No niebardzo. "Mechaniczny" przycisk podglądu przysłony może działać ale "elekstryka" od przymykania przysłony już niekoniecznie![]()
EDIT: Sygnał przymknięcia wychodzi z komputerka więc nie jest to to samo źródło co w przypadku przyciskuNajpewniejsze jest jednak zdjęcie w lustrze
![]()
Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 19-10-2008 o 18:15
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.
Wprawdzie zdanie to brzmi niedorzecznie i na 99% przyczyną problemu założyciela wątku jest on sam, ale kiedy przypinam Tokinę 12-24, to z automatu wrzucam korektę ekspozycji +2/3EV, bo na tym obiektywie, przy pomiarze matrycowym mam niedoświetlenie.
Skąd się to bierze ? - Nie wiem. Może współpraca body z "obcym" szkłem szwankuje ? W zasadzie nie zaprzątałem sobie tym głowy do tej pory.
PS. Spóźniona rada dla brunerduschweine - u Towersa trza było kupować :-)
Pozdrawiam,
Pirx
nie wiem jak z twoim 24-105 ale z wypowiadaniem jakiejś opinii na 100% to byłbym ostrożny...
kupiłem swój egzemplarz w marcu i na początku po przesiadce z 24-85 byłem zachwycony,z czasem oglądając sample na necie czy właśnie na tym forum stwierdziłem że już tak różowo nie jest, obiektyw wylądował na żytniej i już po drugiej poprawce stwierdziłem że teraz to mam zajafajne szkiełko![]()
Mam nadzieję, że udało mi się wkleić link.Zdjęcie dachu z kompensają a tężnia bez.
Nie twierdzę że mam umiejętności ale mam obawy czy żółtodziobowi nie wcisnęli "nieudanego" egzemplarza.
A z innej beczki poczytałem podany w jednej odpowiedzi artykuł Janusza Body o światłomierzu i mierzeniu światła na histogram itd.-to jeszcze nie mój poziom
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
http://www.fotoik.pl/index.php?akcja=autor&rid=31926
to jeszcza raz
Ostatnio edytowane przez brunerduschweine ; 19-10-2008 o 20:09 Powód: Automerged Doublepost
Evaluative metering czyli po mojemu wielosegmentowy
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.
Skopiowałem i sprawdziłem histogram.http://www.fotoik.pl/index.php?akcja=autor&rid=31926
to jeszcza raz
Niebo całkowicie prześwietlone, (kolor prześcieradła) po skadrowaniu, pominięciu nieba, (o dziwo są tam chmurki - próbowałem) histogram znośny.
Dopatrywałbym się jednak problemu umiejętności.
Spokojnie, nie przejmuj się pytaj i eksperymentuj - zobaczysz potęgę tego szkła.![]()
Pozdrawiam.
Hmmmm ;-) to teraz wytłumacz mi jakim cudem w przypadku przejsciówki EOS/M42 z chipem (tzw. dandelionem) wychodzą prawidłowo naświetlone zdjecia?
Z tego co mi wiadomo, chip podaje do body 55mm f/1.4
wiadomo też, że przeważającej większości przypadków roboczy otwór przysłony jest o wiele mniejszy, a jednak naświetla prawidłowo. Cuda, czy ja czegoś nie rozumiem?