje ? W zasadzie nie zaprzątałem sobie tym głowy do tej pory.

PS. Spóźniona rada dla brunerduschweine - u Towersa trza było kupować :-)
    Pozdrawiam,
    Pirx

Bywalec Awatar tomek1906
    Miasto
    Krakow

Domyślnie

nie wiem jak z twoim 24-105 ale z wypowiadaniem jakiejś opinii na 100% to byłbym ostrożny...
    kupiłem swój egzemplarz w marcu i na początku po przesiadce z 24-85 byłem zachwycony,z czasem oglądając sample na necie czy właśnie na tym forum stwierdziłem że już tak różowo nie jest, obiektyw wylądował na żytniej i już po drugiej poprawce stwierdziłem że teraz to mam zajafajne szkiełko

Domyślnie

Mam nadzieję, że udało mi się wkleić link.Zdjęcie dachu z kompensają a tężnia bez.
    Nie twierdzę że mam umiejętności ale mam obawy czy żółtodziobowi nie wcisnęli "nieudanego" egzemplarza.
    A z innej beczki poczytałem podany w jednej odpowiedzi artykuł Janusza Body o światłomierzu i mierzeniu światła na histogram itd.-to jeszcze nie mój poziom
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    http://www.fotoik.pl/index.php?akcja=autor&rid=31926
    to jeszcza raz
    Ostatnio edytowane przez brunerduschweine ; 19-10-2008 o 20:09 Powód: Automerged Doublepost

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Mam nadzieję, że udało mi się wkleić link.Zdjęcie dachu z kompensają a tężnia bez.
    Nie twierdzę że mam umiejętności ale mam obawy czy żółtodziobowi nie wcisnęli "nieudanego" egzemplarza....
    A co Ty masz z rodzajem pomiaru. EXIF nie podaje żadnego. Jaki rodzaj pomiaru światła miałeś ustawiony w aparacie?

Janusz,

Domyślnie

Evaluative metering czyli po mojemu wielosegmentowy

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Evaluative metering czyli po mojemu wielosegmentowy

Matrycowy. Ale dlaczego nie zapisał się w EXIFie? Może masz coś z aparatem.

Przy jasnym niebie i ciemnym dole kadru plus to "weathered wood" jako motyw główny pomiar matrycowy nie jest dobry. Na dachu też nie bo refleksy od dachówki zafałszowują pomiar.

Janusz,

Domyślnie

Skopiowałem i sprawdziłem histogram.
    Niebo całkowicie prześwietlone, (kolor prześcieradła) po skadrowaniu, pominięciu nieba, (o dziwo są tam chmurki - próbowałem) histogram znośny.

Dopatrywałbym się jednak problemu umiejętności.

Spokojnie, nie przejmuj się pytaj i eksperymentuj - zobaczysz potęgę tego szkła.
    Pozdrawiam.

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Hmmmm... korpus mierzy światło na w pełni otwartej przysłonie i zakłada, że w momencie zdjęcia przysłona zostanie przymknięta do ustawionej np. w Av wartości. Jak pstryknę na ustawieniu przysłony 5.6 a pomiar i zdjęcie zostanie wykonane na przysłonie f=4.0 bo się listki nie "przymkły" to zdjęcie będzie prześwietlone o 1 EV
    Hmmmm ;-) to teraz wytłumacz mi jakim cudem w przypadku przejsciówki EOS/M42 z chipem (tzw. dandelionem) wychodzą prawidłowo naświetlone zdjecia?

Z tego co mi wiadomo, chip podaje do body 55mm f/1.4
    wiadomo też, że przeważającej większości przypadków roboczy otwór przysłony jest o wiele mniejszy, a jednak naświetla prawidłowo. Cuda, czy ja czegoś nie rozumiem?
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów