No, jak milo, już się ktoś znalazł:wink: Skąd takie zmiany miejsca zakwaterowania (jeśli wolno spytac)? Sam bym gdzies na zachód się wybrał..
A to ciekawe. w segmencie amatorskim Nikon o wiele bardziej dba o ergonomię i dobre wpasowanie aparatu, więc z tego wynika, że musisz miec dość małe dłonie:wink:Prócz tego byłam w sklepach by się "przymierzyć" do "puszki" z początku wahałam się przed wyborem nikona-canona wiec musiałam także ocenić co bardziej mi się podoba i co bardziej pasuje "w rękę"![]()
Czy ja jestem tak dobrym słownikiem?:grin:W sumie dostałam jeszcze jedna propozycje zakupu : body+kit+ Tamron AF 70-300 co oznaczają te literki AF ?
AF oznacza z angielskiego "Autofocus" czyli po naszemu; automatyczne ustawianie ostrości.
Skąd wzięłaś tego Tamrona? bo z tego co się domyslam chodzi Ci o TEGO Tamrona http://www.cyfrowe.pl/aparaty/tamron...-ld-macro.html ale żadnych literek AF tam nie dostrzegłem (może to jakis z wlasnym wbudowanym silniczkiem:wink:
Jesliby porównywac tego Tamrona ze wspomnianym Canonem to sprawa ma sie nastepujaco:
Canon:
Zalety:
+niska waga i kompaktowe rozmiary,
+dobra jakość obrazu zarówno w środku jak i na brzegu kadru,
+nieuciążliwa aberracja chromatyczna,
+dobrze kontrolowana koma,
+dobra praca pod ostre światło,
+rozsądna praca autofokusa
+obecność stabilizacji,
+przystępna cena.
Wady:
-lekkie przesunięcie płaszczyzny ogniskowej objawiające się małymi acz mierzalnymi różnicami w poziomie aberracji i rozdzielczości pomiędzy dwiema stronami kadru,
-zauważalny astygmatyzm,
-wyraźne winietowanie dla wszystkich ogniskowych,
-za dużo plastiku w obudowie.
Tamron:
Zalety:
+dobra ostrość obrazu w zakresie ogniskowych od 70 do 200 mm,
+dobre światło f/4.5 trzymane aż do ogniskowej 200 mm,
+bardzo małe winietowanie,
+mała dystorsja,
+dość dobrze korygowana koma,
+bardzo dobry stosunek jakości do ceny,
+metalowy bagnet w tej klasie cenowej to rzadkość.
Wady:
-słaba jakość obrazu dla 300 mm,
-nietypowa powierzchnia ostrego obrazu w środku zakresu ogniskowych,
-zbyt duża aberracja chromatyczna dla 300 mm,
-bardzo słaba praca pod ostre światło,
-wolny, głośny i zawodny autofokus.
Wszystko to i wiele innych znajdziesz na: http://www.optyczne.pl/ Miłego czytania:wink: