Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 34

Wątek: Canon IXUS 860 czy IXUS 870 ?

Dopiero zaczyna

Domyślnie Canon IXUS 860 czy IXUS 870 ?

Chcialbym zakupic zonce aparat cyfrowy i zastanawiam sie czy kupic Canon'a IXUS 860 czy dolozyc kilka zlotych (ok 100zl) i kupic nowszy model IXUS 870? Jak radzicie? Nie mialem w rekach zadnego z nich. Natomiast widzialem i bawilem sie IXUS'em 850.
    [ CANON EOS 400D ] [ C 17-55 3.5-5.6 ]

vim
    Guest

Domyślnie

Witam
    Niedawno kupiłem IXUSA 860 IS i jestem z niego zadowolony, a właściwie to
    bardziej zadowolona jest żona - idealnie pasuje do torebki
    A tak na poważnie to 860 :
    + małe gabaryty
    + duży wyświetlacz LCD
    + ładne kolory na AWB
    + przyzwoite filmy 640/480 30kl/s
    + dobrze współpracuje z TV

- iso powyżej 400 - nieciekawie wygląda
    - mało ustawień manualnych ( ale myślę, że dla Żony auto wystarczy )
    - trochę mały zoom x3,8 - ale za to jest szeroki kąt
    - brakuje kółka z wyborem ustawień tematycznych scen ( dostępne z menu )

Nie wiem o ile będzie lepszy 870 IS jeśli różnica cenowa wynosi 100PLN
    to bierz 870. Ja za 860 dałem 780PLN.
    pozdr. Michał

Początki nałogu Awatar czajna
    Miasto
    Rybnik

Domyślnie

Dołączę się do pytania Moja luba chce mały aparacik torebkowy i już na pewno miał to być ixus 860 a teraz wyszedł ten 870, który w zasadzie ma większą (czyli pewnie bardziej szumiącą) matrycę... Testów tego nowego na razie w sieci nie widziałem ale może już ktoś się spotkał lub posiada nowy model i może coś napisać o nim to byłym wdzięczny za pomoc...
    30D+BG-E2; T12-24/4; T28-75/2,8; C70-200/4L; C430EX II; GP324C + M488RC2; Computrekker AW i kilka GB na kartach

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Hmm... tak sobie przegladam kolejne modele i Ixus 970 oraz 980 rowniez calkiem niezle sie prezentuja.

A wiec co doradzacie? Ktorys z modeli IXUS 860, 870 czy moze 970, 980?
    Przy dwoch pierwszych kusi szeroki kat... a z kolei przy dwoch nowszych format zapisu video (model 870, 980) - zonka czesto lubila dziecku filmiki krotkie krecic

Ja jak narazie nastawilem sie na IXUS 870...

-----------------

http://www.pc-media.pl

APARAT CANON Digital IXUS 860 IS SREBRNY - cena: 725,29 zl
    APARAT CANON Digital IXUS 870 IS SREBRNY - cena: 793,22 zl

http://www.geoinf.pl/

APARAT CANON Digital IXUS 860 IS SREBRNY - cena: 727,50 zl
    APARAT CANON Digital IXUS 870 IS SREBRNY - cena: 796,10 zl

Nigdy nic nie kupowalem za posrednictwem tych sklepow. Jak widac roznica cenowa pomiedzy modelami niewielka.
    Ostatnio edytowane przez Enjoy ; 15-10-2008 o 23:34 Powód: Automerged Doublepost

Dopiero zaczyna

Domyślnie

OK. Decyzja podjeta
    Dzis zamowilem Canon IXUS 870 IS w sklepie http://www.geoinf.pl/.

vim
    Guest

Domyślnie

Jak już będiesz miał to napisz jak się sprawuje ( aparat oczywiście )

bartolnia
    Guest

Domyślnie

Witam!
    Może to Ci trochę pomoże
    http://www.optyczne.pl/porownaj.php?...0=531&add1=778
    Nowy model 870 ma inny procesor obrazu, większą matryce, inny wygląd od strony ekranu, nieznacznie większy zoom i wymiary. Może są jeszcze inne różnice, ale ja osobiście wybrałem ixus 860 ponieważ ma funkcję "time laps" pozwalającą rejestrować zmieniające się sceny, takie jak kwitnięcie kwiatów, czy zgiełk miejskiej ulicy, a następnie odtwarzać je w przyspieszeniu w postaci płynnych klipów wideo. Często z tego korzystam Może nowy model tez to ma, ale na stronie Canona nie doczytałem się tego. Z wyglądu bardziej podoba mi się 870, ale z tego powodu nie będę zmieniał aparatu
    Pozdrawiam.

Drakedh
    Guest

Domyślnie

870 niestety nie ma time lapse, ale jest za to kilka ulepszen wartych wspomnienia
    - matryca - z 8mp do 10mp, przy czym rozmiar fizyczny tez ulegl malemu powiekszeniu
    - digic4 - nowy procesor obrazu naprawde robi roznice, szczegolnie jezeli ktos bedzie korzystal czasem z iso 800-1600, na ktorych zmiany sa dosc spore
    - optyka - pomine ze obiektyw jest odrobine dluzszy, bo to chyba nie az tak wazne... wazniejsze, ze pozbyto sie tych rozmytych rogow obecnych w 860, zdjecia z 870 maja duzo ostrzejsze narozniki, poza tym 870 lepiej radzi sobie z aberracja chromatyczna, i to bardzo dobrze zwarzajac na jego szeroki kat

Poza tym sa tez zmiany typowo kosmetyczne - odrobinke mniejsze wymiary (w tym 2-3mm mniejsza grubosc, dla mnie bardzo wazne w kieszonkowcu), powolny ipodowy kontroler na tylnej sciance zamienili na obracajace sie kolo podobne do tych z dslr - tez na plus...

Moim zdaniem zmiany zdecydowanie warte doplacenia tych 100zl... sam mam taki zamiar

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Drakedh jak zakupisz to podziel się opiniami, planuje kupić po nowym roku aparat dziewczynie i będzie to coś z serii ixus zapewne 860 lub 870, jeszcze ewentualnie 960, o ile testy 860 i 960 można znaleźć na zagranicznych stronach o tyle o 870 niewiele informacji od użytkowników tego modelu.

Pełne uzależnienie Awatar Merauder
    Miasto
    Myslovitz

Domyślnie

Ja obecnie jestem na zakupie 860 i nawet nie patrze na wyzsze modele. Szeroki kat plus ekran 3 cale. Nie potrafie zrozumiec kroku Canona z tym pomniejszeniem i to wyraznym ekranu. Nie mowie juz o fakcie przelaldowania pixelami wyzszych modeli.

ponadto twierdze, ze fizyczne zwiekszenie matrycy to troche mydlenie oczu, bowiem proporcjonalnosc w stosunku zwiekszanych pixeli jest nie adekwatna.

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów