Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: Lightroom2 a kolory

Mieszany widok

Bywalec

Domyślnie Lightroom2 a kolory

Witam mam maly problem. Na laptopie wywolywalem rawa w Lightroomie, eksportowalem go i zapisalem w przestrzeni sRGB, po otworzeniu pliku jpg na "stacjonarnym" kompie roznil sie on on tego co widzialem na laptopie, kolory byly bardzie zielone;/;/ wszedzie mam ustawione sRGB. Co to moze byc?
    50D/400 D /T 17-50 2.8 / C 50 1.8 / C 85 1.8 / 580Ex II i reszta gratow

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez coca Zobacz posta
    Witam mam maly problem. Na laptopie wywolywalem rawa w Lightroomie, eksportowalem go i zapisalem w przestrzeni sRGB, po otworzeniu pliku jpg na "stacjonarnym" kompie roznil sie on on tego co widzialem na laptopie, kolory byly bardzie zielone;/;/ wszedzie mam ustawione sRGB. Co to moze byc?
    nieskalibrowany monitor/panel - pewnie tak w laptopie jak i na stacjonarnym
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Bywalec

Domyślnie

moze byc jakas inna przyczyna tego ??
    Ostatnio edytowane przez coca ; 12-10-2008 o 00:57

Pełne uzależnienie Awatar minek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Mało prawdopodobne.
    Masz skalibrowane, czy nie, nie odpowiedziałeś.
    Postaw laptopa obok stacjonarnego, wyświetl ten sam obrazek (choćby okno przeglądarki gdzie masz białe tło i szare menu i coś w środku). Możesz powiedzieć, że ,,biały'' kolor na jednym i drugim są zbliżone?
    A pozostałe?
    Jeśli nie są kalibrowane, to na 98% każdy z nich wyświetla coś zupełnie innego. Taka jest przyczyna.

Bywalec

Domyślnie

laptop nie jest skalibrowany ( komputer mamy) a stacjonarny kiedys cos tam kalibrowalem przez jakas strone gdzie bylo opisane jak to zrobic

Pełne uzależnienie Awatar schabu
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

przez stronę to sobie możesz:P ma być sprzętowo skalibrowany
    Na której strefie chcesz dostać porannego tosta?

fotografia biznesowa

Dopiero zaczyna Awatar arturro
    Miasto
    Konstancin-Jeziorna

Domyślnie

Miałem podobny problem, otwierałem zdjęcia [RAW] w DPP. Po zmianie stylu obrazu na neutralny otwierałem go w Lightroomie gdzie zdjęcie było zupełnie inne kolorystycznie. W obu programach przestrzeń barwna jest ustawiona na SRGB. dopiero po konwersij w DPP do TIFF 16bit było tak samo (wszystko oczywiśćie na jednym kompie)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturro Zobacz posta
    Miałem podobny problem, otwierałem zdjęcia [RAW] w DPP. Po zmianie stylu obrazu na neutralny otwierałem go w Lightroomie gdzie zdjęcie było zupełnie inne kolorystycznie. W obu programach przestrzeń barwna jest ustawiona na SRGB. dopiero po konwersij w DPP do TIFF 16bit było tak samo (wszystko oczywiśćie na jednym kompie)
    Mam dokładnie tak samo i nie umiem znaleźć rozwiązania jak potrzebuję wywołać rawa w prosty sposób bez wielkich ingerencji to robie to w DPP ale jka chce się pobawić w LR to najpierw DPP TIFF z rawa i dopiero LR. Jak wrzucę do LR rawa - (Eos 40D) to strasznie kłamie kolory szczególnie żółcie i czerwienie a co za tym idzie niestety też kolor skóry. Próbowałem już różnych profili do LR jest lepiej ale to nie to. W obu programach mam sRGB i na tym samym kompie DPP rawy są ok w LR kłamie kolory , co ciekawe w JPG LR kolorów już nie kłamie i w TIFach też nie...
    Pogodziłem się z tym i robie jak opisałem wyżej raw do DPP z tego TIFF i dopiero TIFa do LR i kolorki sa ok
    EOS5D; 15f/2,8 fisheye; 24f/2,8; 17-40f/4L; 50f/1,4; 100 f/2; 70-200f/2,8L; Speedlite 550EX
    maxmodels
    foto blog
    stronka starsza od węgla

Bywalec

Domyślnie

sprzetowo zbytnio nie mam jak skalibrowac;/;/ ale sie dziwie, ze az taka roznica w kolorach jest;/;/ na laptopie ustawilem kolory na bardzo cieple a na zwyklym kompie zdjecie wyglada jakby zielone

Coś już napisał Awatar HurricanE
    Miasto
    Żary

Domyślnie

Pobrać ze strony Adobe profile do LR i ACR.
    Link tutaj: http://labs.adobe.com/wiki/index.php/DNG_Profiles

Łukasz
    http://moj-aparat.blogspot.com/
    C 5D, Sigma A 24-105 f4; Tokina 100 f2.8 Macro;
    C 500n, Flexaret VI, Olympus OM10, Pentax ME, Zorka 4;

Uprawnienia umieszczania postów