Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Wątek: Tablet + 2 monitory – optymalizacja stanowiska

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolaj Zobacz posta
    A nie byłoby bardziej naturalne dokupić jeszcze jednego A6 i skonfigurować go na drugi monitor? Wtedy każdy monitor miałby swój tablet i jednym rysikiem możnaby oba "obskoczyć". Gdybam tylko.
    To byłoby bardzo niewygodne z dwóch względów - po pierwsze trzeba by sięgać do narzędzi na drugi tablet, a te mają bardzo szerokie ramki, czyli co chwilę trzeba by odrywać nadgarstek i "orientować się" w położeniu na drugim - czyli z punktu widzenia optymalizacji wydajności pracy - kaszana. Druga sprawa to powierzchnia zajmowana przez dwa tablety A6 - jeden A5 wide powinien być jednak poręczniejszy.

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Można zawsze poprzycinać brzeszczotem conieco. A wg mnie samo ułożenie okienek i narzędzi powinieneś sobie sam wypracować, bo co osoba, to inne przyzwyczajenia. Skróty klawiszowe też dużo robią, z początku trochę wolno, ale z czasem przychodzi co do czego i już nie myślisz "o, to trzeba teraz nacisnąć ctrl i literka" tylko automatycznie to robisz, twój mózg pomija ten krok, bo ma już zmapowane ruchy ręki pod czynność/narzędzie które chcesz zastosować.

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez micles Zobacz posta
    Można zawsze poprzycinać brzeszczotem conieco. A wg mnie samo ułożenie okienek i narzędzi powinieneś sobie sam wypracować, bo co osoba, to inne przyzwyczajenia. Skróty klawiszowe też dużo robią, z początku trochę wolno, ale z czasem przychodzi co do czego i już nie myślisz "o, to trzeba teraz nacisnąć ctrl i literka" tylko automatycznie to robisz, twój mózg pomija ten krok, bo ma już zmapowane ruchy ręki pod czynność/narzędzie które chcesz zastosować.
    Nie można sobie niczego poprzycinać, bo płytka drukowana w Intku jest na całą szerokość tabletu - więc ewentualne zabawy piłką z góry odradzam.

Co do optymalnego ułożenia palet - to po niemal 15-tu latach pracy z różnymi aplikacjami wspomagającymi projektowanie graficzne mam na ten temat pewne ogólne wyobrażenie. Skróty klawiaturowe nie mają tu nic do rzeczy, bo nawigacja wśród warstw, masek i kanałów i ścieżek oraz wybór walorów barwnych po prostu wymagają korzystania z palet i najbardziej skomplikowane komba tego nie załatwią.

Podsumowywując - do pracy na dwóch monitorach optymalny jest większy, panoramiczny Intuś (w ostateczności - Bamboo Fun A5). Alternatywą jest częstsze sięganie po mysz. Tertium non datur.

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
    Co do optymalnego ułożenia palet - to po niemal 15-tu latach pracy z różnymi aplikacjami wspomagającymi projektowanie graficzne mam na ten temat pewne ogólne wyobrażenie. [...] nawigacja wśród warstw, masek i kanałów i ścieżek oraz wybór walorów barwnych po prostu wymagają korzystania z palet i najbardziej skomplikowane komba tego nie załatwią
    No właśnie. Wiem, że prosząc o gotowca, staram się iść na skróty, ale czy mógłbyś zapodać zrzut ekranowy swojej konfiguracji PS-a? Oczywiście zrozumiem także, jeśli nie będziesz chciał się za darmo podzielić tym, co wypracowałeś przez te lata
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

pewnie, nie jest to wielka tajemnica ani nic genialnie odkrywczego:

Domyślnie

Mam kolege ktory sensownie to rozwiazal. Lewa reka maluje tabletem a prawa trzyma mysz i operuje opcjami. Niestety kolega jest lewo reczny ??:

Mozna probowac tak obslugiwac, menu nie wymaga takiej precyzji i koordynacji co malowanie tabletem, po jakims czasie powinno dojsc sie do wprawy.

Innym rozwiazaniem jest nie kupowanie tabletu

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wain Zobacz posta
    Innym rozwiazaniem jest nie kupowanie tabletu
    Niby tak, ale jak już raz spróbujesz, to przepadło. Można też mieć jeden monitor
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolaj Zobacz posta
    Niby tak, ale jak już raz spróbujesz, to przepadło. Można też mieć jeden monitor
    Jest to kwestia indywidualna. Mnie mocno wkur.. machanie tabletem po menu. Wyszlo mi ze tablet + mysz duzo gorzej wypada niz sama mysz. Ale wczesniej stosowalem do 3dsmax + photoshop (malowanie textur).. do samej obrobki zdjec hmm .. musze sprobowac ale to co robie ze zdjeciami nie wymaga jakiejs mega precyzji (zwykle miekkie odmaskowywanie reszta to suwaki a w tym tablet raczej cienko wypada). Narazie graphire lezy i sie kurzy..

Mialem tez okazje testowac duzy tablet wacoma cos rozmiaru A4. Nigdy w zyciu bym tego nie kupil. Po 15 minutach reka mnie bolala od machania po ekranie. Kupilbym tylko jesli by to wymagalo jakiejsc mega precyzji, w innym przypadku za CHRL

Seria Cintiq to inna bajka ale tego nie mialem w rekach..

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów