Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 45

Wątek: Jakość Camera raw (PS CS3), a jakość Digital Photo Professional

Coś już napisał Awatar Jazzman

Domyślnie Jakość Camera raw (PS CS3), a jakość Digital Photo Professional

Mam pewną zagwozdkę, otwarłem kilka zdjęć (RAW) w Canonowskim
    Digital Photo Professional, później te same zdjęcia otwarłem jeszcze w Camera raw w photoshopie Cs3. Problem polega na tym, że w
    Digital Photo Professional jakość zdjęć jest rewelacyjna natomiast w camera raw po prostu paskudne, jakieś mydlane jakieś bez wyrazu. Camera raw narzuca jakieś swoje spaskudzacze i wychodzi po prostu disco polo foto. Jak ustawić w Camera Raw by domyślnie otwierał zdjęcie z takimi ustawieniami jakie wychodzą z aparatu bez podbijania różnych parametrów?

Zapewne ja o czymś nie wiem ale jak uzyskać jakość w Camera raw, która nie jest gorsza od tego co prezentuje Digital Photo Professional.
    Zaznaczam, że ręcznie ostrości w programach nie podbijałem, pliki zaraz po otwarciu. Głównie martwi mnie to rozmycie, czy Digital Photo Professional stosuje jakieś wyostrzanie mimo że się go nie włączyło?

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jazzman Zobacz posta
    Mam pewną zagwozdkę, otwarłem kilka zdjęć (RAW) w Canonowskim
    Digital Photo Professional, później te same zdjęcia otwarłem jeszcze w Camera raw w photoshopie Cs3. Problem polega na tym, że w
    Digital Photo Professional jakość zdjęć jest rewelacyjna natomiast w camera raw po prostu paskudne, jakieś mydlane jakieś bez wyrazu. Camera raw narzuca jakieś swoje spaskudzacze i wychodzi po prostu disco polo foto. Jak ustawić w Camera Raw by domyślnie otwierał zdjęcie z takimi ustawieniami jakie wychodzą z aparatu bez podbijania różnych parametrów?

Zapewne ja o czymś nie wiem ale jak uzyskać jakość w Camera raw, która nie jest gorsza od tego co prezentuje Digital Photo Professional.
    Zaznaczam, że ręcznie ostrości w programach nie podbijałem, pliki zaraz po otwarciu. Głównie martwi mnie to rozmycie, czy Digital Photo Professional stosuje jakieś wyostrzanie mimo że się go nie włączyło?
    http://www.canon-board.info/showthread.php?t=12828

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

muszę przyznać, że bardzo lubię kolory podawane przez DPP. Tam wstępnie wszystko ustawiam a potem transferuje do PS do finalnej obróbki (bezpośrednio przez "Transfer to Photoshop"). W ten sposób pracuję później na 16 bitowym TIFFie.
    EOS 5D i elki

Domyślnie

W ACR masz na wierzchu: auto lub default...nie wiem czy o to chodzi, bo to banał.
    puszki + szkła + inne graty

Bywalec
    Miasto
    Cieszyn / Turyn

Domyślnie

Skoro temat ACR vs DPP został poruszony, to chciałbym niejako podpiąć się do niego i zapytać o inny problem. Zdjęcia robię 350D, a do obróbki RAWów przeważnie używam ACR i generalnie nie mam z nim problemów, ale po tegorocznym salonie samochodowym w Genewie musiałem się w nim trochę napracować. Otóż po zrzuceniu zdjęć i początkowej selekcji okazało się, że ACR ma problem w odwzorowaniu czerwieni - samochody, zwłaszcza Ferrari, wychodziły dosłownie na pomarańczowo:

Kombinowałem z profilem aparatu, ale nie udało mi się dojść do satysfakcjonujących rezultatów, przez co skierowałem się do zakładki HSL, która dała mi więcej pola do manewru i pozwoliła zbliżyć się do stanu faktycznego. Mimo tego nie był to złoty środek, bo musiałem się bawić zdjęciami indywidualnie. Przypadkowo pokazując zdjęcia znajomym otworzyłem ZoomBrowsera i zobaczyłem, że soft Canonowski poprawnie interpretuje kolory. Z ciekawości odpaliłem DPP i tam również nie było problemu z czerwieniami... Może mi ktoś naświetlić źródło problemu? Wtedy to olałem, ale chciałbym wiedzieć na przyszłość, co mogło być nie tak...

P.S.
    Powyższa fota przedstawia domyślne ustawienia ACR (nie na Auto ) i DPP.
    Ostatnio edytowane przez Nol ; 20-10-2008 o 12:11
    Pozdrawiam

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

do ACR czy LR trzeba zainstalowac profile aparatow (bylo o tym na forum kilka razy)
    i zdjecia beda wygladaly normalnie. bez tych profili Adobe serwuje za darmo tzw.
    rozsmarowanie musztardy na obiektywie, co nie wyglada najpiekniej
    www albo tez flickr

Bywalec
    Miasto
    Cieszyn / Turyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    do ACR czy LR trzeba zainstalowac profile aparatow (bylo o tym na forum kilka razy)
    Dziękuję za nakierowanie. M.in. w tym temacie problematyka oprofilowania aparatu była kilkukrotnie poruszana. Wychodzi na to, że bez tablicy Gretaga i odpowiednich skryptów kiepsko będzie z wykonaniem takiego profilu. No, chyba że coś źle zrozumiałem... Z tamtego wątku wynika, że nie ma czegoś takiego jak dobry profil do ściągnięcia z netu.
    Pozdrawiam

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Nol Zobacz posta
    Dziękuję za nakierowanie. M.in. w tym temacie problematyka oprofilowania aparatu była kilkukrotnie poruszana. Wychodzi na to, że bez tablicy Gretaga i odpowiednich skryptów kiepsko będzie z wykonaniem takiego profilu. No, chyba że coś źle zrozumiałem... Z tamtego wątku wynika, że nie ma czegoś takiego jak dobry profil do ściągnięcia z netu.
    Dwie różne rzeczy

http://labs.adobe.com/wiki/index.php/DNG_Profiles

Ściągnij profile (beta ver) i będzie dużo lepiej na dzień dobry w ACR.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Bywalec
    Miasto
    Cieszyn / Turyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Dwie różne rzeczy
    W takim razie podejdę do problemu uważniej, kiedy znajdę na to więcej czasu, a nie na szybko i 'przy okazji' robienia czegoś innego. Profile już się ściągają, a Wam dziękuję za rady. Jeśli czegoś nie zrozumiem, to odezwę się jeszcze raz i dopytam

P.S.
    To powyższe Ferrari jest w sumie dość delikatnym przykładem... Alfa Romeo w Genewie wyskoczyła z nową kolorystyką swoich modeli (krwista czerwień) i to, co wyrabiał z nią ACR doprowadziło mnie początkowo do rozpaczy. Może jednak coś z tego będzie.
    Ostatnio edytowane przez Nol ; 20-10-2008 o 12:54
    Pozdrawiam

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Dwie różne rzeczy

http://labs.adobe.com/wiki/index.php/DNG_Profiles

Ściągnij profile (beta ver) i będzie dużo lepiej na dzień dobry w ACR.
    Te profile spisuja sie swietnie! Wreszcie czerwien jest czerwienia a kolor skory wyglada naturalnie.

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów