Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 45

Wątek: [MagdaS] Konie i jeździectwo

Domyślnie [MagdaS] Konie i jeździectwo

Witajcie to mój pierwszy wątek zdjęciowy na tym forum (zapewne dlatego, że dopiero prtzymierzam się do kupna lustra), ale robiłam ostatnio zdjęcia pożyczoonym 400d i chciałam narazie wstawić cztery zdjęcia i zapytać się co o nich sądzicie. Jeśli chodzi o fotografię to wiem już coraz więcej, ale wciąż raczkuję jeśli chodzi o obróbkę tychże zdjęć dlatego chciłam wię was również o tą sprawe zapytać. Trochę poprawiłam kolorki i nasycenie na czuja, jeśli macie jakieś propozycje co jeszcze można zrobić z tymi zdjęciami będę wdzięczna Jeśli będą komentarze to oczywiście wstawię kolejne zdjęcia już biorąc pod uwagę konstruktywne rady bo krytyki się nie boję, ale lepiej gdy można z niej wywnioskowac coś na przyszłość.

Dwa żywioły, czyli woda i koń:

i jeszcze takie:

Ostatnio edytowane przez MagdaS ; 18-10-2008 o 23:59

Domyślnie

Nie ma chętnych do komentowania? TO wstawiam nieco poprawioną trójeczkę (chyba taki kadr będzie lepszy):

i dwa zdjęcia nieproszonego gościa:
    5:

6:

Uzależniony

Domyślnie

Wiesz, to sa poprostu zwykle zdjecia. Skoro sa zwykle to raczej nie przecztysza: ah , eh wow. Wyjatkiem jest jezdziec i kon ale i tu przypuszczam nie bedzie westchnien. Zrob zdjec, ktore sama Ciebie zaciekawi i wtedy je pokaz. Inaczej beda to tylko "niedzielne" pstryki.

Domyślnie

ArturBonoVox dzieki za konstruktywna krytyke bo na takiej mi najbardziej zależy, mnie te zdjecia ciekawia wiec jestem bardzo nie obiektywna, w takim razie mam do was pytanie co powinny przedstawiac zdjęcia sportowe aby byly ciekawe?
    Ja dopiero raczkuje w tym temacie ale jak tylko kupie lustrzanke wlasnie na tym bede sie chciała najbardziej skupić.

Ja robiąc tego typu zdjęcia dąże przede wszystkim do uchwycenia ciekawych momentów (co na tych zdjęciach raczej nie wyszło...;/), dynamiki, oraz ciekawych kadrów - czy powinnam pamiętać jeszcze o czymś?

No to wstawię jeszcze kilka, prosze znowu o rady jak ze strony technicznej to wygląda i poprawności, ale również czy choć trochę chce się je oglądać... w koncu dopiero sie ucze wiec mam nadzieje ze bedzie tylko lepiej...

7:

8:

40d | c18-55 IS | c24/2.8 stm

Pełne uzależnienie

Domyślnie

I jeśli są to zwykłe fotki, to latanie z nimi po różnych forach nic nie da. Problem polega na tym, że Twoją pasją są konie i na tych fotkach widzisz tylko konie. My mamy odwrotnie. Widzimy fotki i oceniamy ich jakość, a czy tam sa konie, czy chomiki, to praktycznie bez różnicy. Jak sie nie nauczysz patrzec na zdjęcia w ten sposób, to będzie trudno...

Domyślnie

ależ prosze was o jedno zrozumcie ze ja sie CHCE nauczyc i to bardzo ale jak mam sie nauczyć jak tylko slysze ze nudne, ze nieciekawe wiec powiedzcie prosze chociaz z grubsza czego im brakuje zebym wiedziala nad czym pracowac... zeby sie nauczyc musze wiedziec czego powinnam szukac w takich zdjeciach, do czego dazyc aby byly ciekawe dla innych...

nie wiem juz jak sie mam uczyc, ogladam mnostwo zdjec z dziedziny jaka nie interesuje, bardzo podobaja mi sie zdjęcia Katarzyny Boryny (http://www.katarzynaboryna.pl)i z ciekawosxi zapytam czy zdjecia zamieszczane na tej stronie sa wg (nie zainteesowanych jezdziectwem) ciekawe? Bo dla mnie tak i do czegos takiego staram sie dazyc - czy to dobry kierunek? Bardzo was prosze o odrobine cierpliwosci i pomoc

Nie wiem czy to jest moze ciekawsze? jakość slabsza bo mam teraz tylko miniaturke na kompie ale chodzi mi o temat i moment....

Ostatnio edytowane przez MagdaS ; 19-10-2008 o 17:17

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Technicznie są poprawne, więc jest całkiem nieźle jak na początek. Znaczy nie masz problemów z poruszeniami czy naświetlaniem. Nie przekombinowuj z obróbką.

Co do ciekawszych ujęć... wydaje mi się że skok przez przeszkodę najciekawiej wygląda z boku, z bliska, wypełniać powinien cały kadr, minimum tła, odrobinę dłuższy czas (tak by np kopyta,grzywa były drgnięte ale jeździec ostry) doda dynamiki.
    Ale z tego co widzę to raczej masz styl Z daleka i teleobiektywem, byle nie przeszkadzać, byle nikt nie widział że zdjęcia robisz... może trochę wstydzisz się tego że masz aparat w ręku?
    I dlaczego większość jakby od góry robione?

Coś już napisał Awatar dobert
    Miasto
    NL

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MagdaS Zobacz posta
    (...) bardzo podobaja mi sie zdjęcia Katarzyny Boryny (http://www.katarzynaboryna.pl)i z ciekawosxi zapytam czy zdjecia zamieszczane na tej stronie sa wg (nie zainteesowanych jezdziectwem) ciekawe? (...)
    ze mnie fotograf jak z koziej d... trąba ale przejrzałem parę zdjęć na tej stronie i średnio mi się podobają. bałagan w tle, bałagan na pierwszym planie. nie to, żeby wszędzie, bo widziałem też ładne zdjęcię. był na nim po prostu jeździec skaczący na koniu przez przeszkodę a nie wycinek placu (parkura?) ze wszystkimi elementami technicznymi.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Technicznie są poprawne, więc jest całkiem nieźle jak na początek. Znaczy nie masz problemów z poruszeniami czy naświetlaniem. Nie przekombinowuj z obróbką.
    Dzięki wielkie wbrew pozorom to bardzo dużo jak dla mnie bo od czegos trzeba zacząć, najpierw grzecznie i poprawnie a potem coś więcej będę i ciekawiej (mam nadzieje kombinowac)

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Co do ciekawszych ujęć... wydaje mi się że skok przez przeszkodę najciekawiej wygląda z boku, z bliska, wypełniać powinien cały kadr, minimum tła, odrobinę dłuższy czas (tak by np kopyta,grzywa były drgnięte ale jeździec ostry) doda dynamiki.
    dzięki wlasnie bylam nieco pod presja fotograafując znajomych ktorym zależało na zdjęciach i chyba w obawie że coś będzie rozmazane nieco za krótkie czasy dawałam

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Ale z tego co widzę to raczej masz styl Z daleka i teleobiektywem, byle nie przeszkadzać, byle nikt nie widział że zdjęcia robisz... może trochę wstydzisz się tego że masz aparat w ręku?
    I dlaczego większość jakby od góry robione?
    hehe widzę, że nic się nie ukryje, normalnie to ja bym biegała tam od przeszkody to przeszkody i z bliska robiła ale jestem jeszcze na rekonwalescencji ze złamanym (no teraz juz zrastającym się prawym obojczykiem) więc samo trzymanie aparatu było juz wyzwaniem tak żeby zbytnio reki nie nadwyreżać a łokiec zeby byl przy ciele, z tego tez powodu raczej wybrałam jedno miejsce z ktorego moglam jak najwiecej przeszkód obfocić bo nie jestem jescze w formie do biegania, tak ze i tak mysle ze jest nieźle, ale w sumie to dzięki temu obojczykowi miałam okazję i tyle czasu na robienie zdjęć bo inaczej bym pewnie startowała i wtedy zarówno czasu jak i zdjęc byłoby duuzo mniej...

Jak dostane płytke od kolezanki (której to aparatem robilam) to myślę, że jeszcze coś ciekawego sie z tamtąd wybierze to wstawię

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Hmm..
    nie mam zbytniego doświadczenia w foceniu koni - co do tła to nie zawsze da się coś z tym zrobić.. ale trzeba starać się tak ustawić żeby było widać ruch, emocje, pęd itp.. a to co z tyłu czy z boku starać się rozmyć czy tak się ustawić żeby nie rzucało się w oczy. Na Twoich zdjęciach ewidentnie rzuca się w oczy za duża kompresja - nie bój się większego rozmiaru - większej "wagi" pliku.. trudno - lepiej poczekać sekundę dłużej na zdjęcie które jest ostre niż oglądać nieostre znaczki pocztowe..
    nie jestem specem - raz w życiu fotografowałem skoki i to zupełnie bez przygotowania - byłem z rodziną na spacerze w lesie i akurat na dawnej strzelnicy lesnej były zawody - to trochę wziąłem i cyknąłem: http://www.starz.pl/konie/album/ - na CB tutaj: http://www.canon-board.info/showpost...5&postcount=85
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez MagdaS Zobacz posta
    dzięki wlasnie bylam nieco pod presja fotograafując znajomych ktorym zależało na zdjęciach i chyba w obawie że coś będzie rozmazane nieco za krótkie czasy dawałam

hehe widzę, że nic się nie ukryje, normalnie to ja bym biegała tam od przeszkody to przeszkody i z bliska robiła ale jestem jeszcze na rekonwalescencji ze złamanym (no teraz juz zrastającym się prawym obojczykiem) więc samo trzymanie aparatu było juz wyzwaniem tak żeby zbytnio reki nie nadwyreżać a łokiec zeby byl przy ciele, z tego tez powodu raczej wybrałam jedno miejsce z ktorego moglam jak najwiecej przeszkód obfocić bo nie jestem jescze w formie do biegania, tak ze i tak mysle ze jest nieźle, ale w sumie to dzięki temu obojczykowi miałam okazję i tyle czasu na robienie zdjęć bo inaczej bym pewnie startowała i wtedy zarówno czasu jak i zdjęc byłoby duuzo mniej...
    To podkreślenie to coś co jeśli bym zobaczył bedąc organizatorem to bym cię wygonił - najlepiej siąść na d... w jednym wybranym miejscu (wybranym pod względem kadru, światła itp. - przy skokach z reguły z jednego miejsca można zrobić z 3 do 5 przeszkód mając zooma typu 70-200 do dyspozycji.. i poczytaj o panoramowaniu (panningu) nie da się tego łatwo nauczyć ale efekty są najlepsze - jedyna rada Ćwicz, Ćwicz, Ćwiacz... na szczęście w cyfrze to bardzo tanie i łatwe bo nie ma kosztów praktycznie.. napisz jeszcze co masz za lustro/ albo co masz zamiar kupić to coś doradzimy..
    Ostatnio edytowane przez arturs ; 19-10-2008 o 22:19 Powód: Automerged Doublepost
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów