Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 41

Wątek: jak ocenić swój obiektyw

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez brunerduschweine Zobacz posta
    No dzięki wszystkim za odpowiedz,może z wyjątkiem Janusza Body, którego odpowiedź nic nie wnosi i jest nieuprzejma.
    A co w niej jest nieuprzejmego? Bo nie wiem. Naprawdę. Właściwie to powinienem był napisać dużo dosadniej ale to wówczas byłoby nieuprzejme.

"...100% wina użytkownika, brak umiejętności i podstawowej wiedzy...

To wytłuszczone dość dokładnie oddaje Twój problem i to nie ja pisałem

...
    W co do pomiaru światła to jako początkujący najczęściej korzystam z trybu priorytetu przysłony a czasem nawet bawię się na M i powiem że jak zakładam kita czy strasznie mydlący stary 28-90 to do aparatu wpada tyle światła ile trzeba, tylko ze wspomnianą elką miewam kłopoty.
    Fanzolisz. Jako brunerduschweine śląską gwarę powinienieś rozumieć. Jedyne co mi przychodzi do głowy to popsuta przysłona, która być może się nie domyka w trakcie robienia zdjęcia i zawsze robisz na pełnej dziurze ale to tak mało prawdopodobne, że aż niemożliwe. Przymknij przysłonę do f-22 i zrób sobie zdjęcie w lustrze. Na zdjęciu powinieneś widzieć zamknięte listki przysłony - jeśli ich nie ma to jw.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Domyślnie

Pomiare światła to sobie ustawiam w zależności od potrzeby, z punktowego też czasem korzystam ale nie o to chodzi.Chodzi mi o wrażenie że przy wspólpracy z jednym obiektywem zdjęcia są jakby trochę prześwietlone

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Pomiare światła to sobie ustawiam w zależności od potrzeby, z punktowego też czasem korzystam ale nie o to chodzi.Chodzi mi o wrażenie że przy wspólpracy z jednym obiektywem zdjęcia są jakby trochę prześwietlone
    To, może pokaż jakieś przykładowe zdjęcie. Nie wywalaj exifu. Bo, póki co, to nie ma o czym dyskutować.
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Domyślnie

No dzięki wszystkim za odpowiedz,może z wyjątkiem Janusza Body, którego odpowiedź nic nie wnosi i jest nieuprzejma

Pana Janusza pobedziesz tu troche to zrozumiesz
    bez urazy

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Jedyne co mi przychodzi do głowy to popsuta przysłona,
    choćby i popsuta, to nic nie zmienia. Przecież z manualami korpus też poprawnie mierzy swiatlo, a nie ma bladego pojęcia jaka jest przysłona. Po prostu mierzy ile światła wpadło i tyle.
    Dlatego zostawmy juz sprawe ekspozycji, pytajacy po prostu dał ciała w tym miejscu...

natomiast przypomniala mi się jedna sprawa - były chyba jakieś wadliwe egzemplarze 24-105 na samym poczatku, pierwsza seria czy coś takiego?

Zatem w temacie ostrości moje przekonanie co do winy uzytkownika spada do 99% dopóki nie wyjaśnimy kwestii tej pierwszej serii 24-105. :-)
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt Zobacz posta
    choćby i popsuta, to nic nie zmienia. Przecież z manualami korpus też poprawnie mierzy swiatlo, a nie ma bladego pojęcia jaka jest przysłona. Po prostu mierzy ile światła wpadło i tyle.....
    Hmmmm... korpus mierzy światło na w pełni otwartej przysłonie i zakłada, że w momencie zdjęcia przysłona zostanie przymknięta do ustawionej np. w Av wartości. Jak pstryknę na ustawieniu przysłony 5.6 a pomiar i zdjęcie zostanie wykonane na przysłonie f=4.0 bo się listki nie "przymkły" to zdjęcie będzie prześwietlone o 1 EV

Przysłonę (listki) ładnie widać w lustrze jak się zrobi zdjęcie obiektywu

EDIT: Przysłona się przymyka dopiero w momencie podniesienia lustra. W starych aparatach typu Praktica to było wręcz mechaniczne rozwiązanie.
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 19-10-2008 o 16:02

Janusz,

Pełne uzależnienie Awatar Loome
    Miasto
    Poznan

Domyślnie

powiedz czy wyskoczyl Ci keidykolwiek Err 99 ? (mam nadzieje ze nie pomylilem numeru). Moj pierwszy obiektyw mial blad, przyslona sie nie nie domykala, wszystko bylo przeswietlone.. kazdy sie smial ze mnie - kupil sobie lustrzanke, trzeba bylo kompakt.. tylko ze przy f/ 16 i czasy powyzej 1/100 mialem przeswietlone w cieniu.
    Sprobuj wymusic zrobienie zbyt ciemnego zdjecia. Jesli bedzie przepalone to jak (Pan) Janusz pisał moze to byc przyslona.

Jesli nie.. to byc moze obiektyw jest bardziej czuly na Twoje bledy.. kupiles nowke czy uzywany?

Uzależniony
    Miasto
    Krasnystaw

Domyślnie

Panowie, muszę wam przypomnieć, że zabraliście głos w dziale dla początkujących i brunerduschweine jako jedną z przyczyn podał brak umiejętności. Nie widzę tu informacji konstruktywnych, tylko bicie piany.

PS To co napisałem dotyczy postów z pierwszej strony.
    Ostatnio edytowane przez szandor ; 19-10-2008 o 16:20
    Cierpię na chroniczny brak wolnego czasu i ... talentu.
    R5 ; RF24-105 f4; RF35 f/1,8; RF50 f1.8; RF14-35 f4; EF50 f1.4; EF85 f1.8; EF70-200 f4IS; EF135 f2; 430EXII; RF 100-400 f5.6-8

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szandor Zobacz posta
    ... Nie widzę tu informacji konstruktywnych, tylko bicie piany.
    Sorry ale coś nie rozumiem. Co jest tą pianą? Czyje wypowiedzi? Jak do tej pory dość rzeczowe posty są.

Janusz,

Pełne uzależnienie Awatar Slider

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Sorry ale coś nie rozumiem. Co jest tą pianą? Czyje wypowiedzi? Jak do tej pory dość rzeczowe posty są.
    Szandor chciał powiedzieć, że problemy z prześwietleniami wynikają z braku umiejętnosci posługiwania się sprzętem przez zakładajacego wątek i to od tego trzeba zacząc a nie od sprawdzania czy przysłona się nie domyka.

Moim zdaniem jeśli przeswietlenia wychodzą tylko przy użyciu tego szkła, to taki sprawdzian byłby wskazany.
    Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów