moze ktos polecic cos niedrogiego do rozpoczecia przygody z macro? gdzies widzialem fotki cosina 100mm i calkiem ladnie wyszly ale na allegro nie widze tego szkla wiec nie wiem ile kosztuje a moze cos innego?
moze ktos polecic cos niedrogiego do rozpoczecia przygody z macro? gdzies widzialem fotki cosina 100mm i calkiem ladnie wyszly ale na allegro nie widze tego szkla wiec nie wiem ile kosztuje a moze cos innego?
350D kit
Ja polecam Heliosa 58/2 + pierścienie, a Tomek pewnie poleci Sonnara 135/2.8 + mieszek :-)
Pozatym dużo było na forum o tym. Polecam wyszukiwarke forum'ową.
40d + m42 58-500 + EF 18-75
"osiagnales szczyt w lizaniu viteaza" - by dan7770
Jeśli nie boisz się precyzyjnego majsterkowania to polecam złożyć zestaw przenoszący pełną automatykę. Ja wykorztstałem obiektyw Tamron AF 28-80 f/3,5-5,6 (kupiony za 150zł - nówka) do tego pierścień pośredni 15mm (do pozyskania styków i bagnetu) i mieszek Canon FD (~250zł). Trochę roboty i zestaw działa perfekcyjnie (łącznie ~400zł). Uzyskałem skalę odwzorowania 7,5:1. Praktycznie wykorzystuję przedział 2:1 do 5:1. W zakresie skali odwzorowania 1:2 do 2:1 do mieszka przypinam obiektyw o ogniskowej 180mm.
Koszt nie jest zbyt duży, a efekty zadawalające. A najważniejsze to działająca automatyka przysłony. Kiedyś pracowałem na M42. Ale to technologia przestarzała i odrobine kuriozalna w zestawieniu z 300D lub 350D.
kocis, czy moglbys podeslac jakies sample?
350D kit
dobra, jak tylko zmontuję oświetlenie. Mam chwilowy problem z lampą błyskową. Koło środy będą przykłady.Zamieszczone przez MaciejM
Właściwie to mogę teaz, ale z kiepskim światłem.
Ostatnio edytowane przez kocis ; 19-06-2005 o 11:43
Tak, jak Snow powiedział:
http://labfiz.uwb.edu.pl/~tomaszg/fo...kro/index.html
otoz to. Sonnar wymiata.Zamieszczone przez Tomasz Golinski
sonnarzystom polecam taki link: http://www.rickdenney.com/bokeh_test.htm![]()
Hmm no i pluje sobie w brode, bylem zakupic mieszek na gieldzie foto, i widzialem tam sonnara 135 / f3,5, zastanawialem sie ale nie kupilem bo stwierdzilem ze narazie potestuje mieszek z heliosem 58 / 2.
Tak czy siak majac taki zestaw dopiero zobaczylem co znaczy miec stabilny statyw..
Hehe moj velbon nadaje sie ale tylko na turystyczne wyjazdy
Ustawianie ostrosci powodowalo przechylenie lekkie plastikowych czesci statywu i jak ustawilem ostrosc i puscilem lapa obiektyw to calosc wracala do innej pozycji gdzie ostrosci nie bylo
Korzystajac wiec z tego watku itp. Jakich statywow uzywacie do makro?