Pokaż wyniki od 1 do 3 z 3

Wątek: miniatury, tiff'y, warstwy i photoshop [?]

Mieszany widok

Bywalec Awatar spoon
    Miasto
    Wroclove

Domyślnie miniatury, tiff'y, warstwy i photoshop [?]

Witam,

mam dziwny problem ze zdjeciami, ktore chce jutro oddac do wydrukowania. mam je obrobione, a wczoraj je wyostrzalem - akcja Janusza - wyostrzanie jest na warstwach. po zakonczeniu edycji polaczylem warstwy i zapisalem do tiff'a.

i teraz problem: na miniaturach w 'windzie' pokazuje mi jakies transparentne podglady, w FastStone czarny ekran a w Photoshopie i w Irfanie wszystko wyglada raczej ok.

dziwi mnie ez troche rozmiar dwoch tiffow - ok 80mb.

myslalem, ze moze to wszystko przez to, ze nie splaszczylem warstw ale na nic takiego nie wyglada.

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez spoon Zobacz posta
    ...zapisalem do tiff'a.....

To jest cała odpowiedz. Zapisałeś do tiff bez zgodności wstecz najprawdopodobniej. Musisz otworzyć w PS i zapisać jeszcze raz (W Preferences-->File Handling jest opcja Maximize compatibility).

Aha, i jeszcze przy zapisie sprwdz czy masz włączonę opcję "zapisz warstwy" To jest możliwa druga przyczyna błędu.

Po co zapisujesz do tiffa do wydruku. Jpeg całkowicie wystarczy. Nikt nie będzie w stanie dostrzec różnicy wydruku z pliku zapisanego w jpeg z jakością 10 lub więcej od zapisanego w tiff.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Bywalec Awatar spoon
    Miasto
    Wroclove

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    To jest cała odpowiedz. Zapisałeś do tiff bez zgodności wstecz najprawdopodobniej. Musisz otworzyć w PS i zapisać jeszcze raz (W Preferences-->File Handling jest opcja Maximize compatibility).
    przy maximize com... mam "always on"

Aha, i jeszcze przy zapisie sprwdz czy masz włączonę opcję "zapisz warstwy" To jest możliwa druga przyczyna błędu.
    nie widze takiej opcji przy zapisie save as, przy zapisywaniu tiffa. chyba, ze masz na mysli alpha channels, bo wlasnie odznaczenie takiej opcji pomoglo. co ciekawe plik wynikowy zmniejszyl sie do takiego samego, jak ten, ktory uzyskalem z Lightroom'a.

Po co zapisujesz do tiffa do wydruku. Jpeg całkowicie wystarczy. Nikt nie będzie w stanie dostrzec różnicy wydruku z pliku zapisanego w jpeg z jakością 10 lub więcej od zapisanego w tiff.
    tego akurat nie wiedzialem ale wydruk bedzie w formacie 20x30 wiec chcialem miec pewnosc, ze wszystko bedzie idealnie

Dziekuje za poswiecony przez Ciebie czas Janusz, jak zwykle, moglem sie dowiedziec czegos nowego

Uprawnienia umieszczania postów