Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 46

Wątek: 350d + grip a ergonomia

Mieszany widok

Robrym
    Guest

Domyślnie 350d + grip a ergonomia

Czy ktoś z Was używa 350d z gripem?
    Jak wiadomo powszechnie ergonomia tego aparatu pozostawia nieco do życzenia głownie z powodu jego małych rozmiarów. Stąd moje pytanie: czy grip znacząco poprawia pracę z tym aparatem, czy też jest to wydatek nie wart jego ceny?

Pozdrawiam serdecznie

Coś już napisał Awatar tomi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Mi rozmiary/ergonomia 350D co prawda nie przeszkadzają, ale jak w sklepie złapałem 350D z podpiętym gripem, to muszę powiedzieć, że było duuużo przyjemniej. Nie mniej jak dla mnie to wydatek > 500PLN jest zbyt duży, a po drugie dla mnie zaletą są właśnie małe rozmiary aparatu, mały do niego plecaczek itp. Ale to dla mnie. Ty musisz sam ocenić. I to po wzięciu do łapy 350 z gripem, a nie po czyjeś opinii ;-)

Pełne uzależnienie Awatar sal
    Miasto
    Gdzieś w lesie

Domyślnie

To ja dołożę swoje 3 grosze - nie wyobrażam sobie 350D bez gripa No ale ja mam duże ręce i 350D to jest dla mnie maleństwo ogólnie...
    Czasu nie mam, ale mam kompakt...

H22
    Guest

Domyślnie

No niestety... ja po wzięciu do reki też stwierdziłem, że ten model mi nie grozi
    Jest zdecydowanie za mały na moje "łapy" i nie mam jak zawinąć palców, a zwyrodnienia stawów nie zamierzam się nabawić.
    Podobno można się przyzwyczaić, ale po 10D, 300D ten XT wydaję się małą kompaktową zabawką dla kobiecych ronczek

pozdrawiam

Domyślnie

dla mnie grip to również konieczność.Miałem w łapie, ale póki co pracuje nad zwyrodnieniem małego palca. W sumie robi za podpórke, ale to bolesne doznanie przy dłuższym foceniu.
    Podzielam zdanie, że to indywidualna sprawa i po prostu trzeba "przymierzyc".
    skromny dorobek...www.pbase.com/alv32

Bywalec Awatar LemonR
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Mam ten sam problem aparat jest dla mnie za mały, po dłuższej zabawie boli łapka. Czaje się na gripa bo to chyba jest jednak niezbędne ale uważam że ~500zł za puszkę na baterie z paroma przyciskami to cios poniżej pasa ze strony Canona. Pozdrawiam

Dopiero zaczyna Awatar maverick

Domyślnie

Racja, że 5k to sporo, ale trzeba sobie uprzytomnić jedną rzecz, że gripa używają ci (tak przynajmniej było do tej pory?), którzy muszą focić bardzo długo bez zmiany (bądź ładowania) akumulatorów. Dotyczy to więc osób fotografujących zawodowo, a ich pewnie stać na ten wydatek. Gdybyś napisał, że zastanawiasz się nad gripem, bo potrzebujesz elektrowni atomowej do aparatu, to by nie było problemu, bo takie jest zastosowanie gripa, a że przy okazji jest jeszcze za co złapać, to już taki konieczny dodatek. Natomiast Ty potrzebujesz głównie tego "dodatku", a jeśli tak, to nasuwa się pytanie, czy nie należało przy zakupie zwrócić uwagi na to, że gabaryty aparatu mogą przyczynić się do dyskomfortu pracy?
    Nie ma innej rady jak ta, której już tutaj udzielano, czyli pójść do sklepu, pomacać aparat z gripem i zastanowić się, czy warto wydać kase.
    EOS 5D MIII, MI | 17-40/4L + 24-70/2.8L + 70-200/4L | 600EX-RT + 550EX

H22
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maverick
    ...gripa używają ci (tak przynajmniej było do tej pory?), którzy muszą focić bardzo długo bez zmiany (bądź ładowania) akumulatorów.
    .
    Hmm grip jak sama nazwa wskazuje spełnia dwojaką funkcję: ułatwia trzymanie, ułatwia kadrowanie i pozwala na wykonywanie fotografi w układzie pionowym bez specjalnej gimnastyki, no i do tego jest battery packiem

Cytat Zamieszczone przez maverick
    Dotyczy to więc osób fotografujących zawodowo, a ich pewnie stać na ten wydatek. Gdybyś napisał, że zastanawiasz się nad gripem, bo potrzebujesz elektrowni atomowej do aparatu, to by nie było problemu, bo takie jest zastosowanie gripa, a że przy okazji jest jeszcze za co złapać, to już taki konieczny dodatek.
    Tu się nie zgodzę. Grip nie jest jakimś kosmicznym wydatkiem (zwłaszcza do Rebela i XT), dlatego sam korzystam z gripa, a zawodowo nie fotografuję (jeszcze . Natomiast dla mnie i pewnie nie tylko, oprócz niewątpliwej zalety jaką jest pojemnik na 2 baterie, to możliwość zmiany ustawień (przysłona, korekcja ekspozycji, blokada parametrów, wybór punktu AF, spust migawki) są nieocenionymi funkcjami jeśli chcę wykonać fotografię w pionowym kadrze.
    I w żadnym wypadku nie nazwałbym gripa "dodatkiem" bo ja sobie bez niego nie wyobrażam aparatu

pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar Pszczola
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez H22
    Hmm grip jak sama nazwa wskazuje spełnia dwojaką funkcję: ułatwia trzymanie, ułatwia kadrowanie i pozwala na wykonywanie fotografi w układzie pionowym bez specjalnej gimnastyki, no i do tego jest battery packiem
    Dla scislosci - mowa tu jesnie nie o gripie ale de facto o BP (battery packu) z funkcja gripa ;-)
    EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000

Pełne uzależnienie Awatar sal
    Miasto
    Gdzieś w lesie

Domyślnie

Ja już przy zakupie 300D wiedziałem, że grip to konieczność. 350-ki naprawdę nie wyobrażam sobie bez gripa. Toć jak wziąłem ją w rękę, to nie wiedziałem jak toto trzymać.
    Czasu nie mam, ale mam kompakt...

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów