Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 22 z 22

Wątek: Bokeh co wybrac

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
    Taa... nie ma to jak konkrety i na temat..
    Stałki łatwiej skonstuować bo mają tylko jedną ogniskową więc łatwiej ją skorygować (na aberacje, beczki i co tam jeszcze szkłom dolega) zoomy muszą być w pełnym zakresie co najmniej przyzwoite.. stałkę łatwiej zrobić jaśniejszą a co za tym idzie z płytsza GO, a na bokeh do tego ma wpływ kształt i ilość listków przysłony
    no właśnie mówię, że chodzi o konstrukcję optyczną... poza tym na jakość bokeh wpływa tylko sfera, a nie dystorsja
    przysłony są takie same zarówno zoomach, jak i stałkach

???? ... nie wiem o jakie konstrukcje się to robi ale chyba jesteś pierwszym który pisze że bokeh z jasnych stałek jest "kontrowersyjny" i któremu się nie podoba..
    poza tym takie jest już moje zdanie, a o gustach się nie dyskutuje - moim zdanie po prostu teleobiektywy mają ciekawszy bokeh.
    przecież napisałem, o jaką konstrukcję mi chodzi...
    a z tym, że daje ona czasami straszny bokeh, sam się ze mną zgadzasz:
    wersja 1. ma bokeh do **** (zwłaszcza przy "pstrokatym"/kontrastowym tle) dlatego że przysłona ma tylko 5 listków i kształt wychodzi pięciokątny a nie ładnie rozmywa się na okrągło
    a wg mnie jeśli bokeh byłby głównym powodem robienia nim portretów to bym nawet na nie nie spojrzał.. cena i ostrość to jego jedyne zalety.. wykonanie, szybkośc i bokeh są do bani..
    właśnie o cenę się rozchodzi - profesjonaliście przecież nie proponowałbym takiego szkła

jeszcze przykład, że 50 1,4 też potrafi dawać fatalny bokeh (bo zazwyczaj daje niezły)http://k43.pbase.com/u43/esmondw/upl...5.IMG_2819.JPG
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Uzależniony Awatar Selena
    Miasto
    Małopolska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez atsf Zobacz posta
    Ja tam konsekwentnie polecam:

Cosina 3,5/100mm Macro 1:2 (1:1 z soczewką w komplecie)
    (lub jej klony pt. Vivitar, Soligor, Voigtlander i Phoenix)
    Ma zdecydowanie ładniejszy bokeh od Tamrona 2,8/90mm Macro i pięknie rozmywa poza płaszczyzną ostrzenia, natomiast przed nią daje superatę w postaci większej głębi ostrości z przodu, co sie fajnie sprawdza przy portrecie
    Ja się pod tym mogę podpisać :-D i jeszcze podeprzeć innymi przykładami.
    Prawie wszystkie zdjęcia w tym wątku:
    http://canon-board.info/showthread.php?t=37295
    (i kilka innych w wątku o bokeh), są właśnie z tego szkła.
    Ja mam Phoenix-a 100/3,5 macro i uważam, że warto to szkło mieć.
    Tanie i optycznie naprawdę świetne.

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów