Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 45

Wątek: Jakość Camera raw (PS CS3), a jakość Digital Photo Professional

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    ale to profile nie sa idealne i o tym pisalem

fakt ani pierwsza fota - profil ACR, ani druga - profil Adobe Standard nie są perfekt i niestety trzeba podkęcić

OK, czyli drugi jest Standard
    nieco za intensywne te odcienie brazu ma przy jednoczesnie stosunkowo bladej skorze. ale moze to kwestia farby do wlosow
    Dwójka jest bliższa rzeczywistości, choć skóra powinna być bladsza a kolor mniej czerwony - rudy, wtedy byłoby cudnie

ogólnie bardzo trafne spostrzeżenia za drugim razem
    puszki + szkła + inne graty

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

....
    oba do **** ...

Pytanie brzmiało "które jest bardziej naturalne?".

Który to profil Canon zaleca do skóry? bo chyba nie Standard Cóś mi się wydaje, że Portrait byłby lepsiejszy
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 21-10-2008 o 09:35

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Który to profil Canon zaleca do skóry? bo chyba nie Standard
    teoretycznie "Portrait" wskazywaloby na takie przeznaczenie, ale patrzac na to co ten Picture Style robi, nie bardzo widze, zeby swiadomy i nieuposledzony w dziedzinie kolorow fotograf portretowy tego uzywal. natomiast dla amatora i niedzielnego pstrykacza.... to nawet Landscape ujdzie
    www albo tez flickr

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

... zeby swiadomy i nieuposledzony w dziedzinie kolorow fotograf portretowy tego uzywal....

Ja tam nie używam żadnego z nich. Za dużo czasu się marnuje na "może ten a może tamten" wszystkie są równie dobre i równie złe (w tym przypadku to nie jest sprzeczne).

Janusz,

Domyślnie

oczywistą oczywistością jest, że samo automatycznie się nie zrobi dobrze...inaczej pstrykalibyśmy kompaktami i wołali jpg prostu z puszek

Uzależniony Awatar tomdz
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Do portretów naprawdę ciekawe są 2 style: Portrait Snapshot i Portrait Studio. Moim zdaniem przy dobrze naświetlonym zdjęciu kolory i plastyka osiągane przy użyciu tych styli są wyśmienite. Żeby tylko DPP miało jakieś ludzkie nastawy WB...
    Body, stałki, zoomik

Pełne uzależnienie Awatar jinks
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Mam pytanie do użytkowników nowych profili. Czy ktoś z was porównywał efekty z DPP do tych z ACR/Lightrooma (oczywiście na nowych profilach beta)? (Szczególnie interesuje mnie profil standard)?

I jeszcze jedno do bardziej wtajemniczonych - z tego co piszą nowe profile działają tylko z najnowszymi ACR/Lightroomem a jak wiemy profilowanie przy użyciu tablicy gretaga i odpowiednich skryptów było już dostepne od dawna. Czy te nowe profile są w jakiś sposób inne (lepsze/gorsze)?
    Do tej pory wiele osób (które nie posiadały tablicy i nie mogły same wykonać profilu) używało gotowego profilu pod nazwą olycoly. Dawał on dużo lepsze efekty od tego z Adobe - już po zaimportowaniu pliku. Niestety to jeszcze nie było to Dlatego zastanawia mnie to, czy nowe profile cechują się jakimś innym, lepszym podejściem do sprawy, bo wykonanie profilu przy pomocy suwaków w panelu camera calibration tyo chyba za mało?
    Miłego dnia
    moja www

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jinks Zobacz posta
    ... Niestety to jeszcze nie było to Dlatego zastanawia mnie to, czy nowe profile cechują się jakimś innym, lepszym podejściem do sprawy, bo wykonanie profilu przy pomocy suwaków w panelu camera calibration tyo chyba za mało?
    Te nowe profile nie przestawiają suwaków w ACR. Zmieniają "przepis" na wołanie RAWa. To były, są i będą jakieś uśrednienia. Chcąc miec naprawdę dobry profil to niestety tablica Gretaga i albo nowy DNG Profile Editor, albo inCamera albo skrypt Toma Frosta (paskudnie długo się liczy) albo ProfileMaker 5.x (drogi jak cholera). Tylko, że te wszytkie profile nie są niezbędne. Minimum wprawy z suwaczkami w ACR i można osiągnąć dowolny efekt a "wiernobarwność" naprawdę rzadko jest potrzebna.

EDIT: Dla C1 i niektórych aparatów (20D, 5D) są jeszcze profile Magne Nielsena - bardzo poprawiają kolorystykę

Janusz,

Domyślnie

profile to, tak jak już Janusz napisał gdzieś wyżej, tylko lepszy (nie zawsze) start do zabawy :P

Początki nałogu Awatar filip71
    Miasto
    Wiśniowa Góra

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jinks Zobacz posta
    I jeszcze jedno do bardziej wtajemniczonych - z tego co piszą nowe profile działają tylko z najnowszymi ACR/Lightroomem
    Wczoraj próbowałem wgrać do Lightroma 2 i niestety nie dało rady. Ma ktoś pomysł co może być powodem? Wersja AL nie jest beta lecz komercyjna, zakupiona przeze mnie i zarejestrowana.
    Canon 5D mkII + Battery Grip BG-E6; Canon 24-70 f/2.8L; Canon 70-200 f/2.8L IS; Canon 100-400 f/4,5-5,6L IS; Sigma 180 f/3.5 APO EX Macro; Speedlite 580EX + Sto-Fen; Epson P-2000; Lowepro CompuTrekker AW; Lowepro NOVA 4; Manfrotto 055PROB+322RC2; TC-80N3

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów