to byłby to pierwszy znany mi przykład, gdzie w dwóch obiektywach tej samej klasy i w tym samym zakresie ogniskowej, szybszy AF ma ten o większej i cięższej soczewce....Zamieszczone przez dj_zibi
Miałem 2.8, 4 i mam 4is. Obie 4-ki są szybsze od 2.8... nie ma tam za dużo szkła do kręcenia.
...w ramach sprostowania, to chcę dodać, że z praktycznego punktu widzenia różnica między nimi nie jest jest specjalnie istotna :smile:
Pentax K-5 II, Leica M9
To mamy inne spostrzeżenia:]
w dobrym swietle 70-200 4 bedzie szybsza od 2.8 ale w gorszych warunkach swietlnych mimo wolniejszego "krecenia" Af-em to 2.8 bedzie sporo szybsza, szczegolnie na 1D
szybkosc AF to nie tylko przejscie od nieskonczonosci do minimalnej odleglosci ostrzenia
sprawdziłem na kilku 2 meczach .. i jest rewelacyjnie ...
przede wszystkim 135 L jest o wile precyzyjniejsze od 70-200 .. nie wiem czy to dla tego że 70-200 nie nadąża ? czy dla tego że czujnik af w aparacie dostaje 2 razy tyle światła i ustawia precyzyjniej..
co do ogniskowej to moim zdaniem kwestia odpowiedniego ustawienia , wiadomo że nie będę z tym robił z miejsc z których robie 24-70 i vice versa
a to przykłady z pierwszego meczu jaki robiłem tym szkiełkiem (miałem je podpięte przez jakieś 90 % meczy , tylko raz jak trener wziął czas założyłem coś szerszego i raz po meczu)
a to 2 przykłady z wyżej wspomnianego meczu
Eos system