055 NAT + glowica "slimakowa" 410Zamieszczone przez storm
055 NAT + glowica "slimakowa" 410Zamieszczone przez storm
Zdjęcia makro z Heliosa + pierścienie są na Mojej stronie w dziale Makro
40d + m42 58-500 + EF 18-75
"osiagnales szczyt w lizaniu viteaza" - by dan7770
snow jakiego przedziału wartości przesłony ustawiasz na Heliosie? Ja na industarze z pierścieniami mogę maks. ustawić 5,6 - dalej to już ciemno jest i trudno wyostrzyć. Z kolei na tak małe wartości przesłony dają małą GO. U ciebie nie jest źle stąd moje pytanie
PozdrawiamQ!
Jak dobre światło że czasy przy ISO 800, albo ISO 400 wychodzą rzędu 1/100 albo 1/200 to ustawiam na maksa (f/22) przy założonych 3 pierścieniach. Jeżeli ze światłem gorzej to odpuszczam z przesłony na f/16 albo nawet czasem mniej podchodząc bardziej równolegle do obiektu żeby cały był ostry. Czesto robie w ISO 1600 a potem odszumiam.
Pytanie do osob z mieszkami.
Jak zrobic by popychac przeslony byl caly czas wcisniety?
Chodzi o to ze caly czas mam przeslone 2 bo ten wystajacy dzyndzel od przeslony nie jest wcisniety, bo taka jest konstrukcja mieszka..
Mozna dokupic jakis pierscien czy cus co zablokuje go?
Jak się robi z ręki (jak ja to czynie) to ta zasada raczej nie ma zastosowania, ale ogólnie rzecz biorąc to tak :wink:Zamieszczone przez adamek
Ja ostrze na przymkniętym 8)
Nie mam blokady przysłony, zaś ostrzenie na pełnej dziurze a potem dopiero jej przymknięcie często powoduje utratę ostrości - GO jest na tyle płytke że małe zachwianie (foto z ręki najczęściej) zmienia ostrość na obiekcie. Trochę się zniechęciłem w/w powodów do makra na M42 i rozważam akup piercieni do eosa+EF 50/1.8 którego już mam...