Cytat Zamieszczone przez MagdaS Zobacz posta
zdjęcia k5torr tu wstawiam są robione canonem 450d i sigmą APO 70-300 kolezanki ale ja przymierzam sie do zakupu w okolicach grudnia canona 40d duzo sie zastanawiałam ale mysle ze do sportu bedzie idealny - czy to dobry wybor? CO do szkla to docelowo marzy mi sie do niego 70-200/4 i mysle ze zestaw do jexdziectwa bylby idealny

A mam jeszcze jedno pytanie od czzego oprocz przyslony i czasu naswitlania zalezy GO i rozmycie tla? Bo wiele widze super zdjec koni w ruchu gdzie cale tlo jest rozmyte a ja robiąc na najmniejszych przyslonach i najkrotszych czasach nie uzyskałam takich efektow (tzn nie eksperymentowalam jakos dzo) jedynie to jedno z ujezdzenia ale juz na skokach mi to nie wyszlo na co zwrocic uwage jeszcze aby bylo ok pow tym wzgledem?
40d do sportu jest super - mam i bardzo sobie go chwalę..
o tej sigmie nie mam dobrego zdania. zdecydowanie canon - rozważ wersję f4IS - ruchu konia nie zamrozi ale przy panoramowanu może pomóc.. (no chyba że się "szarpniesz" na wersję 2.8 lub 2.8 IS bo to do tego najlepsze szkło będzie ale cena niestety dużo wyższa)
co do GO to polecam zakup jakiegoś podręcznika do fotografii bo pytasz o podstawy.. GO i rozmycie tła (tzw. bokeh) zależą od 2ch czynników - wartości przysłony i jej kształtu (fizycznej ilości i kształtu "listków" - im ich więcej i bardziej okrągły otwór tym ładniejsze rozmycie) - ta sgma o którą robiłaś ma f4 przy 70 mm a podejrzewam że przy dłuższym końcu będzie mieć 5.6 a to jest przysłona która niestety daje już dużą GO i nie rozmywa tak ładnie jak jaśniejsze obiektywy - tak naprawdę najładniej rozmywają szkła o f1.4, 2 i 2.8 - przy f4 już to GO czasem jest za duża..
Polecam zajrzeć na stronę http://www.dofmaster.com/dofjs.html gdzie możesz łatwo pobawić się kalkulatorem GO i zobaczyć jak to się układa..
rozmycie tła i GO nie są zależne od czasu naświetlania !!! czasem "zamraża" się ruch - krótsze czasy zamrażają, dłuższe rozmywają.. z czasem związanen jest to co pisałem w poprzednim poście - panoramowanie (panning) gtóre ma szerokie zastosowanie zwłaszcza w sporcie - polecam zajrzeć np. tu: http://www.cyberfoto.pl/szkola-fotog...i-poradnik.htm znajdziesz parę wskazówek co i jak