arturs ;pGO zależy od 3 rzeczya nie 2;p
1. ogniskowej obiektywu
2. wartośći przysłony
3. odległości od fotografowanego obiektu <- jeśli masz długą ogniskową a dużą wartość przysłony to możesz właśnie dzięki odległości od obiektu fotografowanego( i tła dla tego obiektu) zawalczyć z odpowiednim rozmyciem ...ja mam tamrona kitowego 80-210 (czy jakoś tak) na dluzszym koncu ma 5,6 i bardzo ładnie rozmywa (wg mnie) tło ;p
a ilość listków wpływa na kształt bokehu, im więcej listków tym okraglejszy i bardziej gładki ten bokeh wychodzi...jakoś tak to chyba było
ja bym koleżance doradziła aby spróbowała strzelać seriami po 3-4 zdjęcia i wybierała nie tylko te technicznie najlepsze ale tez te gdzie jeździeć ma odpowiedni wyraz twarzy...jakaś determinacja, zacięcie...bo na tych dotychczasowych to raczej konsternacja i zakoczenie;p może uda ci się też dobrać przysłonę tak aby nie tylko głowa konia ale też jeźdzca łapała sie w GO
generalnie to ja nie potrafie ruchu fotografować;p hrhrhrh mam teorię ale z racji analogowego fotografowania nie wdraząm...tot ak jakby ktoś mnie chciał do pionu ustawiać D: