Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 26

Wątek: Tamron 70-200 2.8 - problem

Domyślnie Tamron 70-200 2.8 - problem

Witam,

kumpel kupil swiezo uzywane szkielko z allegro i ma problem, moze ktos pomoze:

"Witam,

Testuje sobie taki zestaw obiektyw z puszką 400d i jest pewien problem.

Nie wiem czy to wina obiektywu (tej szt. co mam, model A001e Japan), body moze firmwareu czy ogolnie tych tamronow ale jest tak że gdy ostrze gdzieś daleko AF (poza skalą macro czyli 0,95m do nieskonczonosci) to jest wszystko ok, od bliskich obiektow do dalekich chodzi elegancko, natomiast jak pod obiektyw wpadnie mi cos za blisko np. 0,5metra to cofna focus tak daleko (w sęsie poniżej 0,95m) ze tam "grząźnie"... i bzyka pod komendą ostrzenia ale nie potrafi juz wyjsc z tego zakresu (powyżej niz 0,95m jesli chce wyostrzyc np. daleko samochod). Jedyną opcją ratunku jest przestawienie na manuala, przekrecenie pierscienia do konca w druga strone (do ostrosci najdalej) powrot do AF i zabawa wraca do normy do kolejnego takiego przypadku.

Czy ktos kto ma takiego tamka moze sprawdzic czy to jest normalny obiaw? i czy u niego tez sie tak dzieje?
    Niech tylko nikt nie pisze ze ten obiektyw nie jest do macro tylko dalszych planów...

pozdrawiam."

Początki nałogu Awatar adikPL
    Miasto
    Będzin

Domyślnie

najmniejsza odległość ostrzenia dla tego szkła wynosi 95 cm dla całego zakresu ogniskowych

Cytat Zamieszczone przez aBe Zobacz posta
    Niech tylko nikt nie pisze ze ten obiektyw nie jest do macro tylko dalszych planów...pozdrawiam."
    ten obiektyw nie jest do macro!!! tylko do dalszych planów!!! Pozdrawiam
    www.adriankordas.blogspot.com
    -------------------------------
    [SIGPIC][/SIGPIC]

Domyślnie

Dzieki, sporo pomogles tylko nazwa szkla mnie troche zastanawia "TAMRON 70-200 2.8 Di LD Macro" Ciekawy jestem co to magiczne slowo na koncu moze oznaczac

Nikt inny sie nie wypowie, moze podobny problem z innym szkielkiem ktos mial ?

Uzależniony Awatar Wats0n
    Miasto
    Posen Bloody Posen

Domyślnie

Macro w tym obiektywie oznacza, że można wyostrzyć bliżej niż innymi obiektywami 70-200. Tzn. 0,95m, a nie 2m. Wszystko jest w specyfikacji.
    Tako rzecze Watson.
    There are no stupid questions, just stupid people.
    Wątek galeryjny na CB/Portrety@CB/Meksyk@CB/Sport@CB //Galeria przejściowa

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Już ten kumpel chyba obdzwaniał userów C-B, w tym i mnie, wiec można temat zamknąć.

Dodam, ze szkło nie było u mnie kupowane.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Domyślnie

Dzwonil tylko do ciebie, bo polecilem mu twoja osobe, jako autorytet w dziedzinie szkiel Chyba nie masz mi tego za zle.
    Dodam, ze szkło nie było u mnie kupowane.
    I tu smieszna sprawa wynikla, bo szlo jest z allegro, od goscia, ktory kupil je jakis czas temu u ciebie. Pieczatka nie klamie Zreszta nie jest to istotne od kogo jest, tylko co z nim dalej robic. Serwis, czy zwrot gosciowi, od ktorego bylo kupowane... Doradzcie...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

... tylko nazwa szkla mnie troche zastanawia "TAMRON 70-200 2.8 Di LD Macro" Ciekawy jestem co to magiczne slowo na koncu moze oznaczac

oznacza marketingowy bełkot

co prawda nigdy nie mialem swojego dlugiego szkla bez USM/HSM, ale bawilem sie pare razy 70-300 jakimis, raz tamronem 70-200 wlasnie i wszystkie zachowywaly sie podobnie, tzn jak AF byl ustawiony na minimum i chcialo sie wyostrzyc na obiekt, ktory byl daleko to obiektywy glupialy i tylko szarpaly silnikiem AF. Pomagalo wyotrzenie na obiekty blizsze.
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

I tu smieszna sprawa wynikla, bo szlo jest z allegro, od goscia, ktory kupil je jakis czas temu u ciebie. Pieczatka nie klamie Zreszta nie jest to istotne od kogo jest, tylko co z nim dalej robic. Serwis, czy zwrot gosciowi, od ktorego bylo kupowane... Doradzcie...
    Czyli ktoś kupił, zepsuł i sprzedał licząc na to, że klient nie zauważy wady. Bo chyba nie sprzedawał z nieświadomością usterki. Przed sprzedażą powinien poinformować, że coś takiego się dzieje, albo najpierw wysłać do serwisu a potem sprzedawac.

Dopiero zaczyna Awatar Renia239

Domyślnie

Dzwonil tylko do ciebie, bo polecilem mu twoja osobe, jako autorytet w dziedzinie szkiel Chyba nie masz mi tego za zle.

To odeślij go do Cichego bo jest napewno na gwarancji. To szkło w dystrybucji jest od kwietnia, a gwarancja ma rok.
    Canon EOS 5D, Canon EOS 40D, Canon 50/1.4, Canon 85/1.8, Canon 70-200/2.8L, Canon 24-105L, Canon 17-40L,Tamron 28-75/2.8,580 EXII

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Renia239 Zobacz posta
    To odeślij go do Cichego bo jest napewno na gwarancji. To szkło w dystrybucji jest od kwietnia, a gwarancja ma rok.
    Przecież Cichy nie jest Gwarantem..

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów