Teoretycznie wiem o co Ci chodzi, ale definiowac potrafie tylko własnosci matematyczne
To i tak dobrze:wink: ja u siebie w okolicy do tej pory nie znam nikogo, kto by podzielał moje pasje. Co innego, że roi się takich jak mrówek:grin: ale jednak nie znam.niestety ujmę to inaczej "koleżanka internetowa" choć mieszka w mieście i foci te same miejsca które jeszcze dwa lata temu ja fociłam :smile:
To prawda, choc nie to akurat chcialem przez to powiedzieć:wink: Ważna jest własna swiadomość w tym co się robi i żadne polecanki i sugestie nie beda tak dobre jak własny świadomy wybór. O tym akurat jest sporo i można sie doszukac w czasopismach, książkach, stronach internetowych róznych informacji o fotografii, wyborze sprzetu (co i jak jest zrobione), technik fotografowania. Naprawde jest tego mnostwo i wraz z rozrastaniem sie twojego systemu sięgaj po coraz więcej literatury. przy czym ilosci tej drugiej powinny rosnąć wprost proporcjonalnie do kwadratu ilości posiadanych obiektywów:grin:Czyli wnioskując i tak czeka mnie długa droga i to co jest dobre dla kogoś nie zawsze może się okazać przydatne dla mnie![]()
Widać, że gdzieś wyczytałas jakies mądrości z internetu (albo sama wydedukowałaś), ale do tego sa potrzebne naprawdę duże, białe lufy Canona z czerwona obwódką i literką "L" na dodatek bez łącznika statywowego:wink: ale do rzeczy:Waga aparatu - tutaj tez jest różnica, i tego ze obiektyw "ciągnie" w dol wiec jest to dla mnie nauka od początku.
- Standardowe obiektywy sa na tyle krotkie i na tyle lekkie, że nie ma obaw o takie zjawisko.
- obiektywy z ogniskową z zakresu 70-300mm i wyżej, fakt, są dłuższe i cięższe, jednak w wiekszosci z nich dodaje się tzw "łącznik statywowy" czyli obręcz, stanowiąca punkt pdparcia obiektywu bliżej jego srodka ciężkosci (dla wywazenia zestawu). W niektorych, tanszych przypadkach nie dodaje się go, jednak są to na tyle lekkie obiektywy, że po dobrym dokreceniu śrub statywu nie ma obaw, że cos bedzie ciągnąć w dół:wink:
Nie strasz ludzi:wink: ten "czarny okrąg" to w zasadzie (zazwyczaj) lekkie przyciemnienie obrazu w rogach kadru.
To myslisz zupelnie inaczej niż ja, bo ja czekam juz drugi miesiąc i patrze tylko jak ceny spadająwyważ wszystkie wypowiedzi i w droge do sklepu bo czas ucieka, a każda chwila jest dobra na fotografowanie.![]()