Cytat Zamieszczone przez gwozdzt Zobacz posta
Hmmmm ;-) to teraz wytłumacz mi jakim cudem w przypadku przejsciówki EOS/M42 z chipem (tzw. dandelionem) wychodzą prawidłowo naświetlone zdjecia?

Z tego co mi wiadomo, chip podaje do body 55mm f/1.4
wiadomo też, że przeważającej większości przypadków roboczy otwór przysłony jest o wiele mniejszy, a jednak naświetla prawidłowo. Cuda, czy ja czegoś nie rozumiem?
Panowie......?

Dobrze , ze ten watek jest w dziale dla poczatkujacych. Od razu disclaimer -- uwazam , ze kazdy ma prawo zadawac hmm.. proste pytania i na ogol (nie tylko w tym przypadku) odpowiedzi na tym forum jako zbyt hmmm. szorstkie, chocby nawet sluszne.

1. Oczywiscie , ze z M42 sie naswietli prawidlowo, bo oczywiscie body nie jest w stanie zmienic przyslony. Wiec mierzy przy tym samym otworze co robi zdjecie. Gdzie problem?

2. Guzik GO dziala elektronicznie. Nie ma mozliwosci mechanicznego manipulowania przyslona w obiektywach EF.

3. Brunera problem jest najprawdopodobniej taki, ze nie umie ocenic co to jest niedoswietlenie i jest niedoswiadczony w problemach kontrastow na zdjeciu. Gdyby zrobil to samo zdjecie dwoma obiektywami dopiero mozna by bylo ocenic, czy ktorys przeswietla.