Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 41

Wątek: jak ocenić swój obiektyw

Bywalec
    Miasto
    Suwałki

Domyślnie

Też jestem w zasadzie początkujący, ale z pewnością mogę stwierdzić, że:
    1. trzeba poznać puszkę
    2. trzeba poznać obiektyw
    3. trzeba ćwiczyć ćwiczyć i ćwiczyć
    4. pożegnać trzeba tryby auto i najlepiej jpegi
    Mam ten obiektyw do 400D i jest świetny. Jeśli mam jakieś zastrzeżenia to tylko do swoich umiejętności. Wiedzy i praktyki sprzęt nie zastąpi a co najwyżej zatuszuje na czas jakiś.
    A i tak przy okazji nie spadła ci puszka na glebę? U koleżanki po takim przypadku zaczęły się kłopoty z ostrzeniem.

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt Zobacz posta
    Hmmmm ;-) to teraz wytłumacz mi jakim cudem w przypadku przejsciówki EOS/M42 z chipem (tzw. dandelionem) wychodzą prawidłowo naświetlone zdjecia?

Z tego co mi wiadomo, chip podaje do body 55mm f/1.4
    wiadomo też, że przeważającej większości przypadków roboczy otwór przysłony jest o wiele mniejszy, a jednak naświetla prawidłowo. Cuda, czy ja czegoś nie rozumiem?
    A co tu ma dandelion "do rzeczy"? Przecież aparat nie przymyka przysłony bo ona jest przymknięta w obiektywie i nie wylicza o ile ją przymknąć. Ma przysłonę w manualu

EDIT: Zobacz co masz na displayu w aparacie - '00' - co oznacza "nie przymykaj przysłony"
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 19-10-2008 o 21:03

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Początki nałogu Awatar Pirx

Domyślnie

Hmmmm ;-) to teraz wytłumacz mi jakim cudem w przypadku przejsciówki EOS/M42 z chipem (tzw. dandelionem) wychodzą prawidłowo naświetlone zdjecia?
    A wychodzą ? Np. na f/11 ?
    Pozdrawiam,
    Pirx

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    A co tu ma dandelion "do rzeczy"?
    no to, że body ma inna informację od elektroniki (czyli f/1.4) a inną rzeczywistą przysłonę. Wg mnie analogiczna sytuacja, jak w przypadku, który sugerujesz, że od elektroniki ma info f/5.6 a w rzeczywistości się "nie przymkła"...

BTW, nie wiem czy nie zapędzamy się za daleko w tych dywagacjach :-)
    Przecież wszyscy doskonale wiemy, że skutkiem nieprawidłowej pracy przysłony w obiektywie jest komunikat 'ERR99' a nie prześwietlone zdjęcia...
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

no to, że body ma inna informację od elektroniki (czyli f/1.4) a inną rzeczywistą przysłonę. Wg mnie analogiczna sytuacja, jak w przypadku, który sugerujesz, że od elektroniki ma info f/5.6 a w rzeczywistości się "nie przymkła"... .
    Nie no zobacz - dla światłomierza (komputerka liczacego) informacja o tym jaka jest przysłona jest nieistotna - ma info "nie przymykamy" (to '00' na displayu) to mierzy światło do aktualnej i na tej podstawie dobiera czas. I tyle.

W przypadku o którym piszę na displayu masz 5.6 czyli aparat ma info "przymykamy do 5.6" no to wylicza adekwatnie a jak się fizycznie nie przymknie to... prześwietlone

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Domyślnie

Z tego co mi wiadomo, chip podaje do body 55mm f/1.4
    wiadomo też, że przeważającej większości przypadków roboczy otwór przysłony jest o wiele mniejszy, a jednak naświetla prawidłowo. Cuda, czy ja czegoś nie rozumiem?
    Panowie......?

Dobrze , ze ten watek jest w dziale dla poczatkujacych. Od razu disclaimer -- uwazam , ze kazdy ma prawo zadawac hmm.. proste pytania i na ogol (nie tylko w tym przypadku) odpowiedzi na tym forum jako zbyt hmmm. szorstkie, chocby nawet sluszne.

1. Oczywiscie , ze z M42 sie naswietli prawidlowo, bo oczywiscie body nie jest w stanie zmienic przyslony. Wiec mierzy przy tym samym otworze co robi zdjecie. Gdzie problem?

2. Guzik GO dziala elektronicznie. Nie ma mozliwosci mechanicznego manipulowania przyslona w obiektywach EF.

3. Brunera problem jest najprawdopodobniej taki, ze nie umie ocenic co to jest niedoswietlenie i jest niedoswiadczony w problemach kontrastow na zdjeciu. Gdyby zrobil to samo zdjecie dwoma obiektywami dopiero mozna by bylo ocenic, czy ktorys przeswietla.

Domyślnie

http://www.fotoik.pl/index.php?akcja...pokaz&id=61843
    Mam nadzieję że dobrze wkleiłem link
    czy ktoś mądry wie dlaczego ostrośc na tym a także na 20 innych zrobionych dzisiaj jest tak marana
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    znaczy się "marna"
    Ostatnio edytowane przez brunerduschweine ; 12-11-2008 o 01:12 Powód: Automerged Doublepost

Domyślnie

I czerwień chyba za mocna

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez brunerduschweine Zobacz posta
    http://www.fotoik.pl/index.php?akcja...pokaz&id=61843

czy ktoś mądry wie dlaczego ostrośc na tym a także na 20 innych zrobionych dzisiaj jest tak marna
    opisz krok po kroku w jaki sposób przeprowadziłeś przeskalowanie zdjęcia?
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Domyślnie

Zastanów się! Czy odpowiedzi na Twoje pytanie mają być uprzejme czy szczere? Szczerość czasami bywa bolesna ale jest najlepszym lekarstwem na bolączki. Nie napisałeś nic o Twoich doświadczeniach z cyfrowymi lustrzankami, zakładm, że są to Twoje początki. Nie ma się więc co dziwić, że zdjęcia "nie wychodzą"! Bardzo pomocna tutaj może się okazać literatura (a szczególnie posty na tym "Forum"). Janusz Body to świetny fachowiec i polecam przeczytanie jego postów! Szczególnie tych, które mówią o sposobie pomiarów światła i fałszywości ich wskazań przez wszelkie światłomierze. Aparat cyfrowy jest w stanie zapisać tylko bardzo mały wycinek światłocieni z ogromnej ich rozpiętości spotykanej w rzeczywisości. Cała trudność to wpasowanie tego co chcemy zarejestrować w pamięci aparatu i dokonać tego na podstawie fałszowych wskazań światłomierza.
    Ostatnio edytowane przez Preskaler ; 12-11-2008 o 11:42

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów