Zakup Canona 450D - prośba o poradę :)

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Arashi
    Dopiero zaczyna
    • 2008
    • 16

Zakup Canona 450D - prośba o poradę :)

Potrzebuję waszej pomocy w wyborze zakupionego zestawu fotograficznego, nie chcę się naciąć, a w aparatach jestem laikiem więc pytam mądrzejszych i mam nadzieję że naprowadzicie mnie na to co warte jest kupienia.
    Do rzeczy: w chwili obecnej posiadam canona S5 IS chcę wymienić go na pierwszą w życiu lustrzankę wybór padł na Canona 450D i tutaj zaczynają się schody, wiem że w zestawie jest taniej, lecz wiem także że tanio dość często znaczy gorzej, także wyłapałam trzy aukcje allegro które mnie zainteresowały :

1. http://www.allegro.pl/item450345330_...250_mm_is.html

2. http://www.allegro.pl/item452539584_...kces_fvat.html

3. http://www.allegro.pl/item453715545_..._5obiekty.html

Bardzo proszę o radę czy nie są to żadne ściemy, a sprzęt /obiektywy/ warte są zakupu, i który z was zestaw jest na prawdę wart zainteresowania.

Pozdrawiam
    I z góry dziękuję.
    Justyna
    EOS 550D + 18-135IS signature sponsored by Slider

Jeśli skupisz się na tym co złe, zabraknie miejsca na to co dobre ...
  • Vter
    Dopiero zaczyna
    • 2008
    • 32

Na pewno unikaj ostatniego zestawu - tej amerykańskiej składanki

Po pierwsze aparat z USA (gwarancja itd.), po drugie brak szerokiego kąta. A ten konwerter szerokokątny to już jakieś kuriozum.

Komentarz

• My Nick
      Bywalec
      • 2007
      • 219

Jeśli koniecznie z tych zestawów to chyba pierwszy. Ale może lepiej body i jakis jeden lepsiejszy obiektyw, albo taki którym potestujesz co chcesz.
      EOS 400D 17-55 f2,8 IS USM 70-200 f2,8

Komentarz

• Portal
        Bywalec
        • 2008
        • 145

ja nie dawno wlasnie spzredalem tez hybryde i kupilem 450d.
        Z tych zestawow poelcam pierwszy - dosc dobre obiektywy i ze stabilizacja. Ale cos ta cena taka niska
        Uwazaj na zakupy na allegro - bo beda problemy z gwarancja , kombinuja ze sprowadzaniem itp.
        Za podobna cene kupisz w normalnych sklepach (fotojoker , e-cyfrowe, cyfrowe itp) poszukaj na ceno lub skapiec
        Canon 450D + 18-55 IS + 55-250 IS, Sandisk SDHC EXTREME III 4GB

Komentarz

• Arashi
          Dopiero zaczyna
          • 2008
          • 16

Portal & Vter bardzo dziękuję za rady

Zamieszczone przez My Nick Zobacz wpis
          Jeśli koniecznie z tych zestawów to chyba pierwszy. Ale może lepiej body i jakis jeden lepsiejszy obiektyw, albo taki którym potestujesz co chcesz.
          My Nick właściwie to z początku myślałam podobnie, że kupię body i ewentualnie jakieś lepsiejszy obiektyw - ale po lekturze internetowej doszłam do wniosku że kiedyś jeszcze może mi zabraknąć tego "kitowego" i to w najmniej pożądanym czasie, więc wolałabym go mieć w zestawie mimo wszystko aby był tak w zapasie a do niego w zestawie wziąć coś fajnego i właściwie myślę cały czas nad tym pierwszym zestawem jednak to są obiektywy canona i stabilizacja więc nie będzie niespodzianek, z tego co czytałam tamron także jest bardzo dobrym obiektywem, więc w sumie waham się między pierwszym a drugim zestawem. Co wy na to ? Jeszcze jakieś wskazówki może ?

Pozdrawiam bardzo serdecznie
          Justyna

Komentarz

• gwozdzt
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 5780

Zamieszczone przez Arashi Zobacz wpis
            w sumie waham się między pierwszym a drugim zestawem. Co wy na to ?
            pierwszy.

Jeszcze jakieś wskazówki może ?
            Wady drugiego zestawu:
            - brak stabilizacji w teleobiektywie (a właśnie tu jest najbardziej przydatna),
            - uwierz, zielona UV'ka Hoyi naprawdę nie jest Ci do niczego potrzebna,
            - ta torba niekoniecznie musi Ci się podobać (mnie się nie podoba :-)).
            Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• sylwester Samluk
              Początki nałogu
              • 2007
              • 316

Witam

Na Twoim miwjscu wybrałbym body a do niego na początek Tamron 17-50 F/2.8 lub stałeczkę 85mm F/ 1.8 do portrecików.

Pozdrawiam

Sylwek
              |5D Mark I| |50D+BG-E2N| |400D+BG-E3| |Sigma 10-20mm f/4-5,6 EX DC HSM| |Canon EF 28mm f/1.8| |Canon EF 85mm f/1.8|
              |Canon EF 70-200mm f/4 L USM| |Canon Speedlite 430 EX II|Knight TR-332 E-TTL Trigger

Komentarz

• Slider
                Pełne uzależnienie
                • 2008
                • 1052

wiem że w zestawie jest taniej, lecz wiem także że tanio dość często znaczy gorzej
                To chyba sprawdza się w trochę innych przypadkach. Tanie zestawy sa dobre, bo sa dobre i tanie:wink: Co innego przy sprzecie używanym itp..

Bardzo proszę o radę czy nie są to żadne ściemy, a sprzęt /obiektywy/ warte są zakupu, i który z was zestaw jest na prawdę wart zainteresowania.
                Jesli mielibysmy wybierać sposrod tych trzech zestawów, to najlepszym wyborem jest ten pierwszy, głównie za sprawą stabilizacji w teleobiektywie.
                Tak jak pisał Portal; uwazaj z zakupami na Allegro. I to chyba tyle:wink:

My Nick właściwie to z początku myślałam podobnie, że kupię body i ewentualnie jakieś lepsiejszy obiektyw - ale po lekturze internetowej doszłam do wniosku że kiedyś jeszcze może mi zabraknąć tego "kitowego" i to w najmniej pożądanym czasie, więc wolałabym go mieć w zestawie mimo wszystko aby był tak w zapasie :grin:
                Ale tego to już nie zrozumiałem:wink: Jesli ktoś sugeruje Ci kupno lepszego obiektywu, to zazwyczaj chodzi mu o "zamiennik" tj ten zam (lub podobny) zakres ogniskowych, ale z lepszym wykonaniem, światłem, pracą AF i lepiej korygowanymi wadami optycznymi. Np wspomniany Tamron 17-50 mm f/2.8. Jesli bys go miała w torbie razem z kitem, sądzę, że w 95% przypadków używałabyś tego pierwszego (Tamrona):wink:

Komentarz

• Arashi
                  Dopiero zaczyna
                  • 2008
                  • 16

Zamieszczone przez gwozdzt Zobacz wpis
                  pierwszy.

Wady drugiego zestawu:
                  - brak stabilizacji w teleobiektywie (a właśnie tu jest najbardziej przydatna),
                  - uwierz, zielona UV'ka Hoyi naprawdę nie jest Ci do niczego potrzebna,
                  - ta torba niekoniecznie musi Ci się podobać (mnie się nie podoba :-)).
                  Dziękuję
                  Fakt torba nie zachwyca a na allegro można już kupić sobie od 50zł bardzo sympatyczne torby - no i jeśli chodzi o aparat to zdecydowanie wolę plecak

Zamieszczone przez sylwester Samluk Zobacz wpis
                  Witam
                  Na Twoim miwjscu wybrałbym body a do niego na początek Tamron 17-50 F/2.8 lub stałeczkę 85mm F/ 1.8 do portrecików.

Pozdrawiam
                  Sylwek
                  Sam obiektyw Tamron 17-50 to koszt 1300zł, a w zestawie Canon body +18-55 IS to koszt 1800zł, więc nie wiem czy mi się opłaca, czy jest duża różnica między Tamronem 17-50, a Canonem 18-55 /tzw.kitem?/
                  Nie mam pojęcia co to jest stałeczka 85mm do portretów /przepraszam /.

Zamieszczone przez Slider Zobacz wpis
                  To chyba sprawdza się w trochę innych przypadkach. Tanie zestawy sa dobre, bo sa dobre i tanie:wink: Co innego przy sprzecie używanym itp..
                  W sumie w tej sytuacji masz zdecydowanie rację

Jesli mielibysmy wybierać sposrod tych trzech zestawów, to najlepszym wyborem jest ten pierwszy, głównie za sprawą stabilizacji w teleobiektywie.
                  Tak jak pisał Portal; uwazaj z zakupami na Allegro. I to chyba tyle:wink:
                  Ok tak też zrobię - pierwszy zestaw.
                  Co do zakupów na allegro mam wybór dlatego że zestaw ten nie jest jakąś powalającą cenowo nowością /w sklepach też się już takie pokazały/ :
                  Lekka, ergonomicznie zaprojektowana lustrzanka z matrycą CMOS 12.2 mln pikseli, umożliwiająca wykonywanie zdjęć seryjnych z szybkością 3.5 kl./s jest idealna do fotografowania szybko poruszających się obiektów. Aparat wyposażono w 3-calowy ekran LCD z funkcją Live View. Zestaw z obiektywem 18-55 IS oraz 55-250 IS daje nam pełen zakres ogniskowych przydatnych w fotografowaniu.

Ale tego to już nie zrozumiałem:wink: Jesli ktoś sugeruje Ci kupno lepszego obiektywu, to zazwyczaj chodzi mu o "zamiennik" tj ten zam (lub podobny) zakres ogniskowych, ale z lepszym wykonaniem, światłem, pracą AF i lepiej korygowanymi wadami optycznymi. Np wspomniany Tamron 17-50 mm f/2.8. Jesli bys go miała w torbie razem z kitem, sądzę, że w 95% przypadków używałabyś tego pierwszego (Tamrona):wink:
                  Oczywiście to zrozumiałam, tylko że w mojej ocenie dokupienie do samego body obiektywu często jest nie opłacalne dla takiego laika fotograficznego jak JA, jeśli kupuję już i tak wydający mi się drogi aparat, to chcę kupić dobrze, ale także i tanio, bo po co mi super wypasiony obiektyw jeśli tak naprawdę nie będę go używać ? Myślę że w tej sytuacji kitowy + jakiś tam nadprogramowy gratis, będzie ok, przede mną długa droga uczenia się najpierw by fotografować dobrze, by poznać także sam aparat.
                  Co do drugiej części wypowiedzi, dość często na forum'ach czytając o aparatach fotografujący stwierdzają że szkoda że nie mieli tego kitu bo : i tu przypadki losowe proszę wpisać, a tak sobie "kit" zakupiony w zestawie, w szufladce leży, i jeść nie woła
                  Ostatnio edytowany przez Arashi; 16725. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• slawbab

Arashi niedawno miałem ten sam dylemat co ty. szukałem porady na wielu forach. im człowiek wiecej czyta o sprzecie tym bardziej zakrecony. z zalem musze przyznac ze porady forumowiczów nijak miały sie do moich pytan ( nie znałem jeszcze tego forum wiec nie bierzcie niczego do siebie ) dodatkowo gdy zadałem pytanie bardzo konkretnie, do dzisiaj nie otrzymałem odpowiedzi, watek sie urwał! postanowiłem wiec pozostac przy kicie 17-55 is i dokupic 50/1,8. potrzebuje teleobiektywu lecz jego zakup odłozyłem na pozniej nie przekonany jakoscia plastykowych obiektywów. jak na razie wydaje mi sie ze zrobiłem słusznie. mam czas na decyzje do wiosny. moze wydam wiecej pieniedzy, moze mniej ale moj zakup bedzie bardziej przemyslany i bedzie wynikał z mojego doswiadczenia i potrzeb. lepsze to niz nietrafiony zakup i zle wydane pieniadz. 50 jest dosc niedrogim obiektywem ( zapłaciłem 300 zł ) wiec nawet jesli w 1 dniu po zakonczeniu sie gwarancji, rozpadnie sie, nie bedzie mi zal a z jakosci zdjec na razie jestem zadowolony. mam na czym cwiczyc i mam czas na zbieranie kasiorki.

Komentarz

• Slider
                      Pełne uzależnienie
                      • 2008
                      • 1052

Sam obiektyw Tamron 17-50 to koszt 1300zł, a w zestawie Canon body +18-55 IS to koszt 1800zł,
                      Tak, wiem. To był tylko przykład, jako zamiennik zamiast kita. Oczywiście jesli zaczynasz, to dopiero po czasie zauważysz (z doswiadczenia) czego Ci brakuje i czego potrzebujesz:wink:

czy jest duża różnica między Tamronem 17-50, a Canonem 18-55 /tzw.kitem?/
                      Tak, jest. Głównie wyższośc Tamrona wynika z optyki (to co pisalem w poprzednim poście) ale także, skoro lepsza półka, to i lepsze wykonanie. Z czasem w kicie bedzie zapewne doskwierać Ci jego "plastikowośc":wink:

Nie mam pojęcia co to jest stałeczka 85mm do portretów /przepraszam /.
                      Nie przepraszaj, kto pyta, nie błądzi:wink: "stałeczka portretowa" w tym wypadku 85mm/1.8 jest to obiektyw stałoogniskowy o ogniskowej równej 85mm z minimalna wartoscią przysłony f/1.8. Portretowa dlatego, że najlepiej się do tego nadaje. Obiektywy stałoogniskowe charakteryzuja sie lepszą ostrością od zoomów, a przez niskie wartości przysłony lepiej rozmywają tło:wink:

dość często na forum'ach czytając o aparatach fotografujący stwierdzają że szkoda że nie mieli tego kitu bo :
                      bo się Tamron zepsuł:grin:

Komentarz

• djcargo
                        Początki nałogu
                        • 2007
                        • 353

Takie jest również moje zdanie - body + kit + mnóstwo zabawy tym zestawem. Potem zauważysz czego Ci brakuje (szerokości/długości, ostrości, szybkości).
                        Na razie jesteś amatorką, ale z czasem... :]
                        Regulamin pkt 8.

Komentarz

• goresh

Witam

od siebie dodam, że polecam zestaw pierwszy z prostej przyczyny sam go używam tyle, że z inną puszką i jestem w pełni zadowolony.

Głównie fotografuje makro + krajobraz + czasami portret no i standardowo "u cioci na imieninach".

Dzięki dobremu pokryciu ogniskowych 18-250 masz sporo możliwości wydobycia u siebie tego elementu, który Cię będzie najbardziej interesował.

Co do stałki 85 to nie wiem czy nie lepsza 50tka bo po przeliczeniu daje "realną" ogniskową 80 i całkiem fajnie będzie się sprawować do portretu.

W zestawie drugim, pomiędzy tymi obiektywami jest po prostu jak dla mnie zbyt duża "dziura" w ogniskowych, które często się przydają.

Obiektyw kit-owy jest dla mnie wystarczający w większości sytuacji, w których trzeba szybko zrobić fotkę. Jeżeli będę robił architekturę, gdzie może być widoczna "beczka" z tego obiektywu to zrobię w rawie i przerobie w oprogramowaniu canona

Co do tele to muszę przyznać, że ma niesamowitą rozdzielczość. Sprawdzone doświadczalnie - kolorowe pudełko w odległości 2m od obiektywu + "trójkąt budowalny" dla kąta 45st + miarka położona na trójkącie. Punkt ostrzenia na pudełku, przysłona otwarta na maks. Skala była wyostrzona w idealnym miejscu, które stykało się z pudełkiem. Dodatkowo musiałem wziąść lupę by zweryfikować to co pokazał mi obiektyw, bo okiem z 10cm nie mogłem dostrzec "faktury" koloru i powierzchni pudełka (chodzi mi o te małe kropki co tworzą kolor na pudełkach). Ja tego nie widziałem "normalnie" a obiektyw z 2m to widział Jeżeli L-ki są o tyle lepsze o ile mówią to już dla mnie po prostu "odlot" .

Oba obiektywy ostrzą mi bardzo ładnie, nie mylą się i dają bardzo ładny obraz, dla początkującego w pełni wystarczy a dodatkowo pozwoli na przyszłość określić się czego dokładnie się potrzebuje, ew. wymieni się je tylko na modele bardziej zaawansowane jeśli będzie taka potrzeba - ja na razie nie odczuwam .

Mam nadzieję, że pomogłem. Postaram się dać chociaż po jednej fotce z obu obiektywów byś mogła ocenić sama czy trzeba czegoś więcej

pozdrowionka

Komentarz

• krzy
                            Bywalec
                            • 2007
                            • 163

Witaj Arashi
                            Ja też przyłączę się do porad. Nie jestem specem od fotografii, ale trochę sprzętu już miałem
                            Krótko mówiąc: zdecydowanie szukaj body i tzw "kitowy" 18-55 IS i... i koniec zestawu !
                            Nie kupuj na zapas ciemnych marnych obiektywów i jeszcze bezużytecznych filtrów lub jakichś pseudokonwerterów.
                            Dlaczego: kitowy w zestawie jest tani więc niewiele dołożysz, całkiem niezły obiektyw, zobacz na fomum jakie zdjęcia tym szkiełkiem potrafią robić ludzie
                            Po jakims czasie, po doświadczeniach z 450D zdecydujesz czy chcesz jasnych elek, perfekcyjnych stałek, czy uniwersalnych zoomów np 18-200. Wtedy z zakupów będziesz zadowolona.
                            !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                            Może to:

dobry sklep, kupowałem u nich (dopytaj telefonicznie czy instrukcja po polsku bo nie napisali w aukcji)
                            Ostatnio edytowany przez krzy; 9024. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• Arashi
                              Dopiero zaczyna
                              • 2008
                              • 16

Tak, wiem. To był tylko przykład, jako zamiennik zamiast kita. Oczywiście jesli zaczynasz, to dopiero po czasie zauważysz (z doswiadczenia) czego Ci brakuje i czego potrzebujesz:wink:

Tak, jest. Głównie wyższośc Tamrona wynika z optyki (to co pisalem w poprzednim poście) ale także, skoro lepsza półka, to i lepsze wykonanie. Z czasem w kicie bedzie zapewne doskwierać Ci jego "plastikowośc":wink:
                              S5 IS zaczął mnie "drażnić" po roku użytkowania - oby lustrzanka+kit potrwała w swej "zaskakującej możliwości" o wiele dłużej

Nie przepraszaj, kto pyta, nie błądzi:wink: "stałeczka portretowa" w tym wypadku 85mm/1.8 jest to obiektyw stałoogniskowy o ogniskowej równej 85mm z minimalna wartoscią przysłony f/1.8. Portretowa dlatego, że najlepiej się do tego nadaje. Obiektywy stałoogniskowe charakteryzuja sie lepszą ostrością od zoomów, a przez niskie wartości przysłony lepiej rozmywają tło:wink:
                              No właściwie potretówka by mi się przydała, dość dużo portretów robię
                              Czy mogłabym prosić o dokładny model takiej portretówki, bo /85mm/1.8/ na prawdę mi nic nie mówi ... czy to tzw. stałka ?
                              W Canonie S5 IS dość fajnie portrety wychodziły, nie chciałabym się zniechęcić jak się okaże że na lustrzance wychodzą gorzej

.. bo się Tamron zepsuł:grin:
                              A to one się psują ? he he he

Zamieszczone przez djcargo Zobacz wpis
                              Takie jest również moje zdanie - body + kit + mnóstwo zabawy tym zestawem. Potem zauważysz czego Ci brakuje (szerokości/długości, ostrości, szybkości).
                              Na razie jesteś amatorką, ale z czasem... :]
                              Z czasem to przez to wszystko mi się w głowie pomiesza
                              Już nie mogę spamiętać tego wszystkiego
                              Wiem czego mi brakuje w S5 IS i myślę że to już jest jakiś wyznacznik tego co potrzebuję, mianowicie brakuje mi : ostrości, wyrazistości koloru, i faktury, za mała możliwość robienia dobrych portretówek z rozmytym tłem to mnie nakłoniło do decyzji o lustrzance.

Zamieszczone przez goresh Zobacz wpis
                              ..../ciach/....
                              Mam nadzieję, że pomogłem. Postaram się dać chociaż po jednej fotce z obu obiektywów byś mogła ocenić sama czy trzeba czegoś więcej

pozdrowionka
                              Pomogłeś - dziękuję ! , ale z chęcią obejrzę obiecane zdjęcia to na pewno umocni mnie w wyborze.
                              Ostatnio edytowany przez Arashi; 16725.

Komentarz

Pracuję...
                              X