Strona 9 z 11 PierwszyPierwszy ... 7891011 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 103

Wątek: Wielcy mistrzowie fotografii... i my

Uzależniony Awatar gawryl
    Miasto
    Bialystok

Domyślnie

z zaciekawieniem przeczytalem watek...

jedna uwaga: dlaczego publicznie glosno mowi sie o tym, ze ,,onanizowanie'' sie sprzetem jest beee a ,,onanizowanie'' sie literatura klasykow jest juz ok? w koncu to to samo dopoki nie ma sie czegos wlasnego do pokazania! roznica lezy w motywacji i inspiracji (IMO) - a to nie jest juz istotne. wiec nie jestem pewnien, czy przyznawanie ,,plakietki'' artystow przez duze A i tych, co sa ,,onanistami'' jest na TYM FORUM celowe.... na (swoje) i innych pocieszenie przytocze cytat: ,,wszyscy artysci to prostytutki ...''

poza tym: nie kazdy chyba na tym forum pasjonuje sie do tego stopnia fotografia, zeby MUSIAL znac nazwiska i prace klasykow. moze, ale nie musi. to kwestia wagi zainteresowania i wlasnej inspiracji. inny przyklad: jesli ktos interesuje sie informatyka to musi wiedziec kto to Turing? musi znac jezyki programowania? ile? protokoly sieciowe? to paranoja....
    350d, KIT 18-55, 50/f1.8, 100-300/f4.5-5.6 USM, 420EX. www.gawryl.pl

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gawryl
    jedna uwaga: dlaczego publicznie glosno mowi sie o tym, ze ,,onanizowanie'' sie sprzetem jest beee a ,,onanizowanie'' sie literatura klasykow jest juz ok? w koncu to to samo dopoki nie ma sie czegos wlasnego do pokazania! roznica lezy w motywacji i inspiracji (IMO)
    no dobra... a ile onanizowania klasyka zauwazyles na tym forum? poza tym watkiem. bo ja sobie nie bardzo przypominam

a to nie jest juz istotne. wiec nie jestem pewnien, czy przyznawanie ,,plakietki'' artystow przez duze A i tych, co sa ,,onanistami'' jest na TYM FORUM celowe.... na (swoje) i innych pocieszenie przytocze cytat: ,,wszyscy artysci to prostytutki ...''
    a zwiazek z tematem jaki jest, ze tak zapytam?

poza tym: nie kazdy chyba na tym forum pasjonuje sie do tego stopnia fotografia, zeby MUSIAL znac nazwiska i prace klasykow. moze, ale nie musi. to kwestia wagi zainteresowania i wlasnej inspiracji.
    ajm sory, ale ja sie interesuje fotografia. w sensie robieniem zdjec. innych niz kart testowych. MSZ, znajomosc klasyki gatunku to koniecznosc.

chyba, ze mowimy o zainteresowaniu kolekcjonowaniem sprzetu. ale tematem tego watku jest co innego

inny przyklad: jesli ktos interesuje sie informatyka to musi wiedziec kto to Turing? musi znac jezyki programowania? ile? protokoly sieciowe? to paranoja....
    wybacz, ale tak. a nie wiedziec kto to Turing to w tej dziedzinie wstyd.
    www albo tez flickr

Miasto
    Bialystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk
    no dobra... a ile onanizowania klasyka zauwazyles na tym forum? poza tym watkiem. bo ja sobie nie bardzo przypominam.
    niewiele - racja. i co z tego? czy ja poruszam kwestie ilosci czy merytoryczna? opinie stawiane przez uczestnikow ,,prawdziwych Artystow'' sa jasne i zdecydowane: i to mnie dziwi! takie podejscie! stad moja uwaga...

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

niewiele - racja. i co z tego? czy ja poruszam kwestie ilosci czy merytoryczna? opinie stawiane przez uczestnikow ,,prawdziwych Artystow'' sa jasne i zdecydowane: i to mnie dziwi! takie podejscie! stad moja uwaga...
    a czemu tu sie dziwic? sa tu ludzie, ktorzy nie cierpia na kompleks czerwonej literki L. tylko uzywaja apratow. i maja jakies hobby. tzn. fotografie. i ten watek, wyjatkowo na tym forum, jest o fotografii. dlaczego te osoby nie moga miec zdecydowanych pogladow? mozna gloryfikowac szkielka z literka L? mozna. to dlaczego nie mozna gloryfikowac klasyki gatunku... jak widac po watku, sa tu osoby, ktore fotografia i dobre zdjecia w jakimkolwiek stopniu interesuja... ;-)))
    www albo tez flickr

Miasto
    Bialystok

Domyślnie

... i maja jakies hobby. tzn. fotografie. i ten watek, wyjatkowo na tym forum, jest o fotografii.
    chodzilo mi wlasnie o szeroki zakres stwierdzenia ,,fotografia moim hobby'' - bo dla kazdego cos to troszke cos innego... jedyne co chcialem osiagnac to zwrocic uwage Artystom, ze .... sa moze ,,onanistami'' innego rodziaju? nie cierpia na syndrom eLek ale na dziela klasykow? na nazwiska? na metki przy zdjeciach - ,,bo to dobre nazwisko, wiec dana fotka MUSI sie mi spodobac, musze sie tylko postarac'' )))))

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

chodzilo mi wlasnie o szeroki zakres stwierdzenia ,,fotografia moim hobby'' - bo dla kazdego cos to troszke cos innego... jedyne co chcialem osiagnac to zwrocic uwage Artystom, ze .... sa moze ,,onanistami'' innego rodziaju? nie cierpia na syndrom eLek ale na dziela klasykow? na nazwiska? na metki przy zdjeciach - ,,bo to dobre nazwisko, wiec dana fotka MUSI sie mi spodobac, musze sie tylko postarac'' )))))
    to z kolei mowimy o ogladaczach. rodem z plfoto. znajacych teorie fotografii... ;-)

a ja zdefiniowalem fotografa jako kogos, kto zdjecia robi. aktywnie. a tacy chyba czesciej siegaja po aparat niz po album... no bo skoro jest czas wolny... :-)
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar adamek
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Mylisz pojęcia Gawryl. Nie twierdzę, że HCB wielkim fotografem był ( ). Twierdzę, że każdy kto się zajmuje fotogrfią, a nie kolekcjonowaniem sprzętu powinien znać te zdjęcia. Niekoniecznie muszą mu sie podobać - bo to kwestia gustu. Niemniej, powinien znać. A (i to chyba najważniejsze) jeśli nie znał jeszce to powinien szybko spróbować je gdzieś obejrzeć... a okazało się, że nie dla wszystkich fotografujących jest to logiczne.

Bo zdaje mi się, że w fotografii chodzi min o samodoskonalnie się w tworzeniu ciekawych obrazów. Niestety, nie znam lepszego sposobu na to niż podpatrywanie tytułowych Wielkich mistrzów fotografii.
    Miłego dnia
    adam jastrzębowski
    cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
    tu tu

Miasto
    Bialystok

Domyślnie

a ja zdefiniowalem fotografa jako kogos, kto zdjecia robi. aktywnie.
    racja! masz prawo do swego zdania. ja tez ma swoje przemyslenia po przeczytaniu tego watku - dlatego pisze o innym typie onanizmu :>

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adamek
    Niestety, nie znam lepszego sposobu na to niż podpatrywanie tytułowych Wielkich mistrzów fotografii.
    Ja znam. Podpatrywanie wielkich mistrzów malarstwa :> Zawsze to parę wieków więcej doświadczenia :>
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski
    Ja znam. Podpatrywanie wielkich mistrzów malarstwa :> Zawsze to parę wieków więcej doświadczenia :>
    Tomek, ale tu trzeba brac duza poprawke. malarstwo opiera sie na diametralnie innych zasadach tworzenia obrazu. i o ile pewne reguly sa wspolne (kompozycja, teoria koloru) o tyle podejscie do tematyki jest z gruntu odmienne. i o ile jeszcze przyrodnika/pejzazyste od biedy wyksztalci sie na malarstwie, o tyle reportera w zab.

"Malarz tworzy obraz addytywnie - dodajac elementy skladowe. Fotograf dziala substraktywnie - redukuje widziana scene, wyrzucajac z niej wszystko co nie jest absolutnie niezbedne do przedstawienia tematu". cytat niedokladny, ale mysl zachowama.

to jest, wbrew pozorom, diametralna roznica
    www albo tez flickr

Strona 9 z 11 PierwszyPierwszy ... 7891011 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów