Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
40d do sportu jest super - mam i bardzo sobie go chwalę..
no to super ja tez na pewno bede zadowolona i mam nadzieje ze duzo sie naucze

o tej sigmie nie mam dobrego zdania. zdecydowanie canon - rozważ wersję f4IS - ruchu konia nie zamrozi ale przy panoramowanu może pomóc.. (no chyba że się "szarpniesz" na wersję 2.8 lub 2.8 IS bo to do tego najlepsze szkło będzie ale cena niestety dużo wyższa)
no tu bede sie musiała zastanowic wiadomo ze najchetniej t chcialabym 2,8 ale raczej sie nie uda a i rozmiary juz sa jej spore (choc gdybym pewnie miala odp funanse to bym sie poswiecila a tak to trzeba sobie to jakos tlumaczyc heh) najprawdopowobniej skonczy sie na f4 a czy z Is czy bez to sie jeszcze okaze

co do GO to polecam zakup jakiegoś podręcznika do fotografii bo pytasz o podstawy.. GO i rozmycie tła (tzw. bokeh) zależą od 2ch czynników - wartości przysłony i jej kształtu (fizycznej ilości i kształtu "listków" - im ich więcej i bardziej okrągły otwór tym ładniejsze rozmycie) - ta sgma o którą robiłaś ma f4 przy 70 mm a podejrzewam że przy dłuższym końcu będzie mieć 5.6 a to jest przysłona która niestety daje już dużą GO i nie rozmywa tak ładnie jak jaśniejsze obiektywy - tak naprawdę najładniej rozmywają szkła o f1.4, 2 i 2.8 - przy f4 już to GO czasem jest za duża..
czytałam sporo i wlasnie wiem ze zalezy od przysłony tylko tak jak mowie nie osiagnelam efektu ktory by mi sie wymarzył daltego pytam ale to zapewne sprawa obiektywu tak jak mowisz

rozmycie tła i GO nie są zależne od czasu naświetlania !!! czasem "zamraża" się ruch - krótsze czasy zamrażają, dłuższe rozmywają..
tak wiem, to byl troche skrot myslowy bo od czasu naswietlania z tego co mi wiadomo zalezy przyslona wiec im krotsze czasy (robilam glownie w trybe Tv) tym mniejsza liczba przyslony a co za tym idzie wieksza mniejsza GO

z czasem związanen jest to co pisałem w poprzednim poście - panoramowanie (panning) gtóre ma szerokie zastosowanie zwłaszcza w sporcie - polecam zajrzeć np. tu: http://www.cyberfoto.pl/szkola-fotog...i-poradnik.htm znajdziesz parę wskazówek co i jak
dzieki na pewno zajrze, cos tam kiedys cwiczylam panoramowanie ale skonczylo sie na samochodach, bede musiala jeszcze na koniach pocwiczc

Dzieki za rady na pewno sie przydadza