Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 15 z 15

Wątek: [Arashi] Moja przygoda z fotografią

Coś już napisał Awatar s..

Domyślnie

ze wszystkich pokazanych zdjec, dopiero kot nr. 1 wg. mnie wogole zasluguje na uwage. Reszta sprawia wrazenie jakbys uczyla sie obslugiwac aparat, albo poszukiwala jakiego kowiek tematu. Calkowicie brak go na zdjeciach - czyli dom, kwiatek itp. jaki jest kazdy widzi - pokaz to jakos inaczej, na swoj sposob, a nie przez zwykle pstrykniecie i dodanie ramki. Pamietajmy o tym, ze zdjecie rodzi sie w glowie, i to nie wazne czy zdjecie reporterskie, czy wystylizowane - jesli brak pomyslu, to wychodza zdjecia jakie widac. Zarowno dom, jak i kwiatek mozna pokazac ciekawiej, czy to przez szersze, czy wezsze kadrowanie, czy to przez zmiana punktu odniesienia - mozliwosci jest wiele, a ja osobiscie chcialbym zobaczyc wiecej takich zdjec jak kot nr.1. Kwesje techniczne na razie pomine.
    2 puszki, pare sloikow i obgryzione jablko do pracy
    moje wypociny, moje studio - "trzy sześć studio", fotograf na ślub - wrocław

Dopiero zaczyna Awatar Arashi
    Miasto
    Röttenbach

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Z dwóch ostatnich wybierz jedno bo prawie identyczne ujęcia. Zdecydowanie radzę zostawić pierwsze a wyrzucić drugie już na etapie selekcji zdjęć (ciachnięty kawałek ucha).
    W sumie specjalnie wstawiłam dwa identyczne bo obydwa wydawały mi się że mają to "coś" - na jednym jest całe ucho - ale znów drugie ma bardziej wyraźne odbicie w szybie i jednolite tło za odbiciem więc się wahałam.

Dzięki za wskazówki
    EOS 550D + 18-135IS signature sponsored by Slider

Jeśli skupisz się na tym co złe, zabraknie miejsca na to co dobre ...

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Arashi Zobacz posta
    W sumie specjalnie wstawiłam dwa identyczne bo obydwa wydawały mi się że mają to "coś" - na jednym jest całe ucho - ale znów drugie ma bardziej wyraźne odbicie w szybie i jednolite tło za odbiciem więc się wahałam.
    Podam Ci jak ja robię - gdy mam dwa zdjęcia gdzie na jednym i na drugim jest coś na czym mi zależy to zazwyczaj wybieram mniejsze zło albo robię trzecie zdjęcie, zawierające wszystko, co ważne a mające najmniej błędów.
    W tym przypadku mniejszym złem jest nie okaleczenie kota kosztem (dla mnie niezauważalnej) różnicy w wyrazistości odbicia.

Dopiero zaczyna Awatar Arashi
    Miasto
    Röttenbach

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Podam Ci jak ja robię - gdy mam dwa zdjęcia gdzie na jednym i na drugim jest coś na czym mi zależy to zazwyczaj wybieram mniejsze zło albo robię trzecie zdjęcie, zawierające wszystko, co ważne a mające najmniej błędów.
    W tym przypadku mniejszym złem jest nie okaleczenie kota kosztem (dla mnie niezauważalnej) różnicy w wyrazistości odbicia.
    Bardzo dziękuję za rady, co do zdjęć z odbiciem w oknie to moje pierwsze kroki z 450D /oraz pierwszą lustrzanka/ nie "widzę" jeszcze jakie zalety i wady ma zdjęcie na podglądzie, wiem co chcę sfotografować, i jak, ale także nie do końca widzę mankamenty - dlatego wiem że wiele pracy mnie jeszcze czeka by poznać : aparat, jego możliwości oraz swoje także, dlatego bardzo dziękuję jeszcze raz, każda wskazówka wypowiedziana w kulturalny sposób i na prawdę wnosząca coś do dalszej nauki jest na wagę złota dla takiego laika jak Ja.

Pozdrawiam
    Justyna
    EOS 550D + 18-135IS signature sponsored by Slider

Jeśli skupisz się na tym co złe, zabraknie miejsca na to co dobre ...

Początki nałogu Awatar ewa_olsztyn
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Podobają mi się Twoje próby! Biały kotek z odbiciem w szybie to wspaniały temat, ale wymagający - jak każda praca z odbiciami - szczególnego skupienia. Kąt padania równa się kątowi odbicia i jak wyjdzie nierówno - każde oko to wyłapie. Mi to prawie nigdy nie wychodzi od razu i muszę potem prostować w PS. Ale nad tym, żeby niczego nie obciąć to musisz zapanować w momencie robienia zdjęcia, bo takiego błędu nijak się nie da uratować.
    A w ogóle - czuć z Twoich zdjęć talent i myślę, że on się niezadługo ujawni i wytnie hołubca!

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów