słyszałem rożne opinie na temat AF obu szkieł , jak mają się one do siebie pod względem prędkości AF , celności , a także ostrości przy pełnej dziurze .
z góry dzięki za odpowiedz
słyszałem rożne opinie na temat AF obu szkieł , jak mają się one do siebie pod względem prędkości AF , celności , a także ostrości przy pełnej dziurze .
z góry dzięki za odpowiedz
Eos system
cały czas byłem przekonany że 135 f/2,0 jest szybsze od 70-200 f/2,8 ale są osoby które twierdzą że jest odwrotnie i że to 70-200 ma zauważalną przewagę .. podobno 135 jest też wolniejsze od 85 f/1,8
ps.
nie mogę edytować postu wiec pisze w kolejnym ..
Eos system
85/1.8 jest bardzo szybkie. 135L jest jeszcze szybsze. 70-200/2.8 jest wolniejsze od 85/1.8 i wolniejsze od 70-200/4
to byłby to pierwszy znany mi przykład, gdzie w dwóch obiektywach tej samej klasy i w tym samym zakresie ogniskowej, szybszy AF ma ten o większej i cięższej soczewce....Zamieszczone przez dj_zibi
Miałem 2.8, 4 i mam 4is. Obie 4-ki są szybsze od 2.8... nie ma tam za dużo szkła do kręcenia.
...w ramach sprostowania, to chcę dodać, że z praktycznego punktu widzenia różnica między nimi nie jest jest specjalnie istotna :smile:
Pentax K-5 II, Leica M9
To mamy inne spostrzeżenia:]
135 jest wolne jak wół, dużo szybsze jest 70-200/4/2,8.
Nie porównywałem bezpośrednio z 85/1,8, ale sprawił na mnie dużo "szybsze" wrażenie![]()