Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: panorama.......HVAR 2008r

Coś już napisał Awatar duss
    Miasto
    Jaworzno

Domyślnie panorama.......HVAR 2008r

witajcie...mam takie pytanie ....chcialbym ta panorame wydrukowac w zakladzie foto na fotce o wym 30x90....ale jak wrzucam do programu to mi w podgladzie wyswietla ze z totki wycial srodek i nie wydrukuje mi calej panoramy....wiec moje pyt brzmi: jakie wymiary powinna miec moja panorama abym ja mogl "poprawnie" wydrukowac w zakladzie foto i zebym ta fotke mial cala w wielkosci 30x90????

[SIGPIC][/SIGPIC]
    EOS 7D,S18-50f2.8,S120-400,430 EX
    Fotohasiok.pl rulezzzz.....!!! http://daniels.fotohasiok.pl

Początki nałogu Awatar djcargo
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Niezła panorama, chociaż pytanie kompletnie nie do tego działu. Może jakiś admin przeniesie
    Regulamin pkt 8.

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez duss Zobacz posta
    witajcie...mam takie pytanie ....chcialbym ta panorame wydrukowac w zakladzie foto na fotce o wym 30x90....ale jak wrzucam do programu to mi w podgladzie wyswietla ze z totki wycial srodek i nie wydrukuje mi calej panoramy....wiec moje pyt brzmi: jakie wymiary powinna miec moja panorama abym ja mogl "poprawnie" wydrukowac w zakladzie foto i zebym ta fotke mial cala w wielkosci 30x90????
    A nie prościej zapytać w tymże zakładzie foto? Stwierdzenie "...jak wrzucam do programu..." jest zaje%$#@ jasne i klarowne - do jakiego programu, w którym zakładzie. Może nie wrzucaj a po prostu zanieś plik do tego zakładu. Rzucanie plikiem i wrzucanie go do programu może uszkodzić plik. Stłucze się.

Kurde moja szklana kula ostatnio mi szwankuje. Chyba z dużo niż rzucałem
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 16-10-2008 o 21:38

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

dokladnie, wybierz sie do zakladu foto z plikiem na karcie pamieci, kazdy lab Ci to w sumie zrobi, wydrukuje Ci panorame w formacie np 15, z tym, ze nie bedzie to 15x21 tylko 15x80 (przykladowo), dokladnie nazywa sie to ciecie dynamiczne, z tym ze malo kto udostepnia to otwarcie w ofercie wlasnie broniac sie przed takimi panoramami wiadomo bowiem, ze mimo wydruku zdjecia w formacie 15 zaplacisz za taka panorame o wiele wiecej
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Bywalec Awatar mssk
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

patrząc na Twoja panoramę nasuwają mi się 2 pytania:
    1.) jak chcesz aby wywołać to zdjęcia w formacie 30x90 skoro proporcje boków są inne niż 1:3? z zamieszczonego przez Ciebie pliku wynika, że dłuższy bok jest 5,39x dłuższy od krótszego. czyli pasuje na panoramę 30x161,68 lub 15x80,84.
    nie dziw się, że program się buntuje
    2.) jak uzyskałeś tą panoramę? składałeś z kilku (kilkunastu) plików, czy jest to wycinek z jednej klatki? jeśli to drugie, to osiągnięcie zdjęcia w formacie 30x90 dobrej jakości będzie trudne (nieosiągalne?).
    Regulamin pkt 8.

Coś już napisał Awatar duss
    Miasto
    Jaworzno

Domyślnie

oki dzieki wszystkim za info.....jesli chodzi o panorame to sklejone ok 5-6 zdjec.....
    [SIGPIC][/SIGPIC]
    EOS 7D,S18-50f2.8,S120-400,430 EX
    Fotohasiok.pl rulezzzz.....!!! http://daniels.fotohasiok.pl

Bywalec Awatar mssk
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

skoro sklejona z kilku plików, nie powinno być problemu z jakością. teraz tylko ustal proporcje boków. z Twojego pliku albo obetną boki (i to sporo), albo będziesz miał białe pasy na górze i dole.
    co do "cięcia dynamicznego" - nie jestem pewien, jak długie zdjęcie można zrobić. na pewno maszyny mają swoje ograniczenia (kiedyś sprawdzałem z laborantem na maszynie Noritsu).
    Regulamin pkt 8.

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mssk Zobacz posta
    ....- nie jestem pewien, jak długie zdjęcie można zrobić. na pewno maszyny mają swoje ograniczenia (kiedyś sprawdzałem z laborantem na maszynie Noritsu).
    Zdjęcie można zrobić tak długie jak długa jest rolka papieru - zwykle ok 40-44m

Trzeba szukać labu, który w ofercie ma wydruki wielkoformatowe. Naświetlarki typu Durst mają max. szerokość papieru do ok. 1 metra. Na wielkoformatowych drukarkach jest podobnie. W Warszawie na Dzikiej mają takowe.

Płaci się za m2 (metr kwadratowy) wydruku (naświetlonego zdjęcie). Niektóre laby robia to też wysyłkowo. Panoramy o "wysokości" 30 cm można zrobić "w poprzek papieru - wówczas długość obrazka wynika z szerokości rolki papieru.
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 17-10-2008 o 08:57

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Bywalec Awatar mssk
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

czyli możliwości są ogromne
    Regulamin pkt 8.

Uprawnienia umieszczania postów