Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 41

Wątek: jak ocenić swój obiektyw

Domyślnie jak ocenić swój obiektyw

4 miesiące temu kupiłem 24-105L Canona i powiem że jakość zdjęć nie zawsze mnie zadowala.Ostrość rzadko jest żyleta, ma skłonność do prześwietlania, właściwie ciągla muszę ustawiać korekcję ekspozycji w dół.
    Nie wiem cz to wina obiektywu, braku umiejętności czy korpusu-450D.Jak mogę ocenić czy obiektyw jest nie teges czy może ja słabo nim władam?

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

100% wina użytkownika, brak umiejętności i podstawowej wiedzy.

Skąd ta pewność? Z tych słów: "ma skłonność do prześwietlania, właściwie ciągla muszę ustawiać korekcję ekspozycji w dół."
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Domyślnie

mocne, może i racja
    Ale nadal nie wiem jak ocenić obiektw

Pełne uzależnienie Awatar Slider

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez brunerduschweine Zobacz posta
    mocne, może i racja
    To raczej nie obiektyw trzeba tutaj oceniać. Jak zaczną wychodzić Ci dobre zdjecia, wtedy mozna ponarzekac na obiektywy ( o ile to bedzie faktycznie ich wina) ale Canon 24-105L jest tak swietny, ze nie ma o czym mowić:wink:

PS: Tutaj masz test tego szkła http://www.optyczne.pl/84.1-Test_obi...4L_IS_USM.html
    Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

mocne, może i racja
    Z tego co piszesz to wynika tylko to co gwozdzt juz napisal. To Ciebie trzeba by oceniać nie obiektyw.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Bywalec
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Jakość obiektywu powinieneś przyjąć jako pewnik i pomyśleć, co zrobić, żeby osiągnąć zamierzone efekty. Skoro, jak napisałeś "bywa, jak żyleta", to z pewnością kiedyś prawie zawsze obraz będzie jak żyleta. Wiele przed Tobą...

Początki nałogu
    Miasto
    mysłowice

Domyślnie

porównaj z innym obiektywem, ja na swój 17-55 też narzekałem dopuki nie porównałem z pewną eLką. teraz wiem że jest najlepszy pod kropa
    canon

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

mocne, może i racja
    Obiektyw najlepiej ocenić poprzez porownanie otrzymywanych obrazów z innymi egzemplarzami

Ale jestem przekonany, że Twojemu obiektywu;-) nic technicznie nie dolega; zaś resume podobnych problemów znajdziesz tu:
    http://canon-board.info/showthread.php?t=18987

Natomiast jak działa uklad pomiaru światła, od czego zależy prawidłowe naświetlenie i skąd wynika potrzeba korekty ekspozycji, dowiesz się tutaj:
    http://www.canon-board.info/showthread.php?t=25632
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Domyślnie

No dzięki wszystkim za odpowiedz,może z wyjątkiem Janusza Body, którego odpowiedź nic nie wnosi i jest nieuprzejma.
    W co do pomiaru światła to jako początkujący najczęściej korzystam z trybu priorytetu przysłony a czasem nawet bawię się na M i powiem że jak zakładam kita czy strasznie mydlący stary 28-90 to do aparatu wpada tyle światła ile trzeba, tylko ze wspomnianą elką miewam kłopoty.

Początki nałogu Awatar stratus
    Miasto
    Warszawa/Ochota czasem Hajnówka:)))

Domyślnie

pomiar światła to nie to samo co tryb fotografowania a jest bardzo istotny w sytuacjach o których piszesz w pierwszym poście. Skoro nie wiesz jak aparat mierzy światło, znaczy sie jaką metodą to zrobienie zdjęcia bedzie zawsze wielką niewiadomą
    Ostatnio edytowane przez stratus ; 19-10-2008 o 14:54

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów