Strona 2 z 29 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 284

Wątek: [Loome] Portrety, rowniez PS

Pełne uzależnienie Awatar Loome
    Miasto
    Poznan

Domyślnie

hehe, no tamron 70-300 z lapy, przy ogniskowej 300 nie jest szczytem ostrosci:P ale masz racje - duzo lepiej czuje sie w portretach. jednak nie spodziewalem się tak dobrych opinii.. dzieki !

Miasto
    Poznan

Domyślnie

11. Missing childhood

Pełne uzależnienie Awatar pank
    Miasto
    wawa

Domyślnie

Ładne. Napiszesz coś więcej o obróbce?

Miasto
    Poznan

Domyślnie

Jasne
    Moze wrzuce najpierw wyjsciowe - jak to wygladalo po wywolaniu rawa (tylko wyostrzenie):
    12.

Nie pamietam dokladnie wszystkich zmian , wiec efekt koncowy moze się nieco roznic, ale..
    Ociepliłem zdjęcie, i parametr Tint nieco w kierunku koloru fioletowego. Ekspozycji, revocery, fill light nie zmienialem, nieco zwiększylem parametr blacks. Uzylem (przeklinany u miclesa) clarity dosc mocno i rownie mocno desaturacja.

Teraz to co odpowiada za kolorki
    Panel Camera Calibration: Shadows Tint +8, Red Primary mooocno w prawo, green primary leciutko w prawo i saturacja zielenii na ok 1/4, desaturacja niebieskiego.
    Potem lekka zabawa kontrastem, dodanie winietki..

Mozliwe ze podobny efekt moznaby uzyskac w mniejszej ilosci krokow i ze (jezeli dotrze tu) Janusz, czy inna osoba obeznana z LR, czy innym wywolywaczem rawow mnie tu wysmieje ale z efektu jestem zadowolony

Jesli juz jestesmy w temacie obróbki:

13.

Foto strzeliła moja Agata, którą mozna zobaczyc na poprzednich zdjeciach, ja je tylko obrobiłem Zrobione tamronem ze stopki
    Ostatnio edytowane przez Loome ; 15-10-2008 o 11:48

Uzależniony Awatar miklo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Loome Zobacz posta
    Uzylem (przeklinany u miclesa) clarity dosc mocno i rownie mocno desaturacja.
    Bo to narzędzie jest dla ludzi, tylko trzeba umieć z niego korzystać. A szczególnie przydatne jest przy BW :-) A kolorków sporo zdjąłeś.

Wcześniejsze portrety nie przemawiają do mnie. Za twarde, za ciemne. Lubię kobiety ciepłe i miękkie ;-)

Miasto
    Poznan

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez miklo Zobacz posta
    A kolorków sporo zdjąłeś.
    całkowicie swiadomie

Wcześniejsze portrety nie przemawiają do mnie. Za twarde, za ciemne. Lubię kobiety ciepłe i miękkie ;-)
    jesli chodzi o ciemnosc - to jest chyba kwestia kalibracji;/ dzis wszedlem z uczelni na swoj wątek i przeraziłem się jakie czasem cienie są na moich zdjeciach. na moim domowym lapku wyglada ok.. będę musiał cos z tym zrobic.

natomiast temat twardosci zainteresował mnie.. w pierwszej sesji tez jest twardo? chyba nie do końca rozumiem, chyba ze chodzi Ci o to ze jest za ostro/za czysto/za malo naturalnie? mógłbyś rozwinąć ? tez mi czegos tu jeszcze brakuje.. moze wlasnie tego

Uzależniony Awatar miklo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

No wiem, że świadomie kolory zdjąłeś. I clarity pasowała jak trzeba :-)

A teraz, co mi nie pasiło. Fota nr 2 - za duży kontrast i trudna do opisania twardość - wygląda na za duży kontrast lokalny. Albo clarity pojechałeś, albo USM przesadziłeś na większym promieniu. Jak dla mnie oczywiście. Zwróć uwagę na bokeh - podostrzony jakby jest. Niepotrzebnie.

Potem tą twardość widać od 5 do 8. Na 9 akurat pasuje. Wyciągasz zbyt duże kontrasty na twarzy, przez co na 5-ce na przykład Dziewczyna wygląda jak 3 minuty przed śmiercią po dziabnięciu wampira. Specjalnie przerysowałem w opisie - bez urazy - chodzi o to, że nie ma miękkości na tych fotach. A przy portretach niekoniecznie korzystne jest ciągnięcie kontrastów na twarzy aż tak bardzo :-)

Pełne uzależnienie Awatar pank
    Miasto
    wawa

Domyślnie

Wszystko fajnie-pięknie, ale nie napisałeś z jakiego programu korzystasz.

Miasto
    Poznan

Domyślnie

pank: myslalem ze to bedzie jasne po tym co opisalem - wywolywacz rawów, LR

miklo: na poczatku dziekuje za cenne opinie
    Co do foty nr 2, chyba ją po prostu przeostrzylem. Ale to byl okres, kiedy próbowałem robić takie perfekt ostre zdjecia, jak z gazet.. tylko, ze nie pasowalo to do samej idei tej sesyjki
    Jesli chodzi o kontrast - tez masz racje. Co prawda samego kontrastru nie uzywam praktycznie przy wywolywaniu rawow, ale bawilem sie kolorami, bo te, ktore wyszly z puszki były strasznie wyplowiale.. jak widac trzeba było się zastosowac do rady, ktora tu wyczytalem ostatnio na forum - jak jestes poczatkujacy, to po obrobce zdjecia zmniejsz parametry o te 30%

Jesli chodzi o brak miekkosci na fotach 5-8. Tu akurat miały być chłodne, surowe. Ogolnie to miala wygladac bardziej jak wampir, niz jak ktos po dziąbnięciu wampira niemniej widze ze skojarzenie kolo tego lata Fakt, ta cera jest zbyt szara na foto 5 i szczerze nie mam pojecia, w ktorym momencie tak to popsulem. Jesli chodzi o 9, wyglada mi to moje foto troche zbyt plastikowo na plaszczu
    Hmm a Ty jak obrabiasz rawy- wywolujesz oddzielnie dla twarzy i oddzielnie dla reszty? Z jednej strony moglbym wtedy uzyskac dobra twarz i dobra reszte, z drugiej strony moglaby wygladac jak wklejona.. sam nie wiem..

Uzależniony Awatar miklo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Mną się nie sugeruj - bom amator dzieciopstykacz. Nie korzystam z ACR / LR. Wołam w C1 v4. Jedno wołanie. Potem tylko w PS lekka winieta i wsio (ew. lekko shadows i levelsy). Żadnych podwójnych wołań itp itd. Zajrzyj do mojego bloga - tak wychodzi z jednego RAWa bez grzebania. Bez rewelacji, ale miękko na facjacie jest ;-) W starszych postach robiłem nieco inaczej - wg mnie gorzej.

Strona 2 z 29 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów