Strona 6 z 11 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 103

Wątek: Wielcy mistrzowie fotografii... i my

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Już to nieraz pisałem: w dzisiejszych czasach można na*rać na ulicy, podpisać "Sztuka" i zgarniać grube $$$ od zwiedzających.

Zablokowany Awatar kavoo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon
    Hmm, życzyłbym największym muzycznym "gwiazdom", które codziennie słyszymy w radiu, żeby grali tak dobrą muzykę jak trzech starszych panów, których słyszałem w weekend na chodniku w Genewie.
    Chcialem cos odpisac, ale potem przeskoczylem na nastepna zakladke i przeczytalem to:
    Cytat Zamieszczone przez adamek
    Niestety, aby być wielkim fotografem trzeba być Artystą (przez wielkie A). A aby być puszczanym w radiu wystarczy być Michałem Wiśniewskim.
    I to jest wszystko, co mozna na ten temat powiedziec

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Kavoo, pominąłeś w cytacie:
    nie porównuję tego wprost, ale po prostu dla mnie takie wnioski nic nie znaczą
    Chodziło mi o to, że fakt, że czymś zachwyca się kupa ludzi, czy to amatorów ś.p.(i dobrze ) I3, czy to zawodowców po ASP - nie oznacza automatycznie, że każdy musi uznać, że "X mistrzem jest i basta".

Pełne uzależnienie Awatar McKane
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Już to nieraz pisałem: w dzisiejszych czasach można na*rać na ulicy, podpisać "Sztuka" i zgarniać grube $$$ od zwiedzających.
    No akurat to bylo Muzeum Narodowe wiec teoretycznie nie nastawione na kase.
    Bo rozumiem zeby to byla jakas prywatna wystawa na ktorej mozna takie zdjecie/obraz kupic ale to byla typowa wystawa stala majaca prezentowac sztuke (w tym samym muzeum jest chociazby Picasso czy tez 2 oryginaly Klimta). To byla tragedia po prostu nie z tej ziemi przy ktorej kupa na ulicy naprawde moglaby byc uznana za "sztuke".

Pełne uzależnienie Awatar Polaco
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez froolk
    Tu to już pojechałeś
    Przypomina mi to teorię: "Milion much nie może się mylić"
    Żeby nie było: zgadzam się, że warto oglądać zdjęcia "klasyków".
    Ale dla przykładu jeśli nie przemawia do mnie malarstwo Pablo Picasso (a nie przemawia ) to jestem kiep i ignorant? Podobją mi się prace wielu innych autorów. Znać - zgoda, ale doszukiwać się u siebie braków w jak to napisałeś "postrzeganiu i wrazliwości" tylko dlatego, że nie robią na mnie wrażenia ??!!
    Jak to napisał wyżej Arkan " o gustach sie nie dyskutuje"!
    Hehehe, mialem to tez napisac, dodam tylko ze IMHO nie mozna tepic "ignorantow" za niewiedze, przeciez dla niektorych najwazniejsze jest robic zdjecia, a nie poznawanie historii, mistrow, itp. Lubie ogladac zdjecia, bardzo rozne, ale bardzo rzadko kiedy patrze sie kto to zrobil, czesciej probuje sie dopatrzec jak to zrobil. Czy to ze wszystkim sie to podoba mnie tez musi ? Jak po paru zdjeciach nic w tym nie widze to na pewno nie bede zglebiac aby doszukac sie "sensu ktorego ja nie widze a inni tak".

Niech kazdy robi to co lubi i sie tym cieszy
    Canon 20D + kit, Tamron 28-75 F/2.8, Canon 70-200 F/4, w planach cala reszta
    Troche moich knotow

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Ależ tu nikt niczyich wizji nie przekreśla! Wszędzie piszę przecież moim zdaniem
    no bo to akurat nie o Tobie bylo ;-)
    www albo tez flickr

Bywalec
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

a co do podpatrywania zdjec i ich "wielkich" tworcow to polecam http://www.magnumphotos.com.

A co do wielkiej fotografii to moje odczucia sa takie, iz doceniane sa fotografie ukazujace cierpienie, czy to zwiazane z wojna czy tez bieda. Nie mowie, ze to zle, bo moze to jakos nas uczuli na pewne zagadnienia, ale czesto jest to przekraczanie pewnych granic, granic moralnych itd.

Ale jak sie czlowiek glebiej zastanowi, to kazdy z nas jest ciekawy cierpienia, pewnie czasem jest tego nieswiadomy. Pomijajac fakt, iz teraz mozna obejrzec sobie wojne, cierpienie, siedzac przed komputerem, popijajac tequile i sluchajac w tle jakies muzyczki.

Uzależniony Awatar CYNIG
    Miasto
    Łaziska Górne

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomsong
    A co do wielkiej fotografii to moje odczucia sa takie, iz doceniane sa fotografie ukazujace cierpienie, czy to zwiazane z wojna czy tez bieda.

Moze dlatego ze jest to fotografia dosc "prosta" w odbiorze, bardzo jednoznaczna i oddzialujaca na nasze podstawowe uczucia

Cytat Zamieszczone przez tomsong
    Pomijajac fakt, iz teraz mozna obejrzec sobie wojne, cierpienie, siedzac przed komputerem, popijajac tequile i sluchajac w tle jakies muzyczki.
    Niestety to zludzenie, z wlasnej praktyki wiem ze serwowana jest nam tylko pewna kreacja, pewna wizja wojny czy cierpienia i niestety odnosze wrazenie ze rzetelnosc informacji nie stoi na samym szczycie priorytetow takiego przekazu.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez CYNIG
    Moze dlatego ze jest to fotografia dosc "prosta" w odbiorze, bardzo jednoznaczna i oddzialujaca na nasze podstawowe uczucia
    tez prawda. sam zauwazam ostatnio po wlasnych zdjeciach, ze dopoki nie pokaze latwo strawialnej papki, to komentujacy prawie zupelnie zlewaja zdjecia i rzadko komu chce sie blizej przyjrzec i pomyslec "co poeta mial na mysli"...

makdonaldyzm... szybko, tanio, lekkostrawnie... a wartosci odzywczej zero, tylko czas stracony...
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czacha
    statystycznie krowa i czlowiek maja po 3 nogi..
    Zbyt mała populacja - sorry statystyka tu nie ma nic do rzeczy

Ale rozumiem co Masz na myśli. Jak mówił Mark Twain - są trzy rodzaje kłamstw - małe kłamstwa, duże i statystyka.

Strona 6 z 11 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów