Strona 2 z 11 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 103

Wątek: Wielcy mistrzowie fotografii... i my

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez snow
    Obejrzałem zdjęcia, ale tam EXIF'ów nie ma Pozatym nic nadzwyczajnego - widocznie się nie znam :sad:
    snow, ja Cie bardzo prosze... ;-) nie pograzaj sie

drzewiej Panocku, tak juz bywalo, ze siem na filmie robilo. a na filmie toc heksifow Wosych nie bylo :-)

"dawno, dawno temu...
    zyl sobie piekny fotograf...
    ktorego zdjecia sa dzis slawne...

ktos jednak rzucil na niego zly urok...
    ktorego moc zdjac mogla tylko...
    pierwsza cyfra prawdziwej milosci ;-)"
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KMV10
    To jest jak z uznawaniem autorytetów. A tego Polacy nie lubią..
    Ale to trąci trochę "Słowacki wielkim poetą był"... Jeśli mi np. po pobieżnym przejrzeniu googli zdjęcia rzeczonego Bressona się nie podobają - lub może inaczej: nie tyle się nie podobają, co po prostu nie robią na mnie żadnego wrażenia innego niż "no zdjęcia. takie albumowe" - to co, automatycznie spadam do szufladki "sygnaturkowy onanista sprzętowy"?

Pełne uzależnienie Awatar Polaco
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Nie o to chodzi, ja oceniam fotografa po tym czy mi sie jego zdjecia podobaja czy nie. Czy ma takie czy inne nazwisko mnie to nie obchodzi, nie wazne dla mnie jest to czy to legenda. Moze ja jestem jakis inny....
    Canon 20D + kit, Tamron 28-75 F/2.8, Canon 70-200 F/4, w planach cala reszta
    Troche moich knotow

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

I jeszcze trzeci komentarz pod tym samym cytatem Na głupim plfoto mógłbym pokazać pewnie z 10 autorów, których zdjęcia robią na mnie znacznie większe wrażenie, niż to, co można obejrzeć po wpisaniu "Bresson" w Google.

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Nie chodzi o to ze zdjeciami tych znanych trzeba sie zachwycac - ale znac wypada Jezeli fotografie traktuje sie jako hobby (fotografie, nie sprzetowy onanizm), to z cala pewnosci zalezy nam na dobrych zdjeciach - a skad czerpac pomysly na takie? Na kim sie wzorowac? Wlasnie na tych tzw. wielkich artystach Bo fotografia podobnie jak malarstwo, polega na umiejetnosci patrzenia... i zanim samemu zacznie sie tworzyc wielkie dziela, trzeba obejzec ich tysiace aby zaczac dostrzegac to co w nich najwazniejsze...

Np. w najlepszych szkolach plastycznych na swiecie nie pozwalaja studentom malowac swoich obrazow przez pierwsze 2 czy 3 lata - prrzez ten czas ucza sie technik oraz zdobywaja podstawy, odtwarzajac najznakomitsze obrazy jakie do tej pory powstaly. Dopiero po zdobyciu tej wiedzy zaczynaja tworzyc wlasny warsztat korzystajac z wiedzy jaka zdobyli nasladujac innych..

I tak wlasnie zdobywa sie warsztat w fotografii - podpatrujac i nasladujac na poczatku tych, ktorzy sa tego godni.. I jesli nie jest to Bresson, to moze byc Sikora.. lub inny fotograf ktory jest ceniony - nie za nazwisko, a za to co pod tym nazwiskiem stworzyl.. Po prostu, wynajdujesz jakies zdjecie ktore robi na tobie niesamowite wrazenie i starasz sie zrobic takie samo.. Zapewniam ze nie ma lepszej szkoly niz nasladowanie. I nie twierdze ze musi byc to zdjecie kogos znanego - wazne aby posiadalo jakies wartosci i bylo sie na czym wzorowac. Jednak znajomosc nazwisk i posiadanie mistrzow jest niezbedna, jezeli ktos sie chce rozwijac.

... no chyba ze ktos jest totalnym beztalenciem to wtedy i 20 lat ogladania i kopiowania prac innych nic nie da.

Wiecie czego ucza na szkolach zwiazanych z plastyka? Patrzec.. Ostrosc, kadr w/g zlotego podzialu - nie.. to nie stanowi o dobrym zdjeciu. Niestety - nie kazdy jest w stanie do tego dojzec, tak jak nie kazdy potrafi spiewac czy malowac..

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

i jeszcze jedno - to jakie zdjecia robimy tak naprawde nie ma wplywu na to jakim hobby dla nas jest fotografia, bo tak naprawde liczy sie pasja i frajda z jej uprawiania.

ale nawet papier toaletowy wie, ze aby zyc, trzeba sie rozwijac... tak wiec uczmy sie, bo inaczej pozostanie nam onanizm sprzetowy, ktory z fotografia ma tyle wspolnego co nic - bo sam sprzet, zdjec nie robi..

Pełne uzależnienie Awatar Arkan
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon
    I jeszcze trzeci komentarz pod tym samym cytatem Na głupim plfoto mógłbym pokazać pewnie z 10 autorów, których zdjęcia robią na mnie znacznie większe wrażenie, niż to, co można obejrzeć po wpisaniu "Bresson" w Google.
    Ludzie, zlitujcie się!!! Nie dość, że gloryfikujecie indolencje, to jeszcze chcecie oceniać człowieka-legendę po kilku zdjęciach (miniaturkach), które wypluły google. Ja rozumiem, że nasze forum wiedzą z zakresu sztuki i historii sztuki nie grzeszy, ale zderzenie twórczości całego życia Bressona z pracami z plfoto jest lekko żenujące. Ale coż - de gustibus non disputandum est.
    Pentax K-5 II, Leica M9

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

przenioslem watek - jak dla mnie Vitez, nie jest to temat do hajdparku..

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czacha
    Nie chodzi o to ze zdjeciami tych znanych trzeba sie zachwycac...

Wiecie czego ucza na szkolach zwiazanych z plastyka? Patrzec.. Ostrosc, kadr w/g zlotego podzialu - nie.. to nie stanowi o dobrym zdjeciu. Niestety - nie kazdy jest w stanie do tego dojzec, tak jak nie kazdy potrafi spiewac czy malowac..

otoz to! dokladnie to chcialbym napisac, tylko mi slow zabraklo
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar adamek
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Czacha: Dokładnie!
    Inaczej w szkołach fotograficznych nie uczyliby historii fotografii.., bo po co?
    Przecież dużo lepszych jest zdjęć, niż fotki Lartigue`a czy innej Dorothea`y (cholera, jak to się odmienia??) Lange. A zdjęćia Toscaniego to kolorowe i podobne na plfoto znaleźć można.
    Miłego dnia
    adam jastrzębowski
    cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
    tu tu

Strona 2 z 11 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów