to o czym piszesz Ty i instrukcja jest jasne lecz po instalacji i restarcie kompa profil jest dalej "embedded" (i tylko to) czyli wbudowany.
Do PS CS3 profile weszły bez problemowo. Zastanawiam się czy problemem nie jest to, że jest zainstalowany ten PS. Inna sprawa to taka, że w oknie info o Lightroom zauważyłem wersję Camera Raw 4.5 - "uptade" uparcie twierdzi, że nowszych wersji nie ma.
Canon 5D mkII + Battery Grip BG-E6; Canon 24-70 f/2.8L; Canon 70-200 f/2.8L IS; Canon 100-400 f/4,5-5,6L IS; Sigma 180 f/3.5 APO EX Macro; Speedlite 580EX + Sto-Fen; Epson P-2000; Lowepro CompuTrekker AW; Lowepro NOVA 4; Manfrotto 055PROB+322RC2; TC-80N3
Mam takie lamerskie pytanie. Gdzie sprawdzić jaki jest profil w CS3? Bo właśnie wgrałem te profile beta o których pisze Janusz oraz uaktualniłem CR do wersji 4.6 , a wciąz mam wrażenie że rawy otwierają się z jakimś takim żółtym zafarbem na skórze? Przynajmniej wciąz jest duża róznica na korzyść DPP.
Nie istnieją reguły opisujące dobrą fotografię, są tylko dobre fotografie. Ansel Adams
Jak otworzysz ACR, to masz zakładki po prawej stronie - wśród nich jest Camera Calibration (symbol aparatu). W rozwijanej liście masz profile do wyboru.
Pozdrawiam
Dzięki! Teraz działa, jak rozumiem ma być "Adobe standard beta" ?
p.s jak ustawić aby cały czas pamiętało ten profil? Bo przy kolejnym zdjęciu znowu wskakuje ACR 4.4....
Nie istnieją reguły opisujące dobrą fotografię, są tylko dobre fotografie. Ansel Adams
W tej samej belce, w której jest napis Camera Calibration, masz taki dziwny symbol po prawej stronie. Możesz ustawić odpowiedni profil i potem kliknąć na w/w symbol i wybrać Save Camera RAW Defaults. Wtedy domyślnie będziesz miał go wybrany.
Jaki profil ma być, to osobna kwestia - raczej jest funkcją tego, co chcesz osiągnąć. Ja generalnie dobieram sobie profil do tego, co w danej chwili zamierzam uzyskać. Czasem jest to kolorystyka jak najbardziej zbliżona do warunków rzeczywistych, a czasem zależy mi na czymś zupełnie innym.
Pozdrawiam
Od jakiegoś czasu nagle wszystkie zdjęcia w Camera RAW stały się szare i mało nasycone... W DPP wygląda to zdecydowanie lepiej. Ściągnąłem ostatnie profile, nowego camera raw 5.2 i nadal to samo. Wcześniej było dosyć dobrze, teraz nie wiem co się stało. Prosze pomóżcie
Regulamin pkt 8
Złe pytanie czy brak chętnych do odpowiedzi?
Regulamin pkt 8