Gwint 58mm jest jednym ze standardowych dla dekli, osłon, fitrów, etc.
Wygląda to tak (z pamieci): 49, 52, 55, 58, 62, 67, 72, 77, 82mm
Gwint 58mm jest jednym ze standardowych dla dekli, osłon, fitrów, etc.
Wygląda to tak (z pamieci): 49, 52, 55, 58, 62, 67, 72, 77, 82mm
A czy taki filtr sie sprawdzi? Bo oslona powoduje, ze miedzy filtrem a obiektywem bedzie okolo 1 cm przestrzeni. Czy to nie spowoduje jakis refleksow czy bledow? Normalnie filtr nakreca sie na obiektyw, zas tutaj bedzie troche luzu.
Aha, i jeszcze jedno. Czy filtr UV i polaryzacyjny to jest jeden i ten sam filtr?
nie sądzę aby były jakieś problemy.
w tym momencie przesadziłeś!
własnie na tym podforum jest PRZYKLEJONY! temat o filtrach:
http://canon-board.info/showthread.php?t=32938
Widzisz, pytam bo zamierzam kupic tutaj:
http://www.edbpriser.dk/Products/Lis...17&Submit.y=10
I niestety, filtry nie maja zadnych oznaczen (przynajmniej niektore). Jak sie wejdzie w info tez nic nie pisze. Jest to zrobione bardzo niechlujnie. Dlatego wole sie upewnic.
BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie
Ze stosowaniem filtrów zakładanych na tuleje adapterów do różnych aparatatów jest pewien problem. Rzecz nie w tym, aby dopasować średnicę, bo one są przeważnie zestandaryzowane, ale w tym, że tuleja jest sztywna, a wewnatrz niej "jeździ" obiektyw, w związku z czym zmienia się odległość przedniej soczewki od filtra. Im jest ona większa, tym więcej refleksów świetlnych z wnętrza tulei wyłapuje soczewka. Mam Canona A-610 i nieoryginalną tuleje, która fabrycznie była srebrna wewnątrz. W połączeniu z chromowanymi pierścieniami czołowymi członów obiektywu dawało to koszmarne efekty, gdy w kadrze było jakieś żródło światła. Odbijało się od pierścieni obiektywu i tworzyło refleksy na powierzchni filtra. Wyczerniłem tuleję, ale pierścienie dalej są chromowane, musiałbym je chyba zamalować czarną, matową farbąS5IS ma wykończenie obiektywu na czarno, ale z białymi napisami- ich odbicie na filtrze może dawać nieporządane efekty, zwłaszcza przy szerokim kącie.
W sumie zrezygnowalem juz z tego filtra. Raz ze odstraszyla mnie cena a dwa, ze w fotografii cyfrowej mniej sie odczuwa brak takiego filtra niz w analogach. W koncu od czegos sa te Photoshopy i Lightroomy :P .