Skoro temat ACR vs DPP został poruszony, to chciałbym niejako podpiąć się do niego i zapytać o inny problem. Zdjęcia robię 350D, a do obróbki RAWów przeważnie używam ACR i generalnie nie mam z nim problemów, ale po tegorocznym salonie samochodowym w Genewie musiałem się w nim trochę napracować. Otóż po zrzuceniu zdjęć i początkowej selekcji okazało się, że ACR ma problem w odwzorowaniu czerwieni - samochody, zwłaszcza Ferrari, wychodziły dosłownie na pomarańczowo:
Kombinowałem z profilem aparatu, ale nie udało mi się dojść do satysfakcjonujących rezultatów, przez co skierowałem się do zakładki HSL, która dała mi więcej pola do manewru i pozwoliła zbliżyć się do stanu faktycznego. Mimo tego nie był to złoty środek, bo musiałem się bawić zdjęciami indywidualnie. Przypadkowo pokazując zdjęcia znajomym otworzyłem ZoomBrowsera i zobaczyłem, że soft Canonowski poprawnie interpretuje kolory. Z ciekawości odpaliłem DPP i tam również nie było problemu z czerwieniami... Może mi ktoś naświetlić źródło problemu? Wtedy to olałem, ale chciałbym wiedzieć na przyszłość, co mogło być nie tak...
P.S.
Powyższa fota przedstawia domyślne ustawienia ACR (nie na Auto) i DPP.