Pokaż wyniki od 1 do 10 z 48

Wątek: uniwersalny, tani na 5d. Nie 24-70/105

Mieszany widok

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez s.. Zobacz posta
    Ja rowniez przylacze sie do tego pytanka, lecz z prosba o opinie na temat sigmy 24-70. Jesli, ktos z Was mial okazje pobawic sie tym szkielkiem, badz porownac je z w/w tamronem, te chetnie poznam opinie.

kupiłem to pod 5D
    nówkę

w nowym obiektywie pierścień zoomowania zacinał się na ogniskowej 24
    odesłałem i zapomniałem o istnieniu tego szkła : )

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez josif Zobacz posta
    kupiłem to pod 5D
    nówkę

w nowym obiektywie pierścień zoomowania zacinał się na ogniskowej 24
    odesłałem i zapomniałem o istnieniu tego szkła : )
    To musiałeś trafić na naprawdę jakiś niesamowity bubel.

Mam oba szkła 24-70 i 24-105, przyznaję nieco ale tylko nieco irytuje mnie jak coś wysuwa się z czegoś przy zmianie ogniskowej.

Zawsze po sesji w terenie, czy też na sali koncertowej, gdzie jeszcze do tego młodzież się bawi i jest sporo kurzu w domu dokładnie przedmuchuję (czyszczę) obiektyw.

Jeśli kiedyś tego nie robiłem to wyraźnie ciężej pracował obiektyw przy zmianie ogniskowej.

Oba szkła są bardzo dobre, że 24-70 niema IS, trudno nie zauważam aby to wpływało na jakość zdjęć, że cięższy i większy obiektyw w porównaniu do 24-105, trudno ale światło 2.8 rekompensuje tę powiedzmy dolegliwość.

Każdy u mnie z tych szkieł ma swoje miejsce w szeregu i każde ma swoje przeznaczenie, zależnie gdzie się wybieram.
    Pozdrawiam.

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Waldek24 Zobacz posta
    To musiałeś trafić na naprawdę jakiś niesamowity bubel.
    Mam oba szkła 24-70 i 24-105,...
    ale tam mowa o Sigmie !!

notabene, cały watek jest właśnie o szkłach innych niż w/w...

Cytat Zamieszczone przez Waldek24 Zobacz posta
    przyznaję nieco ale tylko nieco irytuje mnie jak coś wysuwa się z czegoś przy zmianie ogniskowej.
    nie znam zooma z tego zakresu o całkowicie zamkniętej konstrukcji.

O ile sporo jest telezoomów i UWA z wewnętrzna zmianą ogniskowej, o tyle z jakichś przyczyn obiektywu zmiennoogniskowego w podstawowym zakresie o takiej budowie jeszcze nie spotkałem
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt Zobacz posta
    ale tam mowa o Sigmie !!

notabene, cały watek jest właśnie o szkłach innych niż w/w...

O ile sporo jest telezoomów i UWA z wewnętrzna zmianą ogniskowej, o tyle z jakichś przyczyn obiektywu zmiennoogniskowego w podstawowym zakresie o takiej budowie jeszcze nie spotkałem
    Ups:wink:, pobieżnie czytałem, umknęło - Sigmia.
    Nigdy nawet Sigmy nie miałem w ręku, poprostu się nie interesowałem.

Ale przyznasz, że wysuwane części szkła nieco irytują i wymagają większej dbałości.
    Sam nie wiem co powoduje konstruktorami, za te parę deko, aby konstrukcja była zamknięta
    Pozdrawiam.

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Blisko tego celu jest 35-70/3.5-4.5 - nic się nie wysuwa, za to coś się wsuwa Tzn - obiektyw nie zwiększa długości, ale przednia soczewka jeździ sobie w głąb. Wystarczyłoby dodać z przodu szybkę i byłoby wewnętrzne ogniskowanie Fakt, że to zoom x2 tylko, więc i łatwiejszy w konstrukcji.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fahrenheit Zobacz posta
    czy możesz napisać jak się przesłona kształtuje w zakresie 24-85, dokąd jest 3,5.
    poniżej 35mm - f/3.5
    od 35mm do ~50mm - f/4
    począwszy od 50mm - f/4.5

Cytat Zamieszczone przez fahrenheit Zobacz posta
    Rozumiem,że DPP ma już zestaw makr to poprawiania niedoskonałości tego słoika
    Tak, na razie nieoficjalne, ale jest i działa :-)
    http://canon-board.info/showthread.php?t=38943

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski Zobacz posta
    Blisko tego celu jest 35-70/3.5-4.5 - nic się nie wysuwa, za to coś się wsuwa Tzn - obiektyw nie zwiększa długości, ale przednia soczewka jeździ sobie w głąb. Wystarczyłoby dodać z przodu szybkę i byłoby wewnętrzne ogniskowanie Fakt, że to zoom x2 tylko, więc i łatwiejszy w konstrukcji.
    I w sumie Canon powinien zrobic takiego małego zooma 35-70/4L o zamkniętej konstrukcji, fitrze 67mm i masie nieprzekraczającej pół kilograma.
    Byłaby fajna zapchajdziura pomiędzy 17-40/4L a 70-200/4L.
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

I w sumie Canon powinien zrobic takiego małego zooma 35-70/4L o zamkniętej konstrukcji, fitrze 67mm i masie nieprzekraczającej pół kilograma.
    Byłaby fajna zapchajdziura pomiędzy 17-40/4L a 70-200/4L.
    Po co taki filtr? Przecież stary 35-70 ma 52mm, a ten byłby tylko subtelnie jaśniejszy. Ale zgoda - taki lensik półzoom-półstałka by się nadał. Może nawet ten kicior lekko odświeżony by starczył. USM dodać, poprawić gwint filtra (żeby nie chował się do obiektywu) i fajnie by było.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Uprawnienia umieszczania postów