Chcialbym zakupic zonce aparat cyfrowy i zastanawiam sie czy kupic Canon'a IXUS 860 czy dolozyc kilka zlotych (ok 100zl) i kupic nowszy model IXUS 870? Jak radzicie? Nie mialem w rekach zadnego z nich. Natomiast widzialem i bawilem sie IXUS'em 850.
Chcialbym zakupic zonce aparat cyfrowy i zastanawiam sie czy kupic Canon'a IXUS 860 czy dolozyc kilka zlotych (ok 100zl) i kupic nowszy model IXUS 870? Jak radzicie? Nie mialem w rekach zadnego z nich. Natomiast widzialem i bawilem sie IXUS'em 850.
[ CANON EOS 400D ] [ C 17-55 3.5-5.6 ]
Witam
Niedawno kupiłem IXUSA 860 IS i jestem z niego zadowolony, a właściwie to
bardziej zadowolona jest żona - idealnie pasuje do torebki
A tak na poważnie to 860 :
+ małe gabaryty
+ duży wyświetlacz LCD
+ ładne kolory na AWB
+ przyzwoite filmy 640/480 30kl/s
+ dobrze współpracuje z TV
- iso powyżej 400 - nieciekawie wygląda
- mało ustawień manualnych ( ale myślę, że dla Żony auto wystarczy )
- trochę mały zoom x3,8 - ale za to jest szeroki kąt
- brakuje kółka z wyborem ustawień tematycznych scen ( dostępne z menu )
Nie wiem o ile będzie lepszy 870 IS jeśli różnica cenowa wynosi 100PLN
to bierz 870. Ja za 860 dałem 780PLN.
pozdr. Michał
Dołączę się do pytania Moja luba chce mały aparacik torebkowy i już na pewno miał to być ixus 860 a teraz wyszedł ten 870, który w zasadzie ma większą (czyli pewnie bardziej szumiącą) matrycę... Testów tego nowego na razie w sieci nie widziałem ale może już ktoś się spotkał lub posiada nowy model i może coś napisać o nim to byłym wdzięczny za pomoc...![]()
30D+BG-E2; T12-24/4; T28-75/2,8; C70-200/4L; C430EX II; GP324C + M488RC2; Computrekker AW i kilka GB na kartach
Hmm... tak sobie przegladam kolejne modele i Ixus 970 oraz 980 rowniez calkiem niezle sie prezentuja.
A wiec co doradzacie? Ktorys z modeli IXUS 860, 870 czy moze 970, 980?
Przy dwoch pierwszych kusi szeroki kat... a z kolei przy dwoch nowszych format zapisu video (model 870, 980) - zonka czesto lubila dziecku filmiki krotkie krecic
Ja jak narazie nastawilem sie na IXUS 870...
-----------------
http://www.pc-media.pl
APARAT CANON Digital IXUS 860 IS SREBRNY - cena: 725,29 zl
APARAT CANON Digital IXUS 870 IS SREBRNY - cena: 793,22 zl
http://www.geoinf.pl/
APARAT CANON Digital IXUS 860 IS SREBRNY - cena: 727,50 zl
APARAT CANON Digital IXUS 870 IS SREBRNY - cena: 796,10 zl
Nigdy nic nie kupowalem za posrednictwem tych sklepow. Jak widac roznica cenowa pomiedzy modelami niewielka.
Ostatnio edytowane przez Enjoy ; 15-10-2008 o 23:34 Powód: Automerged Doublepost
OK. Decyzja podjeta
Dzis zamowilem Canon IXUS 870 IS w sklepie http://www.geoinf.pl/.
Jak już będiesz miał to napisz jak się sprawuje ( aparat oczywiście )![]()
Witam!
Może to Ci trochę pomoże
http://www.optyczne.pl/porownaj.php?...0=531&add1=778
Nowy model 870 ma inny procesor obrazu, większą matryce, inny wygląd od strony ekranu, nieznacznie większy zoom i wymiary. Może są jeszcze inne różnice, ale ja osobiście wybrałem ixus 860 ponieważ ma funkcję "time laps" pozwalającą rejestrować zmieniające się sceny, takie jak kwitnięcie kwiatów, czy zgiełk miejskiej ulicy, a następnie odtwarzać je w przyspieszeniu w postaci płynnych klipów wideo. Często z tego korzystamMoże nowy model tez to ma, ale na stronie Canona nie doczytałem się tego. Z wyglądu bardziej podoba mi się 870, ale z tego powodu nie będę zmieniał aparatu
Pozdrawiam.
870 niestety nie ma time lapse, ale jest za to kilka ulepszen wartych wspomnienia
- matryca - z 8mp do 10mp, przy czym rozmiar fizyczny tez ulegl malemu powiekszeniu
- digic4 - nowy procesor obrazu naprawde robi roznice, szczegolnie jezeli ktos bedzie korzystal czasem z iso 800-1600, na ktorych zmiany sa dosc spore
- optyka - pomine ze obiektyw jest odrobine dluzszy, bo to chyba nie az tak wazne... wazniejsze, ze pozbyto sie tych rozmytych rogow obecnych w 860, zdjecia z 870 maja duzo ostrzejsze narozniki, poza tym 870 lepiej radzi sobie z aberracja chromatyczna, i to bardzo dobrze zwarzajac na jego szeroki kat
Poza tym sa tez zmiany typowo kosmetyczne - odrobinke mniejsze wymiary (w tym 2-3mm mniejsza grubosc, dla mnie bardzo wazne w kieszonkowcu), powolny ipodowy kontroler na tylnej sciance zamienili na obracajace sie kolo podobne do tych z dslr - tez na plus...
Moim zdaniem zmiany zdecydowanie warte doplacenia tych 100zl... sam mam taki zamiar![]()
Drakedh jak zakupisz to podziel się opiniami, planuje kupić po nowym roku aparat dziewczynie i będzie to coś z serii ixus zapewne 860 lub 870, jeszcze ewentualnie 960, o ile testy 860 i 960 można znaleźć na zagranicznych stronach o tyle o 870 niewiele informacji od użytkowników tego modelu.
Ja obecnie jestem na zakupie 860 i nawet nie patrze na wyzsze modele. Szeroki kat plus ekran 3 cale. Nie potrafie zrozumiec kroku Canona z tym pomniejszeniem i to wyraznym ekranu. Nie mowie juz o fakcie przelaldowania pixelami wyzszych modeli.
ponadto twierdze, ze fizyczne zwiekszenie matrycy to troche mydlenie oczu, bowiem proporcjonalnosc w stosunku zwiekszanych pixeli jest nie adekwatna.