Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 45

Wątek: Jakość Camera raw (PS CS3), a jakość Digital Photo Professional

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez filip71 Zobacz posta
    Wczoraj próbowałem wgrać do Lightroma 2 i niestety nie dało rady. Ma ktoś pomysł co może być powodem? Wersja AL nie jest beta lecz komercyjna, zakupiona przeze mnie i zarejestrowana.
    To przecież exe file - uruchomić execa i po restarcie kompa powinny być widoczne tak jak na obrazkach na stronie Adobe.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Początki nałogu Awatar filip71
    Miasto
    Wiśniowa Góra

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    To przecież exe file - uruchomić execa i po restarcie kompa powinny być widoczne tak jak na obrazkach na stronie Adobe.
    to o czym piszesz Ty i instrukcja jest jasne lecz po instalacji i restarcie kompa profil jest dalej "embedded" (i tylko to) czyli wbudowany.
    Do PS CS3 profile weszły bez problemowo. Zastanawiam się czy problemem nie jest to, że jest zainstalowany ten PS. Inna sprawa to taka, że w oknie info o Lightroom zauważyłem wersję Camera Raw 4.5 - "uptade" uparcie twierdzi, że nowszych wersji nie ma.
    Canon 5D mkII + Battery Grip BG-E6; Canon 24-70 f/2.8L; Canon 70-200 f/2.8L IS; Canon 100-400 f/4,5-5,6L IS; Sigma 180 f/3.5 APO EX Macro; Speedlite 580EX + Sto-Fen; Epson P-2000; Lowepro CompuTrekker AW; Lowepro NOVA 4; Manfrotto 055PROB+322RC2; TC-80N3

Domyślnie

Mam takie lamerskie pytanie. Gdzie sprawdzić jaki jest profil w CS3? Bo właśnie wgrałem te profile beta o których pisze Janusz oraz uaktualniłem CR do wersji 4.6 , a wciąz mam wrażenie że rawy otwierają się z jakimś takim żółtym zafarbem na skórze? Przynajmniej wciąz jest duża róznica na korzyść DPP.
    Nie istnieją reguły opisujące dobrą fotografię, są tylko dobre fotografie. Ansel Adams

Bywalec
    Miasto
    Cieszyn / Turyn

Domyślnie

Jak otworzysz ACR, to masz zakładki po prawej stronie - wśród nich jest Camera Calibration (symbol aparatu). W rozwijanej liście masz profile do wyboru.
    Pozdrawiam

Domyślnie

Dzięki! Teraz działa, jak rozumiem ma być "Adobe standard beta" ?

p.s jak ustawić aby cały czas pamiętało ten profil? Bo przy kolejnym zdjęciu znowu wskakuje ACR 4.4....
    Nie istnieją reguły opisujące dobrą fotografię, są tylko dobre fotografie. Ansel Adams

Bywalec
    Miasto
    Cieszyn / Turyn

Domyślnie

W tej samej belce, w której jest napis Camera Calibration, masz taki dziwny symbol po prawej stronie. Możesz ustawić odpowiedni profil i potem kliknąć na w/w symbol i wybrać Save Camera RAW Defaults. Wtedy domyślnie będziesz miał go wybrany.

Jaki profil ma być, to osobna kwestia - raczej jest funkcją tego, co chcesz osiągnąć. Ja generalnie dobieram sobie profil do tego, co w danej chwili zamierzam uzyskać. Czasem jest to kolorystyka jak najbardziej zbliżona do warunków rzeczywistych, a czasem zależy mi na czymś zupełnie innym.
    Pozdrawiam

Początki nałogu Awatar Malin
    Miasto
    Warszawa/Radom

Domyślnie

Od jakiegoś czasu nagle wszystkie zdjęcia w Camera RAW stały się szare i mało nasycone... W DPP wygląda to zdecydowanie lepiej. Ściągnąłem ostatnie profile, nowego camera raw 5.2 i nadal to samo. Wcześniej było dosyć dobrze, teraz nie wiem co się stało. Prosze pomóżcie
    Regulamin pkt 8

Miasto
    Warszawa/Radom

Domyślnie

Złe pytanie czy brak chętnych do odpowiedzi?
    Regulamin pkt 8

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Malin Zobacz posta
    Złe pytanie czy brak chętnych do odpowiedzi?
    bylo wiele razy mowione, dlaczego zdjecia nagle staja sie szare
    www albo tez flickr

Miasto
    Warszawa/Radom

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    bylo wiele razy mowione, dlaczego zdjecia nagle staja sie szare
    Wybacz, przebrnąłem przez ten wątek i przez kilka innych. Może coś przeoczyłem, nie wiem... jednak jak już pisałem, wgrałem nowe profile i nie mogę znaleźć recepty...
    Regulamin pkt 8

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów