-
Witam
od siebie dodam, że polecam zestaw pierwszy z prostej przyczyny
sam go używam tyle, że z inną puszką i jestem w pełni zadowolony.
Głównie fotografuje makro + krajobraz + czasami portret no i standardowo "u cioci na imieninach".
Dzięki dobremu pokryciu ogniskowych 18-250 masz sporo możliwości wydobycia u siebie tego elementu, który Cię będzie najbardziej interesował.
Co do stałki 85 to nie wiem czy nie lepsza 50tka bo po przeliczeniu daje "realną" ogniskową 80 i całkiem fajnie będzie się sprawować do portretu.
W zestawie drugim, pomiędzy tymi obiektywami jest po prostu jak dla mnie zbyt duża "dziura" w ogniskowych, które często się przydają.
Obiektyw kit-owy jest dla mnie wystarczający w większości sytuacji, w których trzeba szybko zrobić fotkę. Jeżeli będę robił architekturę, gdzie może być widoczna "beczka" z tego obiektywu to zrobię w rawie i przerobie w oprogramowaniu canona 
Co do tele to muszę przyznać, że ma niesamowitą rozdzielczość. Sprawdzone doświadczalnie - kolorowe pudełko w odległości 2m od obiektywu + "trójkąt budowalny" dla kąta 45st + miarka położona na trójkącie. Punkt ostrzenia na pudełku, przysłona otwarta na maks. Skala była wyostrzona w idealnym miejscu, które stykało się z pudełkiem. Dodatkowo musiałem wziąść lupę by zweryfikować to co pokazał mi obiektyw, bo okiem z 10cm nie mogłem dostrzec "faktury" koloru i powierzchni pudełka (chodzi mi o te małe kropki co tworzą kolor na pudełkach). Ja tego nie widziałem "normalnie" a obiektyw z 2m to widział
Jeżeli L-ki są o tyle lepsze o ile mówią to już dla mnie po prostu "odlot"
.
Oba obiektywy ostrzą mi bardzo ładnie, nie mylą się i dają bardzo ładny obraz, dla początkującego w pełni wystarczy a dodatkowo pozwoli na przyszłość określić się czego dokładnie się potrzebuje, ew. wymieni się je tylko na modele bardziej zaawansowane jeśli będzie taka potrzeba - ja na razie nie odczuwam
.
Mam nadzieję, że pomogłem. Postaram się dać chociaż po jednej fotce z obu obiektywów byś mogła ocenić sama czy trzeba czegoś więcej 
pozdrowionka
Uprawnienia umieszczania postów