Strona 8 z 11 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 103

Wątek: Wielcy mistrzowie fotografii... i my

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk
    chyba troche nie trafiles. poogladaj fotki z World Press Photo nie czytajac podpisow, a potem czytajac podpisy.
    sa zdjecia obywajace sie bez podpisow, sa takie ktore cos ilustruja (reporterka na ten przyklad). opisy jak najbardziej bywaja potrzebne
    No właśnie miałem przytoczyć ostatnie WPF jako przykład, konkretnie te zdjęcia z pływalni. Mnie to po prostu wgniata w ziemię - i opis tu nic nie zmienia. Innych nie zapamiętałem, mimo tego że zapewne w podpisie było jakie-to-jest-wzniosłe-albo-tragiczne-i-dlaczego-warto-na-to-spojrzeć. No, pamiętam też że była jak zwykle kupa zdjęć z wojen, głodu itp. - ale to już niestety chyba spowszedniało... :-(

Pełne uzależnienie Awatar adamek
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Ja lubię zdjęcia coś niosące w sobie. Nieważne, czy to krajobraz, czy fotografia kreacyjna.
    A poza tym strasznie lubię zabawy formą.
    Miłego dnia
    adam jastrzębowski
    cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
    tu tu

Zablokowany Awatar kavoo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez p13ka
    Kavoo, sądzę że wielu z nas nawet o tym nie myśli. Jesteśmy amatorami, których stać było na małego fijoła i kupili sobie sprzęcior aby prywatnie, po pracy, w wolnych chwilach popstrykać fotki, dążąc do tego aby były one jak najlepsze technicznie.
    Nie zrozumiales mnie chyba :-)

Chodzilo mi o to, ze bez wzgledu na objetosciowa i jakosciowa zawartosc siga zdecydowana wiekszosc z nas nie zblizy sie nawet do poziomu, jaki prezentowal Bresson uzywajac sprzetu dostepnego za jego czasow. Technika to nie tylko mozliwosci sprzetu, to IMHO przede wszystkim mozliwosci fotografa. I o tym wlasnie mowilem - niektorym ten swoisty "wyscig zbrojen" tak zawrocil w glowie, ze zdaja sie zapominac o rozwijaniu swoich umiejetnosci... zupelnie tak, jakby lepszy obiektyw mial wyeliminowac bledy popelniane przy pomocy slabszego ;-)

Zas co do samych sigow forumowych, to... coz, nie bede ukrywal, ze wyznaje zasade podobna do tej, ktora Jurek Plieth ma w swoim sigu ;-) I tego wszystkim innym zycze, a co tam... "jak sie bawic, to sie bawic - auto sprzedac, dom zastawic..."

Miasto
    Poznań

Domyślnie

A co do Bressona i sprzętu:
    Miał mniej sprzętu, mniej kłopotów, mniej myślenia i mógł sie po ludzku na fotach skoncentrować.

:P
    Miłego dnia
    adam jastrzębowski
    tu tu

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adamek
    A co do Bressona i sprzętu:
    Miał mniej sprzętu, mniej kłopotów, mniej myślenia i mógł sie po ludzku na fotach skoncentrować.
    :P
    powiem krotko ale dobitnie (za przeproszeniem): gowno prawda
    co ludziom teraz przeszkadza miec mniej sprzetu i mniej do zmartwienia?

proponowana odpowiedz: tego typu forum onanistyczne, na ktorych zamiast o fotografowaniu, roztrzasa sie wszelkie mankamenty sprzetowe ktore moga przeszkadzac, probujac zwalic wine za wlasne gnioty na posiadane (czy raczej brakujace) zabawki?

poza tym: facet mial na glowie moczenie filmu i zabawy z chemia. teraz tego nie ma. za to sa histogramy, ktore pozwalaja sprawdzic, czy zdjecie nie jest kompletnie zwalone. sa karty pamieci na ktorych mieszcza sie setki zdjec. tym latwiej powinno byc robic dobre foty... a jakos nie jest :/
    www albo tez flickr

Miasto
    Poznań

Domyślnie

akustyk: ależ się nie unoś. Przecież ja trzymam stronę HCB.
    I myślę DOKŁADNIE tak samo jak Ty. Ino może kiepsko to napisałem.
    Miłego dnia
    adam jastrzębowski
    tu tu

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adamek
    akustyk: ależ się nie unoś. Przecież ja trzymam stronę HCB.
    I myślę DOKŁADNIE tak samo jak Ty. Ino może kiepsko to napisałem.
    e no... ja sie nie unosze ;-) tylko mowie wprost co mysle. i nie oszczedzam zlosliwosci. jak to ja zawsze

bo mnie jakos bawia odwieczne placze na temat sprzetu. takie "jak nie urok to sraczka" i wieczne usprawiedliwianie popelnianych gniotow. a najlepsza fotografie robie sie w glowie. i to ja trzeba cwiczyc, a nie biale obudowy z czerwonymi paskami :-)
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Pragnę zwrócić uwagę na pewien szczegół: prawdziwy koneser sztuki może kochać Picassa a nienawidzić Dalego, albo odwrotnie. Ten, który ciepło wypowiada się o wszystkich, to zwykły ignorant i człowiek bez gustu.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Miasto
    Poznań

Domyślnie

Ależ tak Tomku. Tutaj raczej chodzi o fakt, ze ktoś nie zna Picassa i po upomnieniu zamiast skulić ogon i spróbować jakoś poznać jego twórczość (chociażby w miniaturkach na www) to się cieszy że go nie zna i się tym chwali.
    To jest dopiero ignorancja

IMHO.
    Miłego dnia
    adam jastrzębowski
    tu tu

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski
    Pragnę zwrócić uwagę na pewien szczegół: prawdziwy koneser sztuki może kochać Picassa a nienawidzić Dalego, albo odwrotnie. Ten, który ciepło wypowiada się o wszystkich, to zwykły ignorant i człowiek bez gustu.
    Albo człowiek uprzejmy. Zależy od punktu widzenia.

Jest jeszcze jedna możliwość - gość któremu nic się nie podoba.
    Prawdopodobnie w przyszłości pacjent poradni psychologicznej, a w cięższym przypadku - psychiatrycznej.

No cóż - ludzie dzielą się na chorych psychicznie i na nieprzebadanych.

Strona 8 z 11 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów